Σήματα… για εκλογική αναμέτρηση το φθινόπωρο

ΦΩΤ. ΕUROKINISSI
Advertisement

Τροφή στα εκλογικά σενάρια δίνει και πάλι η κυβέρνηση καθώς προβαίνει σε δηλώσεις και πράξεις που εκλαμβάνονται ως σήμα προεκλογικής προετοιμασίας για το φθινόπωρο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε εκ νέου ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όμως προέβη και σε αναφορές που αναζωπύρωσαν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι- γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές» ανέφερε αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για το τι θα συμβεί αν ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός.

Ταυτόχρονα τοποθετήθηκε και σχετικά με τις ενδεχόμενες μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες και την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, να μην ηγηθούν μιας μετεκλογικής κυβέρνησης συνεργασίας ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας.

Advertisement

«Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Πρωθυπουργός, και το τονίζω αυτό, πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Ν.Δ.» συμπλήρωσε.

Ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης προκάλεσε, όμως, και ο υπ. Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος αφενός υπογράμμισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και ότι τα σενάρια περί πρόωρων «δηλητηριάζουν την πολιτική σκέψη», αλλά αφετέρου αναγνώρισε ότι «δεν αντέχει ο τόπος να πάμε σε προεκλογική περίοδο ενός έτους».

Με δεδομένο, όμως, ότι η άτυπη προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει ήδη με περιοδείες των πολιτικών αρχηγών ανά την Ελλάδα και με αλλεπάλληλες εξελίξεις στην κατάρτιση ψηφοδελτίων, η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη εξελήφθη από πολλούς ως «προεκλογική».

Advertisement

Στο ίδιο πλαίσιο η Ν.Δ. ανακοίνωσε χθες ότι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και νυν αναπλ. ΥΠΕΣ, Στ. Πέτσας, εντάσσεται στα γαλάζια ψηφοδέλτια. Με απόφαση του κ. Μητσοτάκη ο κ. Πέτσας τοποθετείται στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην περιφέρεια Αν. Αττικής.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. θα ενταχθεί ο πρύτανης του ΑΠΘ Ν. Παπαϊωάννου, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την εγκαθίδρυση αστυνομικού σώματος στα πανεπιστήμια.

Περαιτέρω το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού τροφοδοτείται εσχάτως και από τις παραπομπές πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ στο ειδικό δικαστήριο, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να θελήσει να αξιοποιήσει εκλογικά αυτές τις εξελίξεις

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement