Ερωτήματα και αιχμές από Αποστολάκη για τα F-35

Advertisement

Ερωτήματα ως προς τον τρόπο που ελήφθη η απόφαση για την αγορά αεροσκαφών τύπου F-35, την οποία και ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσατάκης κατά τη συνάντηση του με τον αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, έθεσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Μιλώντας στη τηλεόραση του «Σκάι», ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Άμυνας, σημείωσε ότι ως πρώην στρατιωτικός εκτιμάει πως οι όποιες προμήθειες ενισχύουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσφατες αγορές των αεροπλάνων Rafale και των φρεγατών Belhara, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν λύνουν από μόνες τους τα προβλήματα.

Ωστόσο, αναφερόμενος στην πρωθυπουργική ανακοίνωση για τα F-35, σημείωσε ότι για να γίνει μία προμήθεια, θα πρέπει να ακολουθηθεί μία διαδικασία η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει ακολουθηθεί, γεγονός που όπως είπε «ξενίζει».

Advertisement

«Χρειάζεται μελέτη και εισήγηση του αρμόδιου Επιτελείου. Στη συνέχεια στη Βουλή, στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ακολουθεί η απόφαση του ΚΥΣΕΑ και μετά δίνεται η εντολή στην επιτροπή εξοπλισμών να προχωρήσει στην όποια προμήθεια. Μας ξενίζει κάπως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοινώνει μία προμήθεια αεροσκαφών, χωρίς να έχει τηρηθεί αυτή η διαδικασία», τόνισε ο πρώην υπουργός.

Σημείωσε, επίσης, ότι το «πράσινο φως» για μία τέτοια δεν δίνεται από ένα πρόσωπο, αλλά μόνο αφότου προηγηθεί μία εμπεριστατωμένη μελέτη, από την οποία προκύπτει ένα συμπέρασμα το οποίο υποβάλλεται γραπτά. «Ωστόσο, καλό θα ήταν να τηρούνται οι διαδικασίες, γιατί εξασφαλίζουν μία ασφάλεια στην ορθότητα της αποφάσεως», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, έθεσε ορισμένα ερωτήματα ως προς την απόφαση για τα F-35. «Έχουμε εξασφαλίσει την υποστήριξη των αεροσκαφών τα οποία ήδη έχουμε; Γιατί κάθε τύπος αεροσκάφους που προστίθεται στις Ένοπλες Δυνάμεις, απαιτεί ένα επίπονο και δαπανηρό σύστημα υποστήριξης. Στα Rafale στήνεται η υποστήριξη, αλλά χρειάζεται και χρόνος και χρήμα και υποδομές», ανέφερε.

Advertisement

Υποστήριξε ότι η δική του άποψη είναι ότι δεν πρέπει να έχεις πολλά διαφορετικά συστήματα, αλλά μία ομοιογένεια, όπως είχε εξασφαλίσει η χώρα μας με τους διαφορετικούς τύπους F-16 που είχε στη κατοχή της.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η τεχνολογία μας επιτρέπει, πλέον, να προχωράμε σε εξοπλιστικά προγράμματα που δεν είναι τόσο ακριβά και τόσο κλασικά, δίνοντας το παράδειγμα των drones, θεωρώντας ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τις αμυντικές μας προτεραιότητες.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το πιο σημαντικό για εμάς, είναι να μην ενισχυθεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ, δηλαδή να μην πάρει τα νέα F-16, ούτε την αναβάθμιση των παλαιών που ζητάει και βέβαια να μην ξαναμπεί στο πρόγραμμα των F-35, αν και δήλωσε ότι κατά την άποψη του «δυστυχώς κάποια στιγμή θα μπει».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement