Η Χρυσή Αυγή ξανά στο εδώλιο: Μιχαλολιάκος, διευθυντήριο και δεκάδες άλλοι κατηγορούμενοι δικάζονται σε δεύτερο βαθμό

Advertisement

Αναβιώνει σήμερα στο Εφετείο της Αθήνας η δίκη σε δεύτερο βαθμό των καταδικασμένων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Είκοσι μήνες μετά τη δημοσίευση της πολυσέλιδης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με πρόεδρο την κ. Μαρία Λεπενιώτη, έφτασε η ώρα για την αμετάκλητη απόφαση της δικαιοσύνης. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι πρώην βουλευτές του κόμματος, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με το σκεπτικό του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, θα βρεθούν και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την κρίση της δικαιοσύνης σε εφετειακό βαθμό. Πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, θα είναι και πάλι γυναίκα: η κ. Σοφία Πανουτσακοπούλου.

Στο εδώλιο, εκτός από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, η οποία πιά έχει κατακερματιστεί, με πολλά στελέχη να έχουν αποχωρήσει θα καθίσουν 43 ακόμη κατηγορούμενοι, οι οποίοι καταδικάστηκαν πρωτοδίκως. Οι πρώην 11 βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν κριθεί ένοχοι για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση- η ηγεσία έχει καταδικασθεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης-, ενώ κατά περίπτωση οι υπόλοιποι καταδικασθέντες έχουν καταδικαστεί για πολύ σοβαρά αδικήματα, όπως την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν,  για απόπειρες  ανθρωποκτονιών κατά των μελών στο  στέκι Αντίπνοια, την επίθεση σε βάρος του των μελών του ΠΑΜΕ, επιθέσεις που κρίθηκε ότι έγιναν στο πλαίσιο της δράσης της Χ.Α

Advertisement

Το παρόν στο δικαστήριο θα δώσει η οικογένεια Φύσσα, τα μέλη της οποίας δεν έχασαν ούτε μία ημέρα συνεδρίασης, ενώ έχουν προγραμματιστεί και αντιφασιστικές οργανώσεις έξω από την αίθουσα τελετών του Εφετείου.

Το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής, (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος) παραμένει στις φυλακές όπως επίσης και καταδικασθέντες για τη δολοφονία Φύσσα, οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος, και άλλοι, οι οποίοι θα μεταχθούν -όσοι επιθυμούν- σήμερα στο δικαστήριο για τη δευτεροβάθμια δίκη.

Υπό το μανδύα του πολιτικού κόμματος

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο σκεπτικό του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής «εκκολάφθηκε και στους κόλπους του πολιτικού σχηματισμού και μετέπειτα πολιτικού κόμματος, δραστηριοποιείτο υπό την κάλυψή του». Κατά τους δικαστές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, αρχηγός  της οργάνωσης ήταν ο Ν. Μιχαλολιάκος, ο οποίος είχε αδιαμφισβήτητη εξουσία, και έπαιρνε τις αποφάσεις.

Advertisement

Όπως αναφέρει η απόφαση, σκοπός της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν η «δια της βίας αντιμετώπιση των αλλοδαπών, των ιδεολογικών αντιπάλων, των αντιφρονούντων και δια του τρόπου αυτού την επιβολή και διάδοση πολιτικών ιδεών και θεωριών». Η εγκληματική δε αυτή δράση «εκδηλωνόταν μέσω των τοπικών οργανώσεων και πάντα υπό την καθοδήγηση ανώτερου στην ιεραρχία στελέχους της».

Κατά την απόφαση «η ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής ήταν τέτοια ώστε να εξασφαλίζει όχι μόνο ότι κάθε κατώτερο όργανο θα υπακούει στις εντολές του ανώτερου, αλλά περαιτέρω ότι καμιά κομματική ενέργεια δεν θα υλοποιείται χωρίς την ρητή εκ’ των προτέρων εντολή του ανώτερου οργάνου που φτάνει ως την κεντρική διοίκηση».

Στην Χρυσή Αυγή – σύμφωνα με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων – «τα θύματα της επιλέγοντο ανάμεσα σε κατηγορίες ανθρώπων που είχαν χαρακτηριστεί ως «εχθροί» (πρόσφυγες, μετανάστες, πολιτικοί αντίπαλοι κ.ά)» ενώ «η στοχοποίηση εκφράζεται μέσω της ρητορικής μίσους και της διαδικασίας «απανθρωποποίησής» των εχθρών, που στη συνέχεια γινόταν πράξη μέσα από τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου», τα οποία «υλοποιούσαν την πολιτική της Χρυσής Αυγής και γι’ αυτό δεν αποδοκιμάζοντο αλλά επιβραβεύοντο και η δράση τους επικροτείτο».

Advertisement

«Οργανωμένη η δολοφονία Φύσσα»

Πολιτικό και ιδεολογικό ήταν το κίνητρο για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα σύμφωνα με την απόφαση, ενώ κρίθηκε ότι υπήρχε σχέδιο και μάλιστα οργανωμένο. Εκείνη τη νύχτα της επίθεσης, ο 34χρονος μουσικό «δεν  πρόλαβε να αντιδράσει  απέναντι στον Γ. Ρουπακιά, ο οποίος ενεργώντας βάση σχεδίου κινήθηκε πράγματι κυκλωτικά, σε σχέση με τους υπόλοιπους επιτιθέμενους χρυσαυγίτες που με τα αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων σε βάρος του Παύλου Φύσσα, ανέμεναν το Ρουπακιά να έρθει από διαφορετική κατεύθυνση και να αιφνιδιάσει τον Παύλο Φύσσα όπως και έγινε».

Ο Ρουπακιάς, ο οποίος επιχειρήθηκε αρχικά να φανεί ότι δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωση, και ότι ήταν ένας απλός …περαστικός, λειτούργησε σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης κάτω από συγκεκριμένο σχέδιο και εντολή.

Και αυτό καθώς «από τις νόμιμες καταγεγραμμένες συνομιλίες των μελών της Χρυσής Αυγής από την ΕΥΠ προκύπτει ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Πειραιά. Συνάγεται αβίαστα ότι το σχέδιο επίθεση σε βάρος του ήταν στοχευμένο και οργανωμένο».

Advertisement

Μάλιστα, για τους υπόλοιπους 15 συγκατηγορούμενους του Γ. Ρουπακιά που καταδικάστηκαν για συνεργεία στην ανθρωποκτονία του μουσικού ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, το δικαστήριο έκρινε ότι «δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την τέλεση του κακουργήματος και συγκεκριμένα κλίμα γενικότερης σύγχυσης και οχλαγωγίας, έντασης και εκφοβισμού του ευρισκομένου το σημεία αυτού Παύλο Φύσσα καθώς και της ολιγομελούς παρέας του, στην οποία συμμετείχαν και δύο νεαρές γυναίκες, με τον προπηλακισμό τούτων με ιαχές και ύβρεις καθώς και με τον ξυλοδαρμό τους εκ’ μέρους κάποιων από το τάγμα εφόδου».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement