Κώστας Σκρέκας: «Η κατάργηση της ρήτρας προσαρμογής θα φανεί από την 1η Αυγούστου»

Advertisement

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε την Κυριακή (26/06) ότι «η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα φανεί από την 1η Αυγούστου».

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι οι καταναλωτές θα μπορούν εύκολα, ξεκάθαρα και με διαφάνεια να διαλέγουν πλέον τον πάροχο με τη φθηνότερη τιμή. Η αλλαγή προμηθευτή θα γίνεται πλέον αζημίως, χωρίς πέναλτι και ρήτρες, με οριζόντια νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας να δοθεί η απόλυτη ευελιξία στα νοικοκυριά.

Ακόμα, ο ίδιος στάθηκε στο έμμεσο πλαφόν στη λιανική με το οποίο -όπως είπε- απορροφάται η αύξηση σε ποσοστό από 82% έως 100% για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος και είτε πρόκειται για κύρια είτε για δευτερεύουσα κατοικία.

Advertisement

Επίσης, ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι η επιδότηση του κράτους και του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης δεν ήταν πάντα εμφανής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, πλέον οι προμηθευτές υποχρεώθηκαν να εμφανίζεται δίπλα ακριβώς στο πληρωτέο ποσό. Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας είπε: «Δίνουμε περίπου 300 με 400 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι Έλληνες καταναλωτές».

«Υποβλήθηκαν 300.000 αιτήσεις έως το Σάββατο για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών»

Σχετικά με το πρόγραμμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι, έως το απόγευμα του Σαββάτου (25/06), είχαν υποβληθεί 300.000 αιτήσεις εκ των οποίων οι 200.000 έχουν οριστικοποιηθεί.

Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, «πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα και το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας για την ανακύκλωση συσκευών» και εκτίμησε ότι θα ωφεληθούν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Advertisement

Διπλασιάζονται οι εξορύξεις λιγνίτη

Αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια, ο Κώστας Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας προετοιμάζεται και για το πιο δυσμενές σενάριο και διπλασιάζει τις εξορύξεις λιγνίτη ώστε τα εργοστάσια να υπεραποδώσουν το χειμώνα που έρχεται.

Ως εκ τούτου, στη Ρεβυθούσα τοποθετείται νέα πλωτή δεξαμενή για δύο πλοία με LNG. Ακόμα, τίθεται σε λειτουργία το φθινόπωρο νέο λιγνιτικό εργοστάσιο και η ΔΕΗ διπλασιάζει την εξορυκτική δραστηριότητα ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει αρκετός λιγνιτης στις αυλές των εργοστασίων. Επιπλέον, υπάρχουν τέσσερα εργοστάσια φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν με ντίζελ.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement