Μέχρι πότε καταργείται η μάσκα σε κλειστούς χώρους – Η ημερομηνία

Athens Commemorates the 76th Anniversary of its Liberation from Nazi Occupation on Oct. 12, 2020 / Τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας για την 76η επέτειο απελευθέρωσης των Αθηνών από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής στον Βράχο της Ακρόπολης στις 12 Οκτωβρίου, 2020.
Advertisement

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2022 καταργείται η μάσκα στους κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από τη συνεδρίαση της Επιτροπής. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από λεπτό σε λεπτό και σίγουρα θα υπάρχουν εξαιρέσεις στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας.

Το λιανεμπόριο ανοίγει τις πύλες του σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους χωρίς μάσκα από 1η Ιουνίου και για λίγο παραπάνω από τρεις μήνες, ενώ εξαιρέσεις θα υπάρχουν σε πέντε κατηγορίες κλειστών χώρων, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί πριν από το Πάσχα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, η μάσκα καταργείται σε όλους τους κλειστούς χώρους εκτός από:

Advertisement
  • Νοσοκομεία
  • Γηροκομεία
  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Σούπερ Μάρκετ
  • Κομμωτήρια

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καταργείται σε εμπορικά καταστήματα και εργασιακούς χώρους, αφού ήδη έχει καταργηθεί σε εστίαση, γυμναστήρια και άλλους χώρους.

Αν τελικά υιοθετηθούν οι εισηγήσεις της επιτροπής των εμπειρογνώμων από την κυβέρνηση, τότε δεν θα είναι απαραίτητη η χρήση της μάσκας στις δημόσιες υπηρεσίες, στα εμπορικά καταστήματα, τους εργασιακούς χώρους.

Όπως δήλωσε σχετικά σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης:

Advertisement

«Επειδή θεωρούμε ότι η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρου περιορισμού θέλουμε να ακούσουμε την εισήγηση και να μείνει η μάσκα εκεί που είναι απαραίτητη. Η φιλοσοφία μας είναι να πάμε σε χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μόνο εκεί που είναι απαραίτητη».

Μέχρι πότε έχουν καταργηθεί τα μέτρα

Στο φθινόπωρο συγκλίνουν όλες οι δηλώσεις. Εξάλλου, και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει ξεκαθαρίσει πως η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης αλλά και αρνητικών rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων όπου είναι απαραίτητο, έχει σε πρώτη φάση ημερομηνία λήξης την 31η Αυγούστου. Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα:

  • Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου καταργήθηκε η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλους τους χώρους.
  • Από 1η Μαΐου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πηγαίνουν στην εργασία τους με μόνο ένα rapid test την εβδομάδα.
  • Από 3η Μαΐου καταργήθηκε η υποχρέωση για self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

Δηλαδή, συνολικά, τέσσερις μήνες θα περάσουν χωρίς μέτρα και έπειτα, από τέλος καλοκαιριού, θα επαναξιολογηθούν.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement