Πανελλήνιες 2022: Ανακοινώνεται ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια – Μειώνονται οι θέσεις στα κεντρικά ΑΕΙ

Advertisement

Στην ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια για το 2022 προχωρά το υπουργείο Παιδείας κλείνοντας έτσι και την τελευταία «εκκρεμότητα» για τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες ξεκινούν στις 3 του Ιουνίου. Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα ή το αργότερο έως τη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας, θα δώσει τέλος στην αγωνία των υποψηφίων οι οποίοι περιμένουν να μάθουν τις θέσεις, που θα δοθούν για τα τμήματα, τα οποία τους ενδιαφέρουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και φέτος δεν θα υπάρχει σημαντική μείωση στον συνολικό αριθμό των εισακτέων θα υπάρχουν όμως διαφοροποιήσεις ανά τμήμα και περικοπές στις θέσεις των κεντρικών ΑΕΙ, γεγονός που θα φέρει και τρομερό ανταγωνισμό για την κατάκτηση των υψηλόβαθμων σχολών. Η ίδια η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως έχει προαναγγείλει μείωση εισακτέων στα κεντρικά Πανεπιστήμια και αύξηση στα περιφερειακά, πολιτική η οποία έχει επιλεγεί πολλές φορές και κατά το παρελθόν. Για παράδειγμα, πέρσι μειώθηκαν οι θέσεις στο ΕΚΠΑ στο Αριστοτέλειο, στο Γεωπονικό, στο Οικονομικό, στο Δυτικής Αττικής, στο Θεσσαλίας και στα πανεπιστήμια Πάτρας και Μακεδονίας.

Αντίθετα αυξήθηκαν οι θέσεις στα πανεπιστήμια Δημοκρίτειο, Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας. Το 2021 αριθμός των εισακτέων ανήλθε σε 77.415, αριθμός, που δεν φαίνεται ν΄ αλλάξει ιδιαίτερα φέτος αλλά οι υποψήφιοι θα δουν διαφοροποιήσεις στα τμήματα τα οποία θα μπουν στο μηχανογραφικό δελτίο για το 2022. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι μαθητές της Γ΄ λυκείου, θα πάνε στις πανελλαδικές του 2022 έχοντας ν΄ αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο ανταγωνισμό, την ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, καθώς και την αυξημένη ύλη των εξετάσεων, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έκρινε ότι δεν πρέπει να μειωθεί. Κατά τα λοιπά φέτος θα γίνει μια προσπάθεια ώστε τα αποτελέσματα των πανελλαδικών ν΄ ανακοινωθούν νωρίτερα δηλαδή στις αρχές Αυγούστου και όχι στο τέλος όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας έχουν πάρει σχετικές οδηγίες ώστε όλες οι ενέργειες να γίνουν με ταχύτερους ρυθμούς αλλά ακόμη δεν υπάρχουν επίσης ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα αυτό.

Advertisement

Αποζημίωση για όσους μετακινηθούν για τις πανελλαδικές εκτός τόπου κατοικίας

Αποζημίωση ύψους 350 ευρώ θα πάρουν οι υποψήφιοι της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας οι οποίοι θα μετακινηθούν (πάνω από 120 χιλιόμετρα) για τις πανελλαδικές η οποία αφορά έξοδα μετακίνησης, διατροφής και διαμονής . Δικαιούχος καθίσταται ο υποψήφιος ο οποίος συμμετέχει κατά την διάρκεια της τακτικής εξεταστικής περιόδου, στο σύνολο των δηλωμένων στην αίτηση – δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις μαθημάτων. Εξαιρούνται της αποζημίωσης οι υποψήφιοι οι οποίοι θα μετακινηθούν στα εξεταστικά κέντρα προκειμένου να εξεταστούν στα ειδικά μαθήματα. Επιπλέον, ορίζεται ότι δεν καθίσταται δικαιούχος, υποψήφιος ο οποίος θα συμμετέχει στις επαναληπτικές εξετάσεις.

Οι δικαιούχοι της ως άνω ρύθμισης

Συγκεκριμένα, καθίστανται δικαιούχοι οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι αποφοιτούν το ίδιο έτος κατά το οποίο συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις και εξετάζονται σε σχολική μονάδα (εξεταστικό κέντρο) διαφορετική από αυτή που κατέθεσαν αίτηση δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: Α. Είναι υποψήφιοι των Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων της Χώρας και μετακινούνται: -από τις σχολικές μονάδες της νησιωτικής Χώρας προς άλλα Εξεταστικά Κέντρα της νησιωτικής Χώρας. Η αποζημίωση δεν καταβάλλεται εάν η μετακίνηση πραγματοποιείται εντός του ιδίου νησιού και η απόσταση μεταξύ των δύο σχολικών μονάδων (δηλ. σχολικής μονάδας υποβολής της αίτησης – δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις και Εξεταστικού Κέντρου) είναι μικρότερη των 120 χιλιομέτρων.

– από τις σχολικές μονάδες υποβολής της αίτησης – δήλωσης της νησιωτικής Χώρας προς άλλα Εξεταστικά κέντρα της ηπειρωτικής Χώρας.

Advertisement

– από τις σχολικές μονάδες της ηπειρωτικής Χώρας προς άλλα Εξεταστικά κέντρα της ηπειρωτικής Χώρας και η απόσταση μεταξύ των δύο σχολικών μονάδων (δηλ. σχολικής μονάδας υποβολής της αίτησης

-δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις και Εξεταστικού Κέντρου) είναι μεγαλύτερη από 120 χιλιόμετρα. Β. Είναι υποψήφιοι των Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων της Χώρας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μετακινούνται : από τις σχολικές μονάδες της νησιωτικής Χώρας προς τα Βαθμολογικά ή Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα της νησιωτικής Χώρας. Η αποζημίωση δεν καταβάλλεται εάν η μετακίνηση πραγματοποιείται εντός του ιδίου νησιού και η απόσταση μεταξύ των δύο σχολικών μονάδων (δηλ. σχολείου υποβολής αίτησης – δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις και Βαθμολογικού Κέντρου ή Ειδικού εξεταστικού Κέντρου ) είναι μικρότερη των 120 χιλιομέτρων. · από τις σχολικές μονάδες της νησιωτικής Χώρας προς τα Βαθμολογικά ή Ειδικά Εξεταστικά της ηπειρωτικής Χώρας. · από τις σχολικές μονάδες της ηπειρωτικής Χώρας προς τα Βαθμολογικά ή Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα της ηπειρωτικής Χώρας εφόσον η απόσταση της σχολικής μονάδας από το Βαθμολογικό Κέντρο ή Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο είναι μεγαλύτερη των 120 χιλιομέτρων.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement