Συνεχίζει να «καλπάζει» η τιμή της βενζίνης: Στα 2,35-2,80 ευρώ ανά λίτρο τον Ιούλιο ανάλογα με την περιοχή

Advertisement

Συνεχείς, έστω και μικρές, αυξητικές τάσεις στην τιμή της βενζίνης προβλέπει για το επόμενο διάστημα ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου. Όπως αναφέρει στο ethnos.gr, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τον Ιούλιο η μέση τιμή της βενζίνης στα αστικά κέντρα να βρίσκεται στα 2,35 ευρώ ανά λίτρο και στα νησιά να φτάσει ακόμα και τα 2,80 ευρώ/λίτρο.

Ο κ. Ασμάτογλου κάνει λόγο για ξεκάθαρη κερδοσκοπία του διεθνούς παράγοντα στο χώρο της εμπορίας βενζίνης και σημειώνει ότι είναι μεγάλη πτώση της κατανάλωσης, η οποία φτάνει ακόμα και στο 30% τις Κυριακές.

Μείωση της κατανάλωσης και αύξηση των εξόδων έχουν ως συνέπεια να είναι ιδιαίτερα ορατό το ενδεχόμενο να εμφανιστεί σειρά λουκέτων σε πρατήρια υγρών καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα το επόμενο διάστημα.

Advertisement

Θα συνεχίσει να καλπάζει η τιμή της βενζίνης

Ειδικότερα, για συνεχή αύξηση της τιμής της βενζίνης το επόμενο διάστημα κάνει λόγο στο ethnos.gr ο κ. Ασμάτογλου. Σήμερα, η μέση τιμή της βενζίνης στα αστικά κέντρα βρίσκεται στα 2,20 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στα νησιά έχει φτάσει στο «κόκκινο». Στην Αμοργό έχει «σκαρφαλώσει» στα 2,60 ευρώ/λίτρο, στην Κάλυμνο έφτασε στα 2,55 ευρώ/λίτρο, ενώ στη Λέσβο και στη Χίο, όπου ο ΦΠΑ είναι μειωμένος κατά εφτά ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται στα 2,35 ευρώ το λίτρο.

Κατά τις εκτιμήσεις του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, με βάση τα σημερινά δεδομένα η τιμή της βενζίνης στα αστικά κέντρα τον Ιούλιο θα βρίσκεται στα 2,35 ευρώ το λίτρο, ενώ στα νησιά μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2,70 ευρώ/λίτρο.

«Αυτήν την περίοδο βλέπουμε να μειώνεται η τιμή του πετρελαίου και ταυτόχρονα να αυξάνεται αυτή της βενζίνης. Αυτό σημαίνει ότι στο διεθνή παράγοντα υπάρχει κερδοσκοπία. Υπάρχει μεγάλη χρηματιστηριακή πίεση που ενέχει κερδοσκοπικές τάσεις», τονίζει ο κ. Ασμάτογλου.

Advertisement

Μεγάλη μείωση της κατανάλωσης

Η άνοδος της τιμής της βενζίνης σε δυσθεώρητα επίπεδα για την πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών, τους οδήγησε στο να περιορίσουν σημαντικά τη χρήση του αυτοκινήτου τους και όπου είναι εφικτό να να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αυτό είχε ως συνέπεια τα πρατήρια υγρών καυσίμων να βρεθούν αντιμέτωπα με μεγάλη μείωση της κατανάλωσης, η οποία κατά τον κ. Ασμάτογλου τις Κυριακές έχει φτάσει στο 30%, ενώ τις καθημερινές κινείται μεταξύ του 20%-25% ανάλογα με την ημέρα και βέβαια τις καιρικές συνθήκες.

«Το καλοκαίρι η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί λίγο, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα φτάσει στα επίπεδα που βρισκόμασταν τα καλοκαίρια προ των lockdown. Σε σχέση με τότε η μείωση της κατανάλωσης φέτος τους μήνες που παίρνει άδεια η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θα βρίσκεται στο 25%», λέει ο κ. Ασμάτογλου.

Advertisement

Έρχονται λουκέτα στα πρατήρια

Κατά τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής η μείωση της κατανάλωσης, το πλαφόν που επέβαλε το Υπουργείου Ανάπτυξης στο κέρδος των βενζινοπωλών και η τεράστια άνοδος στην τιμή του ρεύματος καθώς και στα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων καυσίμων, θα οδηγήσουν σε σειρά λουκέτων. Μπορεί ακόμα να μην έχουν κλείσει κάποιες επιχειρήσεις, όμως, κατά τον κ. Ασμάτογλου, αυτό θεωρείται βέβαιο για το επόμενο διάστημα, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

«Το πλαφόν που μας επέβαλε το υπουργείο, το οποίο δε θα κρίνω, αν είναι κακό ή κακό, λέει ότι οι βενζινάδες δε θα βγάζουν περισσότερα απ’ όσα έβγαζαν τον Μάιο του 2021. Όμως, από τότε τριπλασιάστηκε η τιμή του ρεύματος, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός , ενώ τα λειτουργικά μας έξοδα αυξήθηκαν κατά πάνω από 20%. Κάποιοι συνάδελφοι, προκειμένου να αυξήσουν την κατανάλωση, θα προχωρήσουν σε μείωση των τιμών τους, ωστόσο, έτσι η επιχείρησή τους θα πάψει να είναι βιώσιμη και αυτό είναι βέβαιο ότι θα τους οδηγήσει σε λουκέτο. Αυτά θα έχουν ως συνέπεια να οδηγηθεί κόσμος στην ανεργία αλλά και να μειωθούν τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement