Νίκος Πορτοκάλογλου: Ποιος τον ενέπνευσε να γίνει μουσικός – Πώς έγραψε το τραγούδι «Τα καράβια μου καίω»

Advertisement

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης (19/5) ο Νίκος Πορτοκάλογλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων στη μουσική σκηνή. Ο γνωστός καλλιτέχνης βρέθηκε καλεσμένος στο «Ενώπιος Ενωπίω» και μίλησε για την καριέρα του, την οικογένειά του, αλλά και τη συνεργασία του με τη Ρένα Μόρφη.

Όπως δήλωσε αρχικά ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο άνθρωπος που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο ήταν ο Διονύσης Σαββόπουλος. «Ίσως να μην είχα ασχοληθεί ποτέ με τη μουσική, αν δεν υπήρχε ο Σαββόπουλος», είπε.

Η διάλυση των Φατμέ

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θρυλικό συγκρότημά του, τους «Φατμέ». «Μετά τη διάλυσή τους, σκέφτηκα να τα παρατήσω, διότι ζορίστηκα πολύ περισσότερο από ό,τι περίμενα. Ήμουν προετοιμασμένος ότι κάνω τώρα μία νέα αρχή αλλά δεν περίμενα να αρχίζω από το μηδέν. Σκέφτηκα “εντάξει. Δεν θα πεθάνουμε κιόλας”».

Advertisement

«Έλεγα “μπορεί να μην έχει μέλλον για μένα το τραγούδι”. Άρχισα να φλερτάρω με διάφορες ιδέες. Είχα και κάποιους φίλους που είχαν “μεταναστεύσει” στην Πάρο, είχαν ανοίξει μαγαζιά, ζούσαν μία άλλη ζωή, με διαφορετικούς ρυθμούς και κάπου τους ζήλευα όταν πήγαινα τα καλοκαίρια. Τότε, σαν μία εσωτερική φωνή που απαντούσε σε όλο αυτό που περνούσα, έγραψα το τραγούδι “Τα καράβια μου καίω”» αποκάλυψε ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

«Αυτό το τραγούδι γράφτηκε για αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία. Για την “πάλη” με τον εαυτό μου για το αν θα μείνω ή αν θα φύγω από τη δουλειά μου. Από την ουσία της δουλειάς μου, τη μουσική. Πολλά χρόνια αργότερα το τραγούδι απέκτησε άλλο νόημα. Μέσα στην κρίση, που άρχισαν οι νέοι να φεύγουν από την Ελλάδα, αυτό το τραγούδι εξέφρασε εκείνη τη δύσκολη εποχή. Από ένα τραγούδι που εξέφραζε μία προσωπική μου κρίση, έφτασε αν μιλάει για μία συλλογική κρίση», είπε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου αναφέρθηκε επίσης, στη μεγάλη απώλεια, αυτή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. «Δεν είναι εύκολο να κάνεις φιλίες μέσα στον χώρο, όταν είσαι στην ίδια αρένα και παλεύεις κι εσύ και ο άλλος για τον δικό του στόχο. Θυμάμαι πολύ καλά πως την προηγούμενη συνέντευξη την είχαμε κάνει μαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Αυτό που συνέβη με τον Λαυρέντη, συνέβη, γιατί στην πραγματικότητα βρεθήκαμε, μετά από σχεδόν 40 χρόνια παράλληλης πορείας. Σε μία φάση ωριμότητας, που δεν είχαμε πια την πρεμούρα να αποδείξουμε κάτι ο ένας στον άλλον. Οπότε, έγινε ένα μαγικό πράγμα εκείνη τη χρονιά. Μου λείπει πολύ», τόνισε.

Advertisement

«Η οικογένειά μου είναι για εμένα ο μεγαλύτερος θησαυρός και η πιο μεγάλη επιτυχία μου»

Όσο για την οικογένειά του και την κόρη του που ήρθε 11 χρόνια μετά τον γιο του, δήλωσε: «Είχαμε πάρει απόφαση ότι δεν θα κάνουμε δεύτερο παιδί και ήρθε με το έτσι θέλω».

«Η οικογένειά μου είναι για εμένα ο μεγαλύτερος θησαυρός και η πιο μεγάλη επιτυχία μου. Η σύζυγός μου μου κάνει αμείλικτη κριτική. Είμαι από τους βιαστικούς που παντρευτήκαμε στα 25. Του χρόνου θα κλείσουμε 40 χρόνια γάμου. Το ότι παντρεύτηκα μικρός είναι το καλύτερο πράγμα που έκανα. Χωρίς κανένα δισταγμό», είπε ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

Τέλος, μίλησε για την εκπομπή «Μουσικό Κουτί» που παρουσιάζει με τη Ρένα Μόρφη στην ΕΡΤ. «Αμέσως μετά την καραντίνα, ήρθε η πρόταση από τον Κωνσταντίνο Ζούλα από την ΕΡΤ για μια μουσική εκπομπή. Στην αρχή, την αντιμετώπισα αρνητικά, σκέφτηκα «πού πάω να μπλέξω;». Θα είχα τον Χατζηνικολάου να μου λέει ότι του έφαγα τη δουλειά. Είναι μια περιπέτεια συναρπαστική», δήλωσε.

Advertisement

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement