Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Έως 710 ευρώ θα λάβουν οι δικαιούχοι – Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα

Advertisement

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών έδωσαν το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Όπως ανακοινώθηκε, ανοίγει την Τρίτη η σχετική πλατφόρμα, για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε 1 και 2 και εν συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δικαιούχοι. Η πλατφόρμα αναμένεται να κλείσει στις 5 Ιουλίου ενώ οι αγορές των ηλεκτρονικών συσκευών μπορούν να γίνουν έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Στις 22 Ιουνίου θα ανοίξει για τα ΑΦΜ σε 1, 2, 3 και 4 κ.ο.κ.

Ο κ. Σκρέκας είπε ότι η «επιδότηση θα ξεκινάει από 30% και θα φτάνει το 50% του κόστους συσκευών ανάλογαμε το εισόδημα του νοικοκυριού».  Τα ποσά θα ξεκινούν από 135 ευρώ και θα φθάνουν έως τα 710 ευρώ, ενώ όσοι δεν επιλεγούν επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια θα παραμείνουν επιλαχόντες.

Advertisement

Μέσω του προγράμματος θα αντικατασταθούν 380.000 ενεργοβόρες συσκευές και οι ωφελούμενοι θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από 150-300 ευρώ το χρόνο, όπως υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής θα φτάσει τις 209.000 μεγαβατώρες.

Χωρίς δικαιολογητικά

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε στη συνέχεια ότι η υποβολή των αιτήσεων για την αντικατάσταση ηλεκτρικής συσκευής θα είναι πολύ εύκολη και θα ολοκληρώνεται γρήγορα. «Χρειάζεται μόνο κωδικούς Taxisnet και αριθμό παροχής κατοικίας. Τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «δικαιούχοι θα είναι όλα τα νοικοκυριά, ανεξάρτητα από εισόδημα, ενώ θα γίνονται δεκτές κύριες και μη κύριες κατοικίες». Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι θα μοριοδοτηθούν επιπλέον τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως οι πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες που έχουν μέλος με αναπηρία.

Advertisement

«Όσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα παραμείνουν επιλαχόντες για την περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος» είπε ο υπουργός.

Η αντικατάσταση αφορά έως δύο κλιματιστικά και ένα ψυγείο

Όπως τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου, η αντικατάσταση αφορά έως δύο κλιματιστικά, και ένα ψυγείο ή καταψύκτη, ενώ ο κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει μία μόνο αίτηση.

Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι, το οποίο θα μπορούν να εξαργυρώσουν.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement