Αναπτύσσονται φάρμακα που θα μας κάνουν να ζούμε έως τα 200 – Τι υποστηρίζει Βρετανός επιστήμονας

Advertisement

Η ζωή για εκατοντάδες χρόνια μπορεί να ακούγεται σαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά τώρα ένας Βρετανός επιστήμονας αποκάλυψε ότι αναπτύσσονται φάρμακα που θα μπορούσαν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής μέχρι την ηλικία των 200 ετών.

Ο Δρ. Άντριου Στιλ, υπολογιστικός βιολόγος και συγγραφέας του νέου βιβλίου «Ageless: The New Science Of Getting Older Without Getting Old», μίλησε πρόσφατα για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γεροντολογία. Τα φάρμακα αυτά καταστρέφουν τα κύτταρα που αποδομούν τους ιστούς και μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου. Μάλιστα, ο ίδιος σε σχετικές δηλώσεις στην «Daily Mail» υποστήριξε ότι δεν υπάρχει βιολογικός λόγος εξαιτίας του οποίου οι άνθρωποι να μην μπορούν να φτάσουν την ηλικία των 200 ετών.

Χαρακτηριστικά, ο Δρ. Άντριου Στιλ είπε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο απόλυτο όριο για το πόσο μπορούμε να ζήσουμε. Κάθε λίγα χρόνια βγαίνουν μελέτες που προτείνουν κάποιο θεμελιώδες όριο στη διάρκεια ζωής του ανθρώπου, αλλά πάντα τους λείπει ένα κρίσιμο κομμάτι: δεν έχουμε προσπαθήσει ποτέ πριν να θεραπεύσουμε τη διαδικασία της γήρανσης»

Advertisement

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν βλέπω κάποιο φυσικό ή βιολογικό λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν μέχρι τα 200. Η πρόκληση είναι αν μπορούμε να αναπτύξουμε τη βιοϊατρική επιστήμη για να το καταστήσουμε εφικτό».

Στο επίκεντρο των ερευνών ακόμα και τα ερπετά

Μάλιστα, ο Βρετανός επιστήμονας πιστεύει ότι η μεγάλη ανακάλυψη θα έρθει με τη μορφή φαρμάκων που θα απομακρύνουν τα «κύτταρα ζόμπι» από το σώμα, τα οποία θεωρούνται ένας από τους κύριους υπεύθυνους για τη φθορά των ιστών και των οργάνων καθώς γερνάμε. Τα χάπια που απομακρύνουν αυτά τα κύτταρα από το σώμα, βρίσκονται ήδη στη φάση των δοκιμών σε ανθρώπους και θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά σε μόλις 10 χρόνια. Έτσι, σύμφωνα με την εκτίμηση του Δρ. Άντριου Στιλ, κάποιος θα μπορούσε να φτάσει τα 150 χρόνια με τη βοήθεια των φαρμάκων.

Ένας άλλος ιδιαίτερος τομέας που κεντρίζει το ενδιαφέρον των επιστημόνων της αντιγήρανσης είναι η μελέτη του DNA των ερπετών. Οι ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έχουν αρχίσει να μελετούν δεκάδες διαφορετικά είδη ερπετών και αμφιβίων με μεγάλη διάρκεια ζωής, μεταξύ των οποίων είναι οι κροκόδειλοι, οι σαλαμάνδρες και οι χελώνες που μπορούν να ζήσουν έως και 120 χρόνια. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι θα αποκαλύψει «χαρακτηριστικά» που μπορούν να αποτελέσουν στόχο για τη μακροζωία στον άνθρωπο.

Advertisement

Τι πιστεύουν άλλοι ειδικοί

Πάντως, άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν μέχρι τα 150 με φυσικό τρόπο, όπως ο Δρ. Πέτερ Φεντίτσεφ, ένας Ρώσος μοριακός φυσικός που διευθύνει την εταιρεία βιοϊατρικής τεχνητής νοημοσύνης, «Gero».

Συγκεκριμένα, ο ίδιος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την παράταση της ζωής χωρίς τη βελτίωση της ποιότητάς της, λέγοντας ότι θα ήταν άσκοπο μιας και οι ηλικιωμένοι ενήλικες είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ακόμη περισσότερων φαρμάκων.

Η εταιρεία του Δρ. Πέτερ Φεντίτσεφ έχει μελετήσει τα γενετικά δεδομένα 500.000 Βρετανών, επιδιώκοντας τον στόχο της εταιρείας που δεν είναι άλλος από το να «χακάρει τη γήρανση», όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά. Οι ερευνητές της εταιρείας «Gero» έκαναν χρήση ενός οργάνου, που ονομάζεται DOSI (Dynamic Organism State Indicator), το οποίο λαμβάνει υπόψη την ηλικία, τις ασθένειες και τους παράγοντες του τρόπου ζωής, για να υπολογίσει πόσο ανθεκτικό είναι το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να ανακάμπτει από τραυματισμούς ή νόσους.

Advertisement

Έτσι, χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, υπολογίστηκε ότι η μέγιστη ηλικία από την οποία το σώμα -αν δεν μεταβληθεί από φάρμακα ή γονιδιακή θεραπεία- μπορεί ακόμα να ανακάμψει από τραυματισμούς ή νόσους είναι μεταξύ 120 και 150 ετών. Τα ευρήματα καταγράφηκαν σε μια σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρσι στο περιοδικό «Nature Communications».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement