Το Μαξίμου φλερτάρει με πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο

ΦΩΤ. ΕUROKINISSI
Advertisement

Οι αναγνώστες του iEidiseis έχουν ενημερωθεί εδώ και ημέρες από –τα έγκυρα και αποκαλυπτικά- ρεπορτάζ της Έλλης Τριανταφύλλου πως το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει τις μηχανές για κάλπες αρχές φθινοπώρου, γεγονός που οδηγεί στη μη πραγματοποίηση του ανασχηματισμού, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που υπήρχαν στον πρωθυπουργό.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ωστόσο, όλη η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εκλογές το φθινόπωρο. Η στήλη αναδημοσιεύει το πολύ καλό ρεπορτάζ του Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα (που κυκλοφορεί καθημερινά με πλούσια ύλη) για το θέμα:

Οι φήμες για έναν επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό που είχαν φουσκώσει τις τελευταίες ημέρες, ξαφνικά ξεφούσκωσαν –και κάποιοι υπουργοί άρχισαν να ξαναβρίσκουν το χρώμα τους. Το κλίμα άλλαξε, στην πολιτική πιάτσα ανέτειλε η βεβαιότητα ότι πάμε για εκλογές το φθινόπωρο.

Η προετοιμασία: Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών το φθινόπωρο. Μεταξύ άλλων: (α) Σε όλα τα υπουργεία δίδονται εντολές να επιταχύνουν το έργο τους και να κλείσουν εντός του προσεχούς διμήνου όλα τα θέματα που έχουν ανοιχτά. (β) Οργανώνεται και αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει πανελλαδική καμπάνια για το κυβερνητικό έργο της τριετίας από κλιμάκια στα οποία θα μετέχει ένας υπουργός και βουλευτές. (γ) Πανηγυρική στιγμή της καμπάνιας σχεδιάζεται να είναι τον Αύγουστο, η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Τι δικαιολογεί την επιλογή του φθινοπώρου ως χρόνου εκλογών; Μια διπλή παραδοχή:

Πριν: Ότι, πρώτον, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ισχυρή τουριστική κίνηση, θα τονωθεί όλη η οικονομία και θα βελτιωθεί το κοινωνικό κλίμα. Κι αν προστεθούν οι ενισχύσεις οριζόντιου χαρακτήρα για την ακρίβεια στα καύσιμα και τα μέτρα για το κόστος της ενέργειας (που θα ληφθούν, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της αυριανής Συνόδου Κορυφής), το πολιτικό περιβάλλον για τη ΝΔ θα είναι βελτιωμένο.

Μετά: Ενώ, μετά το φθινόπωρο, η χώρα θα βρεθεί σε έναν τριπλό κλοιό: Νέα έξαρση της πανδημίας μόλις ψυχράνει ο καιρός (όπως παρατηρείται στο νότιο ημισφαίριο), επιδείνωση των επιπτώσεων της παράτασης του πολέμου στην Ουκρανία (που κανείς δεν προβλέπει λήξη πριν τα τέλη έτους) και, ιδιαίτερα, των επιπτώσεων ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης που θα εμφανιστούν εμφατικά στα ράφια των σουπερμάρκετ.

Διακηρυγμένος εκλογικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, με ενισχυμένη αναλογική.

Ο στόχος: Θεωρητικά, με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, ο στόχος δεν είναι ανέφικτος, σε ένα περιβάλλον ανησυχιών, εφόσον διαφανεί απειλή κυβερνητικού αδιεξόδου. Υπό την προϋπόθεση ότι (α) η «χαλαρή ψήφος» των πρώτων εκλογών δεν θα οδηγήσει σε τέτοια καταγραφή δυνάμεων που θα διαψεύδει την προοπτική αυτοδυναμίας και, φυσικά, (β) ότι το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, με απλή αναλογική, δεν θα υποχρεώνει, με κάποιο τρόπο, σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η αιτιολογία: Μένει το ερώτημα, με ποια αιτιολογία θα προκηρυχθούν αυτές οι πρόωρες εκλογές. Αλλά αυτό, στα ελληνικά πολιτικά ήθη ποτέ δεν ήταν πρόβλημα. Άλλωστε το διεθνές περιβάλλον, ευρύτερο αλλά και εγγύτερο, προσφέρει άφθονες αφορμές. Επιπλέον, την κυβέρνηση διευκολύνει η επιμονή του συνόλου, σχεδόν, της αντιπολίτευσης να διεξαχθούν εκλογές «εδώ και τώρα».

Τι θα μπορούσε να αποτρέψει ένα τέτοιο πολιτικό σχέδιο; Μια διατάραξη της ομαλής εξέλιξης του καλοκαιριού, είτε από μια έξαρση φυσικών καταστροφών είτε από ένα νέο καλοκαίρι έντασης στο Αιγαίο, με τουρκική πρωτοβουλία.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement