Νόσος Χάνσεν ή λέπρα: Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το επιβεβαιωμένο κρούσμα

Advertisement

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση για το κρούσμα λέπρας σε 65χρονη που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΟΔΥ:

«Η νόσος του Hansen ή αλλιώς λέπρα, είναι λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο βακτηρίδιο Mycobacterium Leprae. Πρόκειται για μια βραδέως εξελισσόμενη νόσο η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, στους οφθαλμούς και στο νευρικό ιστό.

Παρά την κακή της φήμη, πρόκειται για μια ιάσιμη νόσο, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, ειδικά στην έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Για τον λόγο αυτό καθίσταται πολύ σημαντική η έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων και η έναρξη αγωγής.

Advertisement

Η νόσος δεν είναι πολύ μεταδοτική και ασθενείς οι οποίοι έχουν ξεκινήσει αγωγή είναι σε θέση να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητες τους.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα νοσηλεύεται μια ασθενής 65 ετών με την νόσο αυτή, σε καλή κατάσταση και διεξάγεται ενεργητική επιτήρηση των επαφών της για εμφάνιση συμπτωμάτων.

Στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί παρόμοια περιστατικά στη χώρα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.»

Advertisement

Τα νεότερα για την υγεία της 65χρονης

Σύμφωνα με την Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, η υγεία της εξελίσσεται ομαλά και έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης.

«Η ασθενής ήρθε στην κλινική μας με εκτεταμένες δερματικές βλάβες. Αμεσα σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του νοσοκομείου μας, τους οφθαλμιάτρους, τους παθολογοανατόμους, τους μικροβιολόγους καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τη νόσο Χάνσεν. Ωστόσο, στείλαμε δείγματα στο Αττικόν για επιβεβαίωση απ’ όπου πράγματι μας ήρθε θετική απάντηση», δήλωσε στην τοπική εφημερίδα «Πελοπόννησος», η καθηγήτρια και διευθύντρια της Δερματολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, Σοφία Γεωργίου.

Η ίδια εξήγησε ότι «άμεσα ξεκινήσαμε τη θεραπεία της και λάβαμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την απομόνωση του περιστατικού. Ολα δείχνουν ότι η πορεία της εξελίσσεται ομαλά. Η νόσος αυτή είναι μεταδοτική, αλλά η επώασή της μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 10 χρόνια».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement