Κατηγορούν τον πρίγκιπα Κάρολο ότι πήρε 1 εκατ. ευρώ από σεΐχη του Κατάρ

Advertisement

Στη δίνη σκανδάλου βρίσκεται ο πρίγκιπας Κάρολος μετά από την αποκάλυψη βρετανικών ΜΜΕ ότι έλαβε από πρώην σεΐχη του Κατάρ πάνω από 1 εκατ. ευρώ για την φιλανθρωπία του.

Κατά τις επαφές του με τον Sheikh Hamad bin Jassim bin Jaber Al-Thani, πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ, ο πρίγκιπας Κάρολος φέρεται να έλαβε χρήματα συνολικής αξίας 3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ.

Σε άλλη περίπτωση, ο πρίγκιπας λέγεται ότι έδωσε στον διάδοχο του θρόνου το ίδιο ποσό -που ισοδυναμεί με 820.000 στερλίνες- σε κομμάτια τραπεζογραμματίων συσκευασμένα σε τσάντες μεταφοράς από το βασιλικό παντοπωλείο Fortnum & Mason.

Advertisement

Συνολικά, σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Κάρολος φέρεται να έλαβε 3 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά για το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Πρίγκηπα της Ουαλίας από τον Σεΐχη Χαμάντ Μπιν Τζασίμ Μπιν Τζάμπερ Αλ Θάνι, τον πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ, σε πληρωμές που έγιναν μεταξύ 2011 και 2015.

Ο σεΐχης παρέδωσε προσωπικά 1 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά στον Τσαρλς κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνάντησης στο Clarence House το 2015, όπως αναφέρθηκε χθες το βράδυ.

Ο Πρίγκιπας το παρέδωσε αμέσως σε βοηθούς που κανόνισαν να περάσουν τα χρήματα στο σύνολό τους στη φιλανθρωπική οργάνωση.

Advertisement

Τα μετρητά που έδωσε στον Πρίγκιπα συγκεντρώθηκαν από την ιδιωτική τράπεζα Coutts, της οποίας οι πλούσιοι πελάτες περιλαμβάνουν τη βασίλισσα, και κατατέθηκαν απευθείας στους λογαριασμούς του Φιλανθρωπικού Ταμείου του Πρίγκιπα της Ουαλίας (PWCF), σύμφωνα με τους The Sunday Times.

Οι λογιστές λένε ότι η καλή πίστη αποδοχή μετρητών συνιστά νόμιμη φιλανθρωπική δωρεά. Αλλά η τρέχουσα πολιτική βασιλικών δώρων λέει ότι τα μέλη της οικογένειας δεν πρέπει «ποτέ να δέχονται» χρήματα, αλλά μπορούν να δεχτούν «μια επιταγή» για λογαριασμό μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Αμφιλεγόμενη φιγούρα ο Hamad bin Jassim bin Jaber Al-Thani

Ο σεΐχης, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έχει χαρακτηριστεί ως «ο άνθρωπος που αγόρασε το Λονδίνο» αφού χρησιμοποίησε την περιουσία του, καθώς και την επιρροή του στο Qatari Wealth fund, για να κάνει τεράστιες επενδύσεις στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένων των Shard, Harrods και το InterContinental London Park Lane.

Advertisement

Είναι ιδιοκτήτης μιας από τις πλουσιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο, της Παρί Σεν Ζερμέν.

Έχει παραδεχτεί ότι υπό την πρωθυπουργία του το Κατάρ «ίσως» χρηματοδότησε το συριακό παράρτημα της Αλ Κάιντα εν αγνοία του.

Ο κ. Αλ Θάνι ήταν Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ μεταξύ 2007 και 2013. Το πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έθνος έχει επικριθεί εδώ και καιρό για την κακή πορεία της στα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα για τη μεταχείρισή της προς τους ομοφυλόφιλους και τις γυναίκες. Παρά τους επίμονους ισχυρισμούς περί διαφθοράς, το Κατάρ θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο φέτος.

Advertisement

Ένας φίλος της βασιλικής οικογένειας, ο κ. Al Thani ήταν περιστασιακός επισκέπτης στο Κάστρο του Mey. Το κάστρο, το πρώην σπίτι της Βασίλισσας Μητέρας στο Caithness, συντηρείται από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας – ένα διαφορετικό όργανο από το Ταμείο που χορηγεί επιχορηγήσεις. Το Ίδρυμα έχει επίσης οργώσει δεκάδες εκατομμύρια λίρες από χρήματα ξένων χορηγών στο Dumfries House, την έπαυλη Ayrshire που ο Charles εξοικονόμησε για το έθνος.

Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Κάρολος ή ο κ. Αλ Θάνι ενήργησαν παράνομα, ούτε ότι ο Πρίγκιπας πρόσφερε κάτι σε αντάλλαγμα για τις γενναιόδωρες δωρεές, το επεισόδιο έχει εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την κρίση του Πρίγκιπα και τη σοφία της λήψης τόσο μεγάλων δωρεών από έναν ξένο δισεκατομμυριούχο.

Τι λέει το Clarence House

Ένας εκπρόσωπος του Clarence House είπε: «Οι φιλανθρωπικές δωρεές που ελήφθησαν από τον σεΐχη Hamad Bin Jassim διαβιβάστηκαν αμέσως σε μία από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις του Πρίγκιπα που πραγματοποίησε την κατάλληλη διακυβέρνηση και μας διαβεβαίωσε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι σωστές διαδικασίες».

Advertisement

Η τράπεζα Coutts αρνήθηκε να συζητήσει συγκεκριμένες συναλλαγές, αλλά ένας εκπρόσωπος είπε: «Έχουμε μακροχρόνιες και ισχυρές πολιτικές και ελέγχους για να αξιολογήσουμε την πηγή, τη φύση και τον σκοπό μεγάλων και ασυνήθιστων συναλλαγών. Ειδικότερα, η παραλαβή των πληρωμών σε μετρητά από την τράπεζα υπόκειται σε ενδελεχή έλεγχο και επίβλεψη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται καταγγελίες για αμφίβολες δωρεές έναντι κάποιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που σχετίζεται με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας.

Λέγεται ότι ο Κάρολος και ο Χαμάντ έχουν σχέση που χρονολογείται πολλές δεκαετίες πίσω. Το 2010, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου λέγεται ότι άσκησε πιέσεις στον Χαμάντ για να περιορίσει την ανάπλαση των 3 δισεκατομμυρίων λιρών των Στρατώνων Τσέλσι του Λονδίνου.

Advertisement

Φέρεται να του έγραψε και σχετική επιστολή στον τότε πρωθυπουργό. Ο Κάρολος αργότερα συνάντησε τον εμίρη του Κατάρ για τσάι στο Clarence House όπου τέθηκε για άλλη μια φορά επί τάπητος το θέμα των στρατώνων.

Το Κατάρ στη συνέχεια απέσυρε τα σχέδια, ωθώντας τους αδερφούς Candy, που επέβλεπαν την ανάπτυξη, να ξεκινήσουν αγωγή 81 εκατομμυρίων λιρών. Σε αυτή, κατηγόρησαν το Κατάρ ότι υπέκυψε στις απαιτήσεις του πρίγκιπα.

Η Mail on Sunday αποκάλυψε επίσης ένα σκάνδαλο «cash for honours» πέρυσι που οδήγησε στην παραίτηση του στενότερου έμπιστου του Charles, Michael Fawcett, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της.

Advertisement

Αυτή η εφημερίδα δημοσίευσε μια επιστολή που αποκάλυψε ότι ο κ. Fawcett είχε προσφερθεί να βοηθήσει έναν Σαουδάραβα μεγιστάνα να αποκτήσει και τη βρετανική υπηκοότητα και τον τίτλο του ιππότη.

Είπε ότι η βασιλική φιλανθρωπική οργάνωση θα ήταν «ευτυχισμένη και πρόθυμη» να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να βοηθήσει τον επιχειρηματία Mahfouz Marei Mubarak Bin Mahfouz, ο οποίος είχε δωρίσει χιλιάδες λίρες.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement