ΣΥΡΙΖΑ: Κυριαρχία «προεδρικών» στην Κεντρική Επιτροπή- Πρώτη σε ψήφους η Αχτσιόγλου

Advertisement

Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης της συμμετοχής που δείχνει ότι 153.000 ψήφισαν στις εσωτερικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το βλέμμα όλων στρέφεται στη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Η εικόνα όπως έχει διαμορφωθεί ως τώρα δείχνει κυριαρχία των «προεδρικών» της Κουμουνδούρου– αν κρίνει κανείς από την πρώτη δεκάδα των στελεχών που φέρονται να εκλέγονται για την Κεντρική Επιτροπή στην Αττική .

Ως εκ τούτου μετά την επιτυχία ως προς το στοίχημα της μαζικής προσέλευσης στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑΠΣ και της εγγραφής διπλάσιου αριθμού μελών ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται ικανοποιημένος και από την διαμόρφωση του εσωτερικού τοπίου στο κόμμα του στο οποίο φαίνεται ότι επικρατούν σε μεγάλο βαθμό οι δυνάμεις που εκφράζουν το δικό του πολιτικό σχέδιο.

Advertisement

Μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν η διαδικασία της καταμέτρησης και συλλογής των στοιχείων της ψηφοφορίας (λίγο πάνω από το 60%) και τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν σήμερα ενδεχομένως προς το βράδυ. Η μεγαλύτερη δυσκολία εντοπιζόταν στην μεγαλύτερη περιφέρεια της Αττικής στην οποία εκλέγονται συνολικά 150 μέλη, 75 άνδρες και 75 γυναίκες καθώς με βάση την απόφαση του Συνεδρίου ισχύει η ισόποση εκπροσώπηση των φύλων αλλά πρέπει να εφαρμοστούν και οι ποσοστώσεις για τις συμμετέχουσες συλλογικότητες.

Αυτομάτως, από τα αποτελέσματα γίνεται σαφής η πτώση της δυναμικής των στελεχών της «Ομπρέλας» καθώς κορυφαία στελέχη της που στο Συνέδριο του 2016 είχαν καταλάβει τις πρώτες θέσεις υποχώρησαν στη δεύτερη δεκάδα με αρκετούς σταυρούς διαφορά από τους πρώτους.

Από την στιγμή που τα αποτελέσματα δεν έχουν ολοκληρωθεί στην παρούσα φάση δεν μπορεί κανείς να μιλήσει επακριβώς για τους συσχετισμούς των δυνάμεων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας καθώς αυτοί θα προκύψουν όταν με τις επίσημες ανακοινώσεις διαπιστωθεί πόσα μέλη εκλέγει η κάθε τάση.

Advertisement

Πρώτη η Έφη Αχτσιόγλου – Ποιοι ακολουθούν

Με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία πρώτη στην Κεντρική Επιτροπή εκλέγεται η Έφη Αχτσιόγλου επιβεβαιώνοντας τη δημοφιλία της στο σώμα των μελών. Επίσης στην πρώτη δεκάδα κατατάσσονται τρία από τα ηγετικά στελέχη της “Κίνησης Μελών” οι Ν. Παππάς, Χρ. Σπίρτζης και Κ. Ζαχαριάδης, καθώς και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου που καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Εντυπωσιακή καταγραφή έχει ο Διονύσης Τεμπονέρας στέλεχος της ΡΕΝΕ πρώην γενικός γραμματέας στο Υπ. Ναυτιλίας που φαίνεται πως καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Στην δεκάδα με βάση τα υπάρχοντα αποτελέσματα κατατάσσονται και δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος.

Μαζί με την κ. Αχτσιόγλου συγκροτούν μία τριάδα στελεχών πολύ κοντά στον Πρόεδρο που δεν εμφανίζεται ως επιμέρους τάση και δεν έχει συγκροτήσει εσωτερικό μηχανισμό. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι πασοκογενείς Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (4η σειρά) και Γιάννης Ραγκούσης (6η σειρά) καταλαμβάνουν από μία θέση στην πρώτη δεκάδα των στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής στοιχείο που δείχνει ενδεχομένως και μία πολιτική κατεύθυνση που υποδεικνύει ένα μεγάλο κομμάτι των μελών. Αυτό το στοιχείο ενισχύεται αν στα δύο στελέχη προστεθεί και ο επίσης πασοκογενής Χρήστος Σπίρτζης και επιπλέον ο από πασοκικές καταβολές Διονύσης Τεμπονέρας. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η παρουσία τριών γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πρώτη πεντάδα στην σειρά κατάταξης (Αχτσιόγλου, Δούρου, Ξενογιαννακοπούλου).

Στην δεύτερη δεκάδα κατατάσσονταν με βάση τα τελευταία στοιχεία κατά σειρά οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης και Ευκλείδης Τσακαλώτος (17η θέση) με τον τελευταίο εμφανώς αποδυναμωμένο σε σχέση με το συνέδριο του 2016 όταν είχε καταλάβει την πρωτιά σε σταυρούς (από την Κεντρική Επιτροπή). Επίσης, ο Πάνος Σκουρλέτης εκλέγεται με σειρά κατάταξης στην τρίτη δεκάδα κάπου γύρω στην 25η θέση.

Advertisement

Η πρώτη ανάλυση των έως τώρα αποτελεσμάτων δείχνει μία απομείωση της δυναμικής των στελεχών της “Ομπρέλας” η οποία αφενός μπορεί να οφείλεται στην διεύρυνση του σώματος των ψηφοφόρων (μέλη του κόμματος) κι αφετέρου στις ενστάσεις που προκάλεσαν τους τελευταίους μήνες τα στελέχη της τάσης εξ αφορμής των αλλαγών που δρομολόγησε και “πέρασε” ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τον τρόπο εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Αττική και λόγω ορίου 15% στην εκλογή βουλευτών φαίνεται ότι δεν εκλέγονται οι Χριστόφορος Βερναρδάκης, Πάνος Κουρουμπλής, Νίνα Κασιμάτη και Π. Σκουρολιάκος. Ομοίως στην περιφέρεια Ηπείρου δεν εκλέγεται ο Μάριος Κάτσης και εκλέγονται οι Όλγα Γεροβασίλη και Μερόπη Τζούφη.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement