Οκτάι: Αποστρατιωτικοποίηση ή αμφισβήτηση των νησιών και όπου πάει

Advertisement

Εμπρηστικής ρητορικής συνέχεια από την Άγκυρα, με τη «σκυτάλη» να παίρνει αυτή τη φορά ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι που μίλησε για ακόμη μια φορά για αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και «όπου πάει».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε προκλητικά πως η Άγκυρα κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια –από τη Συνθήκη της Λωζάννης και μετά.

Μάλιστα, προχώρησε και σε απειλές απέναντι στη χώρα μας, λέγοντας πως είτε η Αθήνα θα κάνει πίσω και θα προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση στα νησιά είτε «υπάρχει και η προϊστορία στις αρχές του 20ου αιώνα (σ.σ. η Μικρασιατική Καταστροφή) αλλά και η πρόσφατη» -δηλαδή η Κύπρος.

Advertisement

Ο ίδιος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Καστελόριζο, λέγοντας ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί νησιά «κάτω από τη μύτη μας» και αυτό «είναι απειλητικό για εμάς, δεν θα το ανεχτούμε και δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να μην απαντήσει».

Απίστευτη πρόκληση από Τούρκο πολιτικό στην «καρδιά» της Αθήνας μπροστά στη Βουλή

Πρώην δήμαρχος μίας από τις μεγαλύτερες και πλέον κεντρικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης και πρόεδος ενός μικρού τουρκικού πολιτικού κόμματος άνοιξε τουρκική σημαία στην «καρδιά» της Αθήνας, στο Σύνταγμα, λέγοντας «εμείς είμαστε εδώ».

Πρόκειται για τον Μουσταφά Σαρίγκιουλ, πρώην δήμαρχο της περιοχής Σισλί της Κωνσταντινούπολης και ηγέτη του Κόμματος Αλλαγής της Τουρκίας, το οποίο δεν εκπροσωπείται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο Σαρίγκιουλ υπήρξε επί χρόνια στέλεχος στο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι που συγκρούστηκε με την ηγεσία του κόμματος και αποχώρησε δημιουργώντας τον δικό του πολιτικό φορέα. Εκλεγόταν επί 15 συναπτά έτη δήμαρχος του Δήμου Σισλί, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, μιας συνοικίας με εντονή παρουσία μειονοτικών ψηφοφόρων, κυρίως Αρμενίων, Ελλήνων και Εβραίων, με την ψήφο των οποίων έβγαινε δήμαρχος.

Advertisement

Ο Σαρίγκιουλ στάθηκε μπροαστά στη Βουλή, στο Σύνταγμα, και έκανε μπροστά στην κάμερα την εξής δήλωση:

«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Ελλάδα. Μην ελπίζεις στην Αμερική, ψάξε τη φιλία στην Τουρκία. Μητσοτάκη, πάρε τα χέρια σου από τα όπλα. Έλα στην ειρήνη. Κοίτα εμείς είμαστε εδώ».

Στο τέλος του μηνύματός του ξεδίπλωσε και έδειξε στην κάμερα την τουρκική σημαία που κρατούσε.

Το όλο «δρώμενο», που διήρκεσε 15 δευτερόλεπτα, το ανέβασε στη συνέχεια στον λογαριασμό του στο Twitter.

Advertisement

Παρ’ όλο που ο Σαρίγκιουλ δεν ανήκει στην κυβερνητική παράταξη, τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας αναπάραγουν το μήνυμά του στα πρωτοσέλιδά τους.

Στη συνέχεια της πράξης του ο Μουσταφά Σαρίγκιουλ έδωσε στη δημοσιότητα δελτίο Τύπου στο οποίο κάνει λόγο για ειρήνη και φιλία μεταξύ των δύο λαών επικαλούμενος… τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ελληνικό λαό αναρωτιέται: «Τι θα τα κάνετε τόσα όπλα; Ποιους γείτονές της απείλησε η Τουρκία για να απείλησει και εσάς»;

Advertisement

Αναφέρει επίσης: «Καλέσατε του Αμερικανούς στρατιώτες, μαζέψατε τα όπλα τους, κάνατε τη χώρα σας αμερικανική βάση. Δεν χρειάζεστε τις ΗΠΑ για να νιώσετε ασφάλεια. Ποιον από τους γείτονές της απείλησε η Τουρκία για να απειλήσει εσάς; Είμαστε μια ειρηνική χώρα. Ο στόχος είναι ο στόχος που μας έδειξε ο μεγάλος Ατατούρκ, είναι η ειρήνη. Ακολουθούμε τα χνάρια του Ατατούρκ, ο οποίος είπε «ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο» και «ο πόλεμος είναι φόνος εκτός αν υπάρχει κίνδυνος για την επιβίωση του έθνους». Μητσοτάκη, ακολουθήστε τα βήματα του Βενιζέλου που πρότεινε τον Ατατούρκ υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Αφού μπόρεσαν να κάνουν ειρήνη ο Ατατούρκ και ο Βενιζέλος, γιατί να μην μπορέσουμε εμείς»;

Τέλος κλείνει την ανακοίνωσή του με στίχους του πρώην πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος έγραφε πριν από το 1974 ποιήματα για την ελληνοτουρκική φιλία, προτού διατάξει τελικά την εισβολή στην Κύπρο.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement