Γλυπτά που παράγουν ενέργεια

Advertisement

Περισσότερα από 500 μέτρα χάλκινων σωλήνων χρησιμοποίησε το ιταλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Carlo Ratti Associati και ο αρχιτέκτονας Italo Rota για να δημιουργήσουν γλυπτά που παράγουν ενέργεια τα οποία αποτελούσαν την εγκατάσταση «Feeling the Energy» στο Orto Botanico στη συνοικία Brera του Μιλάνου.

Η εγκατάσταση σχεδιάστηκε ως διαδρομή μέσα στο μικρό πάρκο, η οποία επέτρεπε στους επισκέπτες να εξερευνήσουν διάφορους τύπους βιώσιμης και ανανεώσιμης ενέργειας. Οι χάλκινοι σωλήνες είχαν καμφθεί για να δημιουργήσουν αψίδες και γλυπτά που στήριζαν ηλιακές και και άλλες συσκευές παραγωγής ενέργειας, με αποτέλεσμα το Orto Botanico να μετατραπεί για το διάστημα που διήρκησε η Milan Design Week σε «ενεργειακό πάρκο». Η παραγόμενη ενέργεια αποθηκευόταν με τη βοήθεια δικτύου μικρών μπαταριών και χρησιμοποιείτο για να φωτίσει το πάρκο τη νύχτα.

«Η “ Feeling the Energy» είναι ένα ενεργειακό πάρκο που εξερευνά και την παραγωγή ενέργειας και την κατανάλωση. Ως προς το πρώτο, εκθέτουμε διάφορες μορφές ηλιακής ενέργειας καθώς και πολλές μορφές κινητικής ενέργειας· μπορείτε να θέσετε σε κίνηση ένα καρουζέλ ή να περιστρέψετε έναν μοχλό για να έχετε φως» είπε, μιλώντας προσφάτως στο Dezeen για την εγκατάσταση, ο Carlo Ratti. Η εγκατάσταση παρουσίαζε και πιο αφηρημένους τρόπους παραγωγής ενέργειας. «Από μια πιο εννοιολογική σκοπιά μπορείτε να έχετε το βίωμα μουσικής ή δονήσεων (αυτούς που παράγονται όταν παίζουμε βιμπράφωνο) ως άλλους, αναπάντεχους τρόπους να “ νιώσετε την ενέργεια”» πρόσθεσε.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement