Βόρεια Κορέα: Κατηγορεί το Νότο ότι της στέλνει μπαλόνια με Covid

Advertisement

Ευθύνες στο Νότο επιρρίπτει η Βόρεια Κορέα για το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, κάνοντας λόγο για μπαλόνια που εστάλησαν στα σύνορά της με το Νότο από ομάδες αποστατών, σε μια προφανή προσπάθεια να μετατοπίσει την ευθύνη στη γείτονα χώρα.

Μετά από δύο χρόνια επιμονής σχετικά με την παντελή απουσία κρουσμάτων κορονοϊού, ο Βορράς παραδέχθηκε τις πρώτες του μολύνσεις στις 12 Μαΐου, δημιουργώντας φόβους για το αν θα ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας.

Την Παρασκευή, η χώρα ανέφερε ότι 4.570 άτομα εμφάνιζαν πρόσφατα συμπτώματα πυρετού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 4,74 εκατομμύρια. Οι υγειονομικές αρχές αναφέρονται στα συμπτώματα πυρετού και όχι στον Covid-19, προφανώς λόγω έλλειψης τεστ, ενώ η χώρα έχει αναφέρει μόνο 73 θανάτους.

Advertisement

Προειδοποίηση για προσοχή στα «εξωγήινα πράγματα»

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε την Παρασκευή ότι ένας 18χρονος στρατιώτης και ένα πεντάχρονο παιδί που είχαν αγγίξει «άγνωστα υλικά» στην ανατολική κομητεία Kumgang στις αρχές Απριλίου παρουσίασαν συμπτώματα και αργότερα βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19, σύμφωνα με τον Guardian.

«Μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων πυρετού παρατηρήθηκε στις επαφές τους και ότι μια ομάδα ατόμων με πυρετό εμφανίστηκε στην περιοχή… για πρώτη φορά», ανέφερε.

Ωστόσο, η πρώτη φορά που ομάδες βορειοκορεατών αποστατών πιστεύεται ότι έστειλαν μπαλόνια πέρα από τα σύνορα φέτος ήταν στα τέλη Απριλίου από τη δυτική περιοχή Gimpo.

Advertisement

Το KCNA προειδοποίησε τους πολίτες «να αντιμετωπίζουν προσεκτικά τα εξωγήινα πράγματα που έρχονται από τον άνεμο και άλλα κλιματικά φαινόμενα και μπαλόνια στις περιοχές κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης και των συνόρων».

Αν και η έκθεση δεν κατονομάζει τη Νότια Κορέα, ακτιβιστές πράγματι έχουν χρησιμοποιήσει μπαλόνια για να στείλουν φυλλάδια κατά του καθεστώτος και ανθρωπιστική βοήθεια στα βαριά οπλισμένα σύνορα των χωρών.

Σε απάντησή του, το υπουργείο Ενοποίησης του Νότου είπε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» ο κορονοϊός να εισήλθε στον Βορρά μέσω μπαλονιών.

Advertisement

Οι ειδικοί ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τον ισχυρισμό της Πιονγκγιάνγκ. «Είναι δύσκολο να πιστέψουμε τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας, επιστημονικά μιλώντας, δεδομένου ότι η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού μέσω αντικειμένων είναι αρκετά χαμηλή», δήλωσε ο Yang Moo-jin, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών στη Σεούλ.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ λένε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης ατόμων μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα θεωρείται γενικά χαμηλός, αν και δεν είναι αδύνατος.

Τι υποστηρίζει η Πιονγκγιάνγκ

Το καθεστώς δεν έχει υποστηρίξει δημόσια μια πιο εύλογη εξήγηση – ότι για παράδειγμα ο Covid εισήλθε στη Βόρεια Κορέα αφού ξανάρχισε το διασυνοριακό εμπόριο με την Κίνα.

Advertisement

«Αν κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός προέρχεται από την Κίνα, θα έπρεπε να αυστηροποιήσουν τα μέτρα καραντίνας στη συνοριακή περιοχή σε μια περαιτέρω οπισθοδρόμηση στο εμπόριο Βόρειας Κορέας-Κίνας», δήλωσε ο Lim Eul-chul, καθηγητής στο Ινστιτούτο Άπω Ανατολής Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Kyungnam.

Οι αναφορές των βορειοκορεατικών αρχών υποδηλώνουν ότι η χώρα απέφυγε ένα καταστροφικό ξέσπασμα, αν και είναι αδύνατο να επαληθευτούν ανεξάρτητα επίσημα στατιστικά στοιχεία για κρούσματα και θανάτους.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει απορρίψει εξωτερικές προσφορές ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων εμβολίων κατά του κορονοϊού και ιατρικών προμηθειών, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Advertisement

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν ανειλικρινείς στο να προσφέρουν βοήθεια ενώ συνέχιζαν να διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις και πίεσαν για περισσότερες κυρώσεις ως απάντηση στα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων του καθεστώτος.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement