Μήνυμα «τελικής ευθείας» από τον Τσίπρα στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κ.Ε.

Advertisement

Συσπείρωση, ανανέωση και ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Αυτό αναμένεται να είναι το πολιτικό μήνυμα που θα εκπέμψει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής που προέκυψε από τις εκλογές της 15ης Μάη. Την διαδικασία που – θυμίζουμε- μετέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ στο μεγαλύτερο, οργανωτικά, κόμμα της χώρας αφού αριθμεί πλέον 172.000 μέλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στην ανάγκη για πολιτική αλλαγή στην χώρα, ξεκαθαρίζοντας ότι προϋπόθεση γι αυτό είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής. Τονίζοντας ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό μίας προοδευτικής κυβέρνησης.

Στην προοπτική αυτή αναμένεται να τονίσει την ανάγκη το επόμενο διάστημα να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τολμηρά βήματα στην ενσωμάτωση των 110.000 νέων μελών που εγγράφηκαν στην εκλογική διαδικασία της 15ης Μάη. Μια συνθήκη που αντιστοιχεί το κόμμα με την κοινωνική του δυναμική.

Advertisement
Μήνυμα
Έμφαση στην αξιοποίηση των 110.000 νέων μελών αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ EUROKINISSI

Η διαδικασία

Τα 300 μέλη της νέας Κ.Ε (150 άνδρες-150 γυναίκες) θα συνεδριάσουν στις 10.30 στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, προκειμένου να εκλέξουν τα όργανα του κόμματος. Πιο συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καταθέσει τη πρόταση του προς το σώμα για την εκλογή γραμματέα, αναπληρωτή γραμματέα αλλά και για τα 38 μέλη που θα αποτελέσουν την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα εισηγηθεί και την εκλογή μίας 11μελούς Εκτελεστικής Γραμματείας η οποία όμως θα αποφασιστεί από την νεοεκλεγείσα Πολιτική Γραμματεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Το συγκεκριμένο όργανο θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και την κατάλληλη ευελιξία ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και της προκλήσεις της καθημερινότητας.

Η εκλογική διαδικασία αναμένεται να έχει ως εξής: Τα 300 μέλη της Κ.Ε θα ψηφίσουν σε δύο κάλπες. Η πρώτη για τον γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα και η δεύτερη για τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Τα μέλη της Κ.Ε θα μπορούν να σταυροδοτήσουν το 30% των υποψηφίων για το όργανο.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Πολιτική Γραμματεία θα υπόκειται στην ισόποση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών όπως αποφασίστηκε στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα όργανα του κόμματος. Πράγμα που σημαίνει ότι θα αποτελείται από 19 γυναίκες και 19 άνδρες. Επίσης και τα δύο φύλα θα εκπροσωπηθούν στην θέση του γραμματέα και του αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος. Μάλιστα στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν την ευαρέσκειά τους για το ότι η ισόποση εκπροσώπηση μοιάζει να έχει ενσωματωθεί για τα καλά στην εσωκομματική κουλτούρα.

Ενδεικτικό θεωρείται το ότι στις εκλογές για την Κ.Ε 127 γυναίκες εκλέχθηκαν με σταυροδοσία και μόλις 23 αναδείχθηκαν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μέσω ποσόστωσης. Θυμίζουμε μάλιστα ότι στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας πρώτες σε σταυρούς εκλέχθηκαν γυναίκες, ειδικά μάλιστα στην Περιφέρεια Αττική πρώτες ήρθαν η Έφη Αχτσιόγλου και η Ρένα Δούρου.

Μήνυμα
Το συνέδριο και οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να «βαρύνουν» στις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τα πρόσωπα EUROKINISSI

Οι αποφάσεις του Τσίπρα και οι συσχετισμοί

Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα προταθούν όπως προαναφέραμε από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν και εδώ και ημέρες έχει λάβει τις αποφάσεις του έως και το Σάββατο το βράδυ, φέρεται να «ζύγιζε» κάποιες από τις επιλογές του.

Advertisement

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση του είναι στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος να εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευση και οι δυνάμεις της διεύρυνσης. Δίχως όμως να «ξεφεύγουν» από τους σαφείς συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στο 3ο Συνέδριο του κόμματος. Μια διαδικασία που από όλες τις πλευρές αναγνωρίστηκε ο δημοκρατικός χαρακτήρας της, αλλά επίσης προσέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρη πολιτική ομοφωνία. Θυμίζουμε ότι η Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από τους συνέδρους.

Παράλληλά όμως πρόθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δοθεί και το απαραίτητο στίγμα ανανέωσης μέσω της επιλογής των προσώπων. Πράγμα που σημαίνει ότι το νέο όργανο σε επίπεδο προσώπων δεν θα …μοιάζει με αυτό που αντικαθιστά. Επίσης θα ληφθεί υποψη και η έκφραση μιας μεγάλης μερίδας των οργανωμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ όπως αποτυπώθηκε στις εκλογές για την Κ.Ε. Δηλαδή τα πρόσωπα που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση πηγές της Κουμουνδούρου ξεκαθάριζαν ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από όλες τις τάσεις». Επισημαίνοντας ότι επιδίωξη είναι η διαμόρφωση των οργάνων που θα συμβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο στην επίτευξη των κοινών για όλους πολιτικών στόχων.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement