Η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά μπροστά στην «έκρηξη» της ακρίβειας

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Οι πιέσεις για νέα, γενναία μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από την λαίλαπα της ακρίβειας αυξάνονται μέρα με την ημέρα, αλλά Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να «φρενάρουν» τα αλλεπάλληλα κύματα των πιέσεων, φοβούμενοι ότι δεν έχει έρθει η κορύφωση των προβλημάτων. Και προς στιγμήν, δεν υπάρχει κανένα σημάδι στον ορίζοντα ότι ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση θα τελειώσουν σύντομα.

Πρόκειται για ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, όπως παραδέχονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία, στην τελική ευθεία για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις που υφίστανται οι πολίτες είναι δραματικές και οι συνθήκες χειροτερεύουν καθημερινά, με αποτέλεσμα τα όποια οφέλη από τα μέχρι σήμερα μέτρα στήριξης να εξανεμίζονται πριν καν γίνουν αντιληπτά στο πορτοφόλι.

Advertisement

Το σήμα που δίνεται από το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι τα περιθώρια για οριζόντια μέτρα στήριξης των νοικοκυριών είναι εξαιρετικά στενά και ότι αναγκαστικά οι αποφάσεις αξιολογούνται μήνα – μήνα ανάλογα και με τις ευρύτερες εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στα είδη πρώτης ανάγκης, με αυξήσεις που κινούνται από 5-6% εως 25%.

Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά

Σε ορισμένα μάλιστα πολύ βασικά προϊόντα οι αυξήσεις είναι όχι μόνο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά και μεταξύ των υψηλότερων που καταγράφηκαν.

Advertisement

Ενδεικτικά, στο ψωμί αύξηση 13,1% (8,6% στην Ευρωζώνη), στο κρέας 14,3%, που αποτελεί την υψηλότερη αύξηση στην Ευρωζώνη και σχεδόν σε διπλάσια επίπεδα από τον μέσο όρο σε αυτήν (7,8%), στα γαλακτοκομικά – τυριά και αυγά 11,8% (7,3% στην Ευρωζώνη), στα λαχανικά 13,8% (9,3% στην Ευρωζώνη), στις βρεφικές τροφές 9,3% (4,2% στην Ευρωζώνη), στα φρούτα 7,9% (5,4% στην Ευρωζώνη).

Προ διημέρου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντάς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξέκοψε κάθε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ σε είδη διατροφής.

Το πρόβλημα, ωστόσο, όπως παραδέχονται κυβερνητικά και κομματικά στελέχη είναι ότι ακόμα κι αν αποφασιζόταν άμεσα, θα επρόκειτο σταγόνα στον ωκεανό των αυξήσεων…

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement