Κορωνοϊός: Άνδρας στο Πεκίνο «σπάει» την απομόνωση και στέλνει 5.000 γείτονες σε καραντίνα

Advertisement

Αντιμέτωπος με τον νόμο είναι πλέον ένας άνδρας από το Πεκίνο, καθώς «έσπασε» την υποχρεωτική απομόνωση στο σπίτι, με αποτέλεσμα οι αρχές να στείλουν τους περισσότερους από 5.000 γείτονές του σε καραντίνα. Το περιστατικό, μάλιστα, σημειώθηκε σε μια περίοδο όπου τόσο το Πεκίνο όσο και η Σαγκάη αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς για τον κορονοϊό.

Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο άνδρας, ηλικίας περίπου 40 ετών, ήταν να απομονωθεί στο σπίτι, αφού μπήκε σε μια εμπορική πλατεία που θεωρείται επικίνδυνη περιοχή στις 23 Μαΐου. Όπως ισχυρίστηκαν, κατά την περίοδο της απομόνωσής του «έβγαινε πολλές φορές και ήρθε σε επαφή με την κοινότητα, διακινδυνεύοντας την εξάπλωση της επιδημίας», προτού αυτός και η σύζυγός του βγουν θετικοί πέντε ημέρες αργότερα, όπως αναφέρει ο Guardian. Οι αρχές διέταξαν 258 άτομα που έμεναν στο κτήριο του να πάνε στο κυβερνητικό κέντρο καραντίνας και περισσότερα από 5.000 άλλα που ζούσαν στην οικιστική κοινότητα να μείνουν στο σπίτι.

Η Κίνα έχει επιβάλει σκληρούς περιορισμούς στον πληθυσμό της καθώς εργάζεται για την εξάλειψη των εστιών της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού. Η πολιτική zero-covid της Κίνας έχει δεχθεί κριτική για τον σημαντικό αντίκτυπό της στην οικονομία και τους ανθρώπους, ιδιαίτερα στη Σαγκάη, αλλά η ηγεσία της χώρας, επιμένει.

Advertisement

Τα αυστηρά μέτρα έχουν προκαλέσει εκτεταμένη απογοήτευση και εξάντληση στους κατοίκους, αλλά με τον αριθμό των αναφερόμενων κρουσμάτων να μειώνονται και τους περιορισμούς να αρχίζουν να χαλαρώνουν, οι αντιδράσεις σχετικά με το περιστατικό ήταν σφοδρές στα social media.

«Έχουν περάσει δύο μέρες από τότε που καθαρίσαμε, τι κάνει αυτός ο άνθρωπος; Δεν θέλει να ξεμπερδέψουμε με την επιδημία στο Πεκίνο; Πρέπει να βγει και να βλάψει τους ανθρώπους όταν η κατάσταση έχει σχεδόν σταθεροποιηθεί;» είπε ένας χρήστης των social media.

«Η κοινότητα και ο ασθενής μοιράζονται από 50% της ευθύνης, καθώς η κοινότητα δεν εγκατέστησε μαγνητικό συναγερμό πόρτας… και υπήρχε μια ευθύνη διαχείρισης που έπρεπε να επωμιστεί η κοινότητα», είπε ένας άλλος.

Advertisement

Σαγκάη και Πεκίνο προχωρούν σε σταδιακή άρση των μέτρων

Την Κυριακή οι αρχές ανέφεραν 122 νέα κρούσματα στην κοινότητα σε όλη τη χώρα, εκτός των πλαισίων καραντίνας και συμπεριλαμβανομένων 102 ασυμπτωματικών φορέων. Στο Πεκίνο μόλις 12 κρούσματα αναφέρθηκαν την Κυριακή και επετράπη σε βιβλιοθήκες, μουσεία, θέατρα και γυμναστήρια να ανοίξουν ξανά σε περιοχές όπου δεν υπήρχε κανένα για τουλάχιστον επτά ημέρες.

Οι αρχές του Πεκίνου προσπάθησαν να αποφύγουν ένα μαζικό lockdown, αλλά αντίθετα επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τηλεργασία σε ορισμένες περιοχές, έκλεισαν δημόσιους χώρους και έκαναν στοχευμένα lockdown σε μεμονωμένα κτίρια και περιοχές.

Στη Σαγκάη, ένα πολύμηνο lockdown πρόκειται να λήξει την Τετάρτη και η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα οικονομικής τόνωσης που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των ζημιών. Σε μια άνευ προηγουμένου συνάντηση με περισσότερους από 10.000 αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ προειδοποίησε ότι η οικονομία βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο» και θα υπήρχαν τρομερές συνέπειες εάν οι αξιωματούχοι δεν ενεργούσαν γρήγορα και δεν εξισορροπήσουν τους ελέγχους του Covid με την οικονομική ανάπτυξη.

Advertisement

Αρκετές περιοχές έχουν καθιερώσει τη διενέργεια τακτικών τεστ και απαιτούν από όλους τους κατοίκους να λαμβάνουν αρνητικό αποτέλεσμα PCR κάθε δύο ή τρεις ημέρες, προκειμένου να μετακινούνται με περισσότερη ελευθερία.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement