Ευλογιά των πιθήκων: Ξεπέρασαν τα 1.000 τα κρούσματα παγκοσμίως – Θέμα χρόνου η διασπορά στη χώρα μας

Advertisement

Θέμα χρόνου να εντοπιστεί και στην Ελλάδα κρούσμα της Ευλογιάς των Πιθήκων, αναφέρουν επιστήμονες της χώρας, καθώς φαίνεται η νόσος να εμφανίζει σημαντική άνοδος έχοντας ξεπεράσει πλέον και τα 1000 κρούσματα διεθνώς. Σύμφωνα με το https://monkeypox.healthmap.org/ μέχρι χθες είχαν εντοπιστεί 1.011 κρούσματα σημειώνοντας σε ένα 24ωρο αύξηση 10%. Όπως τονίζουν οι ειδικοί ιδιαίτερα μεγάλη σημασία έχει και για τη συγκεκριμένη νόσο η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Με βάση τα δεδομένα στο monkeypox.healthmap.org/ τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ήτοι 303 περιστατικά, ακολουθεί με 190 η Ισπανία, 143 στην Πορτογαλία και από 80 ο Καναδάς και η Γερμανία.

Είναι η πρώτη φορά που η ασθένεια εξαπλώνεται ευρέως εκτός Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, σε χώρες που ιός δεν είναι ενδημικός. Το επίπεδο συναγερμού σε όλο τον κόσμο αξιολογείται ως μεσαίο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανόν υποεκτιμημένος.

Advertisement

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί ευλογιά των πιθήκων. Δύο ύποπτα κρούσματα, τα οποία εντοπίστηκαν και απομονώθηκαν άμεσα, αφορούσαν σε ανεμοβλογιά τελικά – νόσος που μοιάζει αρκετά στην έκφρασή της με νοσήματα που κάνουν δερματικά εξανθήματα, όπως είναι και η ευλογιά των πιθήκων.

ΠΟΥ: Ο κίνδυνος μπορεί να επιδεινωθεί

Στην τελευταία του ενημέρωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ορισμένες χώρες αναφέρουν κρούσματα πέραν των γνωστών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι αλυσίδες μετάδοσης «χάθηκαν λόγω μη ανιχνευμένης κυκλοφορίας του ιού. Είναι πολύ πιθανό ότι κι άλλες χώρες θα εντοπίσουν κρούσματα και θα υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αξιωματούχοι του Οργανισμού.

Αν και ο κίνδυνος για την υγεία στο ευρύ κοινό «παραμένει χαμηλός» ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία θα μπορούσε να επιδεινωθεί, εάν ο ιός γίνει ευρέως διαδεδομένος σε χώρες που δεν είναι ενδημικός. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, αλλά στο παρελθόν είχαν πεθάνει ασθενείς στη Δυτική Αφρική και αυτό είναι κάτι, που πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

Advertisement

Σε αυτή τη φάση τα περισσότερα κρούσματα, αλλά όχι όλα, αφορούν σε ομοφυλόφιλους άνδρες. Όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, βέβαια μεταδίδεται μέσω στενής επαφής.

Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις τα κρούσματα δεν έχουν την τυπική κλινική εικόνα της νόσου. Τα περισσότερα συμπτώματα εξαφανίζονταν από μόνα τους σε μερικές εβδομάδες. Μεταξύ αυτών ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, τα οιδήματα, οι πόνοι στην πλάτη και τους μύες, όπως και το εξάνθημα.

Εξαιρετικά ανθεκτικός ιός

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι poxviruses (οικογένεια στην οποία ανήκει η ευλογιά των πιθήκων) παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή σε περιβάλλον με χαμηλή υγρασία, αυξημένη θερμοκρασία και pH. Αυτό σημαίνει ότι μολυσμένα αντικείμενα παραμένουν μολυσματικά για μήνες έως και χρόνια.

Advertisement

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά (π.χ. πόμολα) και στις τουαλέτες.

Μολυσμένα ρούχα και λευκά είδη πρέπει να συλλέγονται και να πλένονται στους 60°C. Χαλιά, κουρτίνες και άλλα έπιπλα, που καλύπτονται με ύφασμα, συστήνεται να καθαρίζονται με ατμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει καταρτίσει ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα για τον έγκαιρο εντοπισμό και για την απομόνωση των κρουσμάτων, καθώς και οδηγίες για το κοινό, με τους κανόνες υγιεινής που προφυλάσσουν από τη μόλυνση.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement