Ξενία, η θρυλική ιστορία των κοσμημάτων της ελληνικής αρχιτεκτονικής

Advertisement

 Από την ακμή στην παρακμή των εμβληματικών ξενοδοχείων που είχαν την υπογραφή του Άρη Κωνσταντινίδη και του Χαράλαμπου Σφαέλλ

Χαράλαμπος Σφαέλλος, Άρης Κωνσταντινίδης: Οι πρωτεργάτες.
Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Νικολετόπουλος, Φίλιππος Βώκος, Κωνσταντίνος Σταμάτης, Διονύσιος Ζήβας, Αικατερίνη Διαλεισμά: Οι συνεργάτες.

Όποιος χαρακτηρισμός και αν αποδοθεί σε αυτούς τους κορυφαίους Έλληνες αρχιτέκτονες, που θα υμνεί τα έργα και τις ημέρες, την συμβολή τους στην απαρχή του ελληνικού τουρισμού, αλλά κυρίως το αποτύπωμα τους στην αρχιτεκτονική που σημάδεψε την εθνική μας ξενοδοχία, θα είναι ίσως λίγος.

Οραματιστές, καλλιτέχνες, τεχνοκράτες, άνθρωποι με ευαισθησίες, με βλέμμα στο μέλλον, με αγάπη για τη φύση, το περιβάλλον, την ιστορία και την παράδοση, αλλά πάνω από όλα για τον άνθρωπο. Τον ντόπιο και τον ξένο. Πως αλλιώς να δικαιολογήσει κανείς το γεγονός ότι 70 χρόνια πριν σχεδίαζαν και έχτισαν τα εμβληματικά Ξενία σε όλη τη χώρα, τους χώρους που υποδέχτηκαν με αξιώσεις για ολόκληρες δεκαετίες, εγχώριους και διεθνείς τουρίστες και έβαλαν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού. Η πορεία όλων αυτών των ανθρώπων, απέδειξε την προφανή αξία τους. Τα αρχιτεκτονήματα τους, τα ξενοδοχεία Ξενία, σχεδόν 50 στον αριθμό, τοποθετημένα στα ομορφότερα σημεία όλης της χώρας, δημιούργησαν σχολή. Διδάσκονταν και συνεχίζουν να διδάσκονται στα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, αποτελούν αντικείμενα μελετών και διατριβών ακόμη και σήμερα. Ενέπνεαν και εμπνέουν.

Η θρυλική ιστορία των ξενοδοχείων Ξενία είναι γνωστή, όπως και η παρακμή τους, που οδήγησε σε κλεισίματα, πωλήσεις, αλλαγές χρήσης, ακόμη και κατεδαφίσεις και ευτυχώς και κάποιες ανακαινήσεις και επαναλειτουργίες. Η ιστορία όμως που γράφτηκε στο χαρτί, τα αρχιτεκτονικά σχέδια αυτών των ξενοδοχείων, δεν αλλάζει, δεν αλλοιώνεται.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement