Euro 2004: Σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια το… θαύμα έγινε πραγματικότητα

Advertisement

Πέρασαν 18 χρόνια από την ιστορική βραδιά στο «Στάδιο Ντα Λουζ» της Λισαβώνας, όπου η Εθνική Ελλάδος κατάφερε να υποτάξει την οικοδέσποινα Πορτογαλία και να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας το Euro 2004.

Από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως… θαύμα, όμως η ενότητα και η συλλογική προσπάθεια που έδειξαν οι παίκτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο για έξι αγώνες, ήταν αυτή που τους έκανε να αντιμετωπίσουν και να αποκλείσουν ποδοσφαιρικά μεγαθήρια της Ευρώπης με αποτέλεσμα να γευτούν την πιο γλυκιά νίκη.

«H 4η Ιουλίου 2004 είναι η μέρα που ένωσε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης. Δεν θα σταματήσω ποτέ να πιστεύω στην πανίσχυρη δύναμη της ομάδας», είχε πει μετά από μερικά χρόνια ο αρχηγός εκείνης της ομάδας, Θοδωρής Ζαγοράκης.

Advertisement

Μπορεί οι Πορτογάλοι να ήταν το φαβορί, να αγωνίζονταν εντός έδρας, έχοντας την πλειοψηφία των οπαδών με το μέρος τους, και κατά την διάρκεια του αγώνα να δημιούργησαν περισσότερες και μεγαλύτερες ευκαιρία από την Ελλάδα, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό.

Στο 57ο λεπτό ο Άγγελος Μπασινάς έστησε την μπάλα για να εκτελέσει το κόρνερ από τα δεξιά της εστίας του Ρικάρντο, ενώ την ίδια στιγμή οι έλληνες φίλαθλοι που βρίσκονταν στο πέταλο ζητωκραύγαζαν ακόμη περισσότερο.

Ο Μπασινάς εκτέλεσε με το δεξί και ο Άγγελος Μπασινάς σηκώθηκε πιο ψηλά από τους αμυντικούς με αποτέλεσμα να πάρει την κεφαλιά και να «καρφώσει» την μπάλα στα δίχτυα της αντίπαλης εστίας.
Ένα γκολ ήταν αρκετό. Με το σφύριγμα της λήξης η Ελλάδα ήταν Πρωταθλήτρια Ευρώπης, δείχνοντας σε όλο τον κόσμο ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Advertisement

Τα καλύτερα στιγμιότυπα του τελικού:

Τα φωτογραφικά… κλικ απο το γκολ του Άγγελου Χαριστέα:

telikos euro2004 ellada 6

telikos euro2004 ellada 14

telikos euro2004 ellada 7

Advertisement

telikos euro2004 ellada 1

telikos euro2004 ellada 15

Η αποθέωση των Πρωταθλητών απο τους Έλληνες φιλάθλους που είχαν κάνει το ταξίδι μέχρι την Λισαβώνα:

telikos euro2004 ellada 13

Advertisement

telikos euro2004 ellada 12

telikos euro2004 ellada 2

Ο Πορτογάλος θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Εουσέμπιο, δίπλα στο τρόπαιο…

telikos euro2004 ellada 4

Advertisement

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης!

telikos euro2004 ellada 11

telikos euro2004 ellada 10

telikos euro2004 ellada 8

Advertisement

telikos euro2004 ellada 5

Οι ενδεκάδες του αγώνα:

Πορτογαλία (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο – Αντράντε , Κόουτο, Φερέιρα, Ρούι Ζόρζε, Κοστίνια (65΄ Νούνο Γκόμεζ), Μανίς, Ρούι Κόστα (46΄ Ρονάλντο), Φίγκο, Σιμάο (46΄Ντέκο), Παουλέτα

telikos euro2004 ellada 17

Advertisement

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης – Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (67΄ Νικολαϊδης), Χαριστέας (74΄ Λάκης), Φύσσας, Βρύζας, Καψής, Καραγκούνης (46΄ Κατσουράνης)

telikos euro2004 ellada 16

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement