Γιατί οι Scorpions άλλαξαν τους στίχους του «Wind Of Change»

Advertisement

Οι Scorpions αποκάλυψαν γιατί άλλαξαν τους στίχους στην κορυφαία επιτυχία τους «Wind Of Change» εξηγώντας ότι δεν ήθελαν πλέον να «ρομαντικοποιούν τη Ρωσία».
Υπό το φως της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι Γερμανοί hard rockers αποφάσισαν να αλλάξουν τους στίχους του τραγουδιού για την περιοδεία τους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η οποία άνοιξε στο Λας Βέγκας στις 26 Μαρτίου, ένα μήνα μετά την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων.

«Το να τραγουδάμε το «Wind of Change» όπως το τραγουδούσαμε πάντα, δεν είναι κάτι που μπορώ πλέον να φανταστώ» είπε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Κλάους Μάινε στη Die Zeit. «Δεν είναι σωστό να ρομαντικοποιούμε τη Ρωσία με στίχους όπως: «Κατευθύνομαι στη Μόσχα/ Διασχίζω το πάρκο Γκόρκι…Άφησε τη μπαλαλάικα να ηχήσει».

H μπάντα άλλαξε τους στίχους σε: «Τώρα ακούστε την καρδιά μου/ Λέει Ουκρανία/ Περιμένοντας τον άνεμο να αλλάξει κατεύθυνση».

Advertisement

Η μπαλάντα που κυκλοφόρησε το 1991 για την περεστρόικα είναι το πιο διάσημο τραγούδι των Γερμανών hard rockers. Ψηφίστηκε τραγούδι του 20ου αιώνα από το κοινό του γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ZDF το 2005.

Παρ’όλο που το τραγούδι κυκλοφόρησε από ένα χρόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, θεωρείται το soundtrack της εποχής των οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών στην πρώην Σοβιετική Ένωση που προανήγγειλε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Μάινε είπε ότι έγραψε τους στίχους στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 1989, ένα μήνα μετά την εμφάνιση των Scorpions στο φεστιβάλ Music Peace της Μόσχας.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement