Γαλλία: Σήμερα ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών – Μακρόν εναντίον Μελανσόν

Advertisement

Η Γαλλία προσέρχεται στις κάλπες, την Κυριακή (12/06), για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με την αναγεννημένη και πρόσφατα ενοποιημένη Αριστερά να προσπαθεί να ανατρέψει τα σχέδια του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρυθμίσεις.

Οι εκλογές για τις 577 έδρες στην Κάτω Βουλή της Εθνοσυνέλευσης είναι μια διαδικασία δύο γύρων. Η μορφή του νέου κοινοβουλίου θα διαφανεί μόνο μετά τον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα γίνει μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Ιουνίου.

Πάντως, οι κάλπες αποτελούν μια κρίσιμη συνέχεια των προεδρικών εκλογών του Απριλίου, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε μια δεύτερη θητεία και υποσχέθηκε μια μετασχηματιστική νέα εποχή, καθώς η πρώτη του θητεία στιγματίστηκε από διαδηλώσεις, την πανδημία του κορονοϊού και τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι κάλπες ανοίγουν στην ηπειρωτική Γαλλία στις 8:00 π.μ. (τοπική ώρα), αφού οι ψηφοφόροι στα υπερπόντια εδάφη ψήφισαν, νωρίτερα, το Σαββατοκύριακο.

Advertisement

Έπειτα από τη θλιβερή επίδοση του Απριλίου, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του France 24, η γαλλική Αριστερά έχει ενωθεί σε έναν συνασπισμό για τον «τρίτο γύρο» των προεδρικών εκλογών, όπως τον ονομάζει ο ηγέτης της, Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κεντρώα συμμαχία του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και ο συνασπισμός της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών και των Πρασίνων υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκονται στήθος με στήθος στη λαϊκή ψήφο. Εντούτοις, το κοινοβουλευτικό σύστημα της Γαλλίας που βασίζεται στις εκλογικές περιφέρειες και οι εκλογές σε δύο γύρους σημαίνει ότι η κατανομή των εδρών θα είναι άλλο θέμα και πολλά θα εξαρτηθούν από την προσέλευση στον δεύτερο γύρο. Το ποσοστό αποχής προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ το 50% στον πρώτο γύρο, γεγονός που θα αποτελούσε νέο ρεκόρ για μια διαδικασία που ήδη χαρακτηρίζεται από αδύναμη συμμετοχή τα τελευταία χρόνια.

«Συγκατοίκηση;»

Εάν η συμμαχία του Γάλλου Προέδρου διατηρήσει τη συνολική πλειοψηφία, ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά όπως πριν. Η αποτυχία θα μπορούσε να προκαλέσει ακατάστατες συμφωνίες σε κάθε νομοσχέδιο με τα δεξιά κόμματα στο κοινοβούλιο ή έναν ανεπιθύμητο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Advertisement

Από την άλλη, μια νίκη της αριστερής συμμαχίας -που θεωρείται απίθανη από τους αναλυτές αλλά όχι αδύνατη- θα ήταν καταστροφή για τον Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα, θα δημιουργούσε μια δυσκίνητης «συγκατοίκησης», στην οποία ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος προέρχονται από διαφορετικές παρατάξεις, κάτι που έχει παραλύσει τη γαλλική πολιτική σκηνή στο παρελθόν.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν από το 1997 έως το 2002, όταν ο δεξιός Πρόεδρος Ζακ Σιράκ κυβέρνησε παράλληλα με τον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν ως πρωθυπουργό. Ο σοσιαλιστής Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν χρειάστηκε δύο φορές να συνυπάρξει με δεξιούς: με τον Ζακ Σιράκ σε ένα φημισμένο δίδυμο διακυβέρνησης και, στη συνέχεια, με τον Εντουάρ Μπαλαντούρ.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, πρώην μαρξιστής, έχει ήδη καταστήσει σαφή τη φιλοδοξία του να γίνει πρωθυπουργός και να εμποδίσει το σχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία, αν και ο Πρόεδρος θα διατηρούσε τον έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής.

Advertisement

«Ισχυρή και ξεκάθαρη πλειοψηφία»

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε, την Πέμπτη (09/06), ότι το διακύβευμα ήταν υψηλό, προειδοποιώντας τη Γαλλία να μην επιλέξει «ακρότητες» που θα προσθέσουν «κρίση στην κρίση». «Αν οι προεδρικές εκλογές είναι κρίσιμες, οι βουλευτικές εκλογές είναι καθοριστικές», δήλωσε κατά την επίσκεψή του σε αγροτική περιοχή, ζητώντας μια «ισχυρή και ξεκάθαρη πλειοψηφία».

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τη γραμμή των 289 εδρών για την απόλυτη πλειοψηφία. Οι αναλυτές λένε ότι οι νέοι και όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα είναι μεταξύ εκείνων που είναι πιθανό να μείνουν στο σπίτι τους για τον πρώτο γύρο και αν ο Ζαν-Λικ Μελανσόν μπορέσει να τους κινητοποιήσει για τον δεύτερο γύρο, θα μεταβάλει την εικόνα.

Ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του στην Ε.Ε. ανακουφίστηκαν μετά τη σταθερή, αν και μη θεαματική, νίκη του επί της ακροδεξιάς ηγέτιδας Μαρίν Λε Πεν, οι τελευταίες εβδομάδες δεν είχαν την αίσθηση του μήνα του μέλιτος. Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων εκτοξεύονται στη Γαλλία, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η μεταχείριση των Άγγλων φιλάθλων στον τελικό του Champions League στο Παρίσι έβλαψε την εικόνα της Γαλλίας στο εξωτερικό και ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγορήθηκε από την Ουκρανία ότι είναι πολύ διαλλακτικός απέναντι στη Ρωσία.

Advertisement

Από τους 577 νομοθέτες της Εθνοσυνέλευσης, οκτώ εκπροσωπούν τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας και 11 αντιπροσωπεύουν Γάλλους υπηκόους που ζουν στο εξωτερικό. Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του κατέχουν επί του παρόντος την απόλυτη πλειοψηφία των 345 εδρών. Διαφορετικά, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι σε μια εκλογική περιφέρεια, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος που κέρδισε την υποστήριξη τουλάχιστον του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, περνούν στον δεύτερο γύρο, κατά τον οποίο κερδίζει ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement