Τελειώνει το θρίλερ της Πάτρας: «Ασφυκτικός ο θάνατος» Μαλένας και Ίριδας – Έρχονται νέες διώξεις

Advertisement

Ο μηχανισμός θανάτου Μαλένας και Ίριδας στην Πάτρα, αν ήταν βίαιος ή άλλης μορφής, για παράδειγμα με ήπια απόφραξη των αεροφόρων οδών (μύτη και στόμα), εξετάζεται στα εργαστήρια παθολογοανατομίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ασφυκτικό θάνατο, με διαφορετικό μηχανισμό σε Μαλένα και Ίριδα.

Με ιστοχημικές χρώσεις, όπως λέγονται ιατροδικαστικά, επιχειρείται να διαπιστωθεί ο τύπος θανάτου των δύο παιδιών. Οι παθολογοανατόμοι έχουν ενεργοποιήσει όλα τα σχετικά πρωτόκολλα εργαστηριακών ιστοπαθολογικών ενεργειών, και φαίνεται να διαπίστωσαν με σχετική ακρίβεια τον τρόπο που σκοτώθηκαν τα δύο παιδιά και ότι αυτός έχει προκληθεί από εξωγενή παράγοντα. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων, που έχουν περιέλθει στην κατοχή των ιατροδικαστών, Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα, θα ισχυροποιήσουν τις ενδείξεις ασφυκτικού θανάτου, με δεδομένο ότι έχουν αποκλειστεί όλες οι πιθανές άλλες αιτίες.

Advertisement

Εκδορές σε… φορμόλη

Το σύγχρονο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Νίκος Ράικος, έδωσε τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων Μαλένας και Ίριδας, από τα οποία δεν προκύπτει χορήγηση κεταμίνης ή μεταβολή της, όπως και άλλων τοξικών ουσιών, αν και τα δείγματα δεν ήταν απολύτως επαρκή, εξαιτίας του μεγάλου χρονικού διαστήματος και της συντήρησής τους, σε φορμόλη και παραφίνη.

Όπως αναφέρουν όμως, πηγές προερχόμενες από το συγκεκριμένο εργαστήριο, όταν έχουμε συγκεκριμένα ερωτήματα προς απάντηση, υπάρχουν αναλυτικές μέθοδοι που μπορούν να κάνουν ποιοτικό έλεγχο και εντοπισμό τοξικών ουσιών ακόμη και σε τέτοια δείγματα συντηρημένα σε φορμόλη και παραφίνη.

Και στις δύο περιπτώσεις οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλόγρηας, εξέτασαν όλα τα ιατροδικαστικά ευρήματα και τους ιατρικούς φακέλους των δύο παιδιών, όπως τις αλλοιώσεις στο συκώτι και τα νεφρά της Μαλένας, τις εκδορές-αμυχές στη μύτη και την εκχύμωση στο αριστερό μάγουλο του άτυχου κοριτσιού, την υποξυγοναιμία, τις εκδορές στο πρόσωπο και στον στοματικό βλεννογόνο της Ίριδας.

Advertisement

Νέες διώξεις σε Πισπιρίγκου και άλλους…

Συνδυαστικά με τα αποτελέσματα των παθολογοανατομικών εργαστηρίων, οι ιατροδικαστές συντάσσουν το πόρισμά τους, το οποίο την Πέμπτη ή Παρασκευή (23 ή 24 Ιουνίου), θα το διαβιβάσουν στο Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, στο οποίο είχε ανατεθεί η προκαταρκτική εξέταση.

Pispirigkou 2

Η στιγμή της μεταγωγής της Ρούλας Πισπιρίγκου στον Κορυδαλλό

Advertisement

Τις επόμενες ημέρες ενδέχεται στελέχη του αρμόδιου τμήματος, να ταξιδέψουν στην Πάτρα και να λάβουν 10-15 καταθέσεις από ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και συγγενικό-φιλικό περιβάλλον της Ρούλας Πισπιρίγκου και Μάνου Δασκαλάκη.

Οι ιατροδικαστές αποκλείοντας όλες τις άλλες αιτίες θανάτου, έχοντας τις ισχυρές ενδείξεις ασφυκτικού θανάτου, θα έχουν συντάξει το πόρισμά τους, το οποίο μαζί με τις καταθέσεις μαρτύρων, θα διαβιβαστούν από τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα κρίνουν αν τα στοιχεία είναι ικανά προκειμένου να ασκηθούν επιπρόσθετες ποινικές διώξεις στην Ρούλα Πισπιρίγκου ή και σε άλλα πρόσωπα ως φυσικοί αυτουργοί ή για συνέργεια στις δολοφονίες των δύο παιδιών.

Το πόρισμα των ιατροδικαστών, όπως αναφέρουν σχετικές πηγές ενημέρωσης, παρότι μπορεί να έχει στέρεα ενοχοποιητικά στοιχεία, που θα προσδιορίζουν με σαφήνεια πως τα δύο παιδιά δολοφονήθηκαν, είναι σίγουρο ότι θα αμφισβητηθεί νομικά από τους συνηγόρους των πιθανών κατηγορουμένων. Θα «αναρωτηθούν» δικονομικά, πως η πρώτη ιατροδικαστική έκθεση, είναι η λάθος και σωστό, το δεύτερο πόρισμα των δύο ιατροδικαστών, κάτι που πιθανότατα θα αναλυθεί και θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Advertisement

Πως βγαίνει η ασφυξία;

Στα ιστοπαθολογικά εργαστήρια, οι παθολογοανατόμοι χρησιμοποίησαν εξειδικευμένες τεχνικές προκειμένου να διαπιστώσουν τον τύπο και μηχανισμό θανάτου σε Μαλένα και Ίριδα. Η συνηθισμένη επεξεργασία και μικροσκοπική ανάλυση των δειγμάτων, όπως αναφέρουν πηγές ειδικών, δεν έδωσαν οριστικό διαγνωστικό αποτέλεσμα και χρησιμοποιήθηκαν επιπρόσθετες τεχνικές.

Μία από αυτές τις τεχνικές είναι οι ειδικές χρώσεις (Ιστοχημεία). Η χρώση αυτή αποτελείται από έναν βασικό χρωστικό παράγοντα (αιματοξυλίνη) και από έναν όξινο χρωστικό παράγοντα (εωσίνη), οι οποίοι αντιδρούν με βασικά και όξινα κυτταρικά τμήματα στον ιστό δίνοντας μωβ και ροζ χρωματισμούς. Κατά τη διαδικασία αυτή, οι ιστοπαθολόγοι (παθολογοανατόμοι) αξιολογούν τις χημικές ιδιότητες του ιστού που εξετάζουν επιλέγοντας διάφορους χρωστικούς παράγοντες, οι οποίοι θα χρωματίσουν τις αντίστοιχες ιδιότητες του ιστού.

Από αυτούς τους χρωματισμούς, εντοπίζουν τον μηχανισμό θανάτου και την άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία των ιστών που εξετάζουν.

Advertisement

Η ανάπτυξη της ανοσοϊστοχημείας αποτελεί μια μεγάλη, πρόσφατη εξέλιξη στον τομέα της ιστοπαθολογίας. Ενώ οι ιστοχημικές χρώσεις αποτελούν έναν σχετικά απλοϊκό και, στις περισσότερες περιπτώσεις, σχετικά γενικό τρόπο χρωματισμού των διαφόρων τμημάτων του ιστού, οι ανοσοϊστοχημικές χρώσεις είναι, συγκριτικά, πολύ περισσότερο στοχευμένες ως προς το τι χρωματίζουν.

Έλλειψη οξυγόνου και «ύποπτα» τραύματα

Η 3,5 ετών Μαλένα, πέθανε το καλοκαίρι του 2019, με τον θάνατό της να αποδίδεται σε ηπατική ανεπάρκεια, ενώ είχε αντιμετωπίσει και μια σπάνια μορφή λευχαιμίας λαμβάνοντας μια σειρά χημιοθεραπειών. Οι αλλοιώσεις στο ήπαρ και ο θάνατός του αποδόθηκαν από την ιατροδικαστή σε παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου. Η επανεξέταση του φακέλου της από τους ιατροδικαστές, δεν αναδεικνύει την πιθανότητα ανωμαλίας στον μεταβολισμό ή χρήσης τοξική ουσίας, αφήνοντας ορθάνοικτο το ενδεχόμενο της ασφυξίας.

Ο θάνατος της 6 μηνών Ίριδα, είχε αποδοθεί σε πνευμονικό οίδημα και σε μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται αγενεσία φλεβοκόμβου, με τον φλεβόκομβο να περιγράφεται ως η ομάδα κυττάρων που λειτουργεί ως φυσικός βηματοδότης. Από την ιστολογική εξέταση των εγκεφαλικών κυττάρων του βρέφους, εντοπίστηκαν κάποιες αλλοιώσεις συμβατές με υποξυγοναιμία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου.

Advertisement

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το οροαιματηρό υγρό που υπήρχε πάνω στο πανάκι της Ίριδας, είτε έχει προέλθει από το σκούπισμα των χειλιών, στα οποία είχε διαπιστωθεί ερυθρότητα και αποξήρανση, είτε από τους πνεύμονες και υποδηλώνει σε συνδυασμό με άλλα ιατροδικαστικά ευρήματα, όπως το τραύμα στον στοματικό βλεννογόνο, ασφυκτικό θάνατο. Παράλληλα το τραύμα στο στόμα, εξετάζεται αν δημιουργήθηκε συνέπεια βίαιου τρόπου εισχώρησης του πανιού, και έχει προέλθει από χέρι, δάκτυλα ή νύχια.

Να σημειωθεί ότι στην 3,5 ετών Μαλένα διαπιστώθηκε μακροσκοπικά μετά τον θάνατό της τραύμα στη μύτη και εκχύμωση-εντύπωμα στο αριστερό μάγουλο.

«Από τη στιγμή που οι θάνατοι των παιδιών δεν είναι συνέπεια των ασθενειών τους ή από άλλο παθολογικό παράγοντα, τα στοιχεία δείχνουν ότι θα ΜΠΟΡΟΥΣΕ ο μηχανισμός θανάτου να είναι ασφυκτικός. Δια της ατόπου απαγωγής, αποκλείοντας δηλαδή τις άλλες αιτίες θανάτου, θα μπορούσε κανείς να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της ασφυξίας. Ένα ενδεχόμενο που ενισχύεται ολοένα και περισσότερο από τα ιατροδικαστικά δεδομένα και τα παθολογοανατομικά αποτελέσματα, που ‘δείχνουν’ προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρουν ιατροδικαστικές πηγές, που εμπλέκονται στη διερεύνηση της υπόθεσης των θανάτων της Μαλένας και της Ίριδας.

Advertisement

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν, ότι το πόρισμα των ιατροδικαστών και οι καταθέσεις μπορεί να μην αναδείξουν με απόλυτη ακρίβεια τα αίτια θανάτων των παιδιών, αλλά θα δώσουν έστω και για δια «αποκλεισμών» την… πιθανότερη αιτία, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ικανό για να ασκηθούν νέες ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονίες.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement