Επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας: Το χρονικό της εξαφάνισης του Έλληνα πολίτη, η σύλληψη πριν ένα μήνα και τα παιχνίδια κατασκοπείας

Advertisement

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Τουρκία, καθώς μερίδα μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για σύλληψη Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα από τη ΜΙΤ για κατασκοπεία. Από την πλευρά της, η Αθήνα απορρίπτει τον τουρκικό ισχυρισμό αναφέρει – μέσω πηγών του ΥΠΕΞ- πως η εξαφάνιση του Αμπάρα δηλώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, δίχως οι τουρκικές αρχές να δώσουν κάποια απάντηση.

Το χρονικό του θρίλερ

Όμως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο Αμπάρα, έχει ελληνική ιθαγένεια, είναι συριακής καταγωγής και διαμένει στην Ελλάδα, όπου έχει οικογένεια με τρία παιδιά και εμπορεύεται χαλιά.

Κατά τις πληροφορίες που μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Τουρκία, ο Αμπάρα, φέρεται να συνελήφθη στις 19 Μαΐου, στο Γκαζιαντέπ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Είχε πάει εκεί με Έλληνα συνεργάτη του στην επαρχία αυτή της Τουρκίας για να αγοράσουν χαλιά, καθότι έμπορος χαλιών ο ίδιος.

Advertisement

Εκεί τους επιτέθηκε μία ομάδα ενόπλων με πολιτικά ρούχα και στη συνέχεια τον συνέλαβαν. Αλλά ακόμη παραμένει άγνωστο από τότε πού βρίσκεται κρατούμενος και με ποια κατηγορία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Μαρία Ζαχαράκη, από τις 20 Μαΐου, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 8 διαβήματα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ και άλλες τουλάχιστον 20 ενέργειες προς τις τουρκικές αρχές για τον Έλληνα πολίτη. Έγινε επίσης καταγγελία στην ΕΕ για απαγωγή Ευρωπαίου πολίτη στην Τουρκία.

Οι απίστευτοι τουρκικοί ισχυρισμοί

Αλλά μόλις σήμερα οι τουρκικές αρχές επέλεξαν να διαρρεύσουν προς τα τουρκικά ΜΜΕ ότι έχει συλληφθεί ο Αμπάρα με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Advertisement

Πηγές των τουρκικών μέσων υποστηρίζουν ότι η ΜΙΤ αποκάλυψε ότι η ΕΥΠ χρησιμοποιούσε τον Αμπάρα ως κατάσκοπο στην Τουρκία.

Οι τουρκικές πηγές ισχυρίζονται ότι συμπεριφερόταν σαν επιχειρηματίας στα ταξίδια του στην Τουρκία, για να συγκεντρώνει πληροφορίες για τον τουρκικό στρατό στα σύνορα και τις μετέφερε στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

Η είδηση της σύλληψης όπως παρουσιάζεται από τουρκικά ΜΜΕ
Η είδηση της σύλληψης όπως παρουσιάζεται από τουρκικά ΜΜΕ

«Οι τούρκοι τον εξαφάνισαν», λένε πηγές του ΥΠΕΞ

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Αλεξία Τασούλη, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η εξαφάνιση του είχε δηλωθεί στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, πριν από λίγες εβδομάδες. «Έκτοτε η ελληνική πρεσβεία είχε επανειλημμένα και μετ επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές, οι οποίες όμως ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση», συνέχιζαν οι ίδιες πηγές.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement