Γιατί ο Μητσοτάκης “έκαψε” τις πρόωρες εκλογές

Advertisement

Όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Τετάρτη στη Βουλή ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, πολλοί τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν τον πολυπίστεψαν. Όταν όμως την Πέμπτη επιχειρηματολόγησε πιο ξεκάθαρα από κάθε άλλη φορά κατά των πρόωρων εκλογών, προκάλεσε αίσθηση.

Και αυτό καθώς η εκλογολογία δεν “φούντωνε” μόνη της όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός την είχε τροφοδοτήσει με διφορούμενες αναφορές του και κυρίως με τη δήλωση ότι δεν αντέχει η χώρα μία μακρά τοξική προεκλογική περίοδο. Από τη στιγμή όμως που δηλώνει ότι θα ήταν εθνικά ανεύθυνες οι πρόωρες εκλογές με μία απρόβλεπτη Τουρκία απέναντι, θα είναι πραγματικά δύσκολο να αλλάξει θέση σε δύο μήνες.

Γιατί όμως ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε τόσο κατηγορηματικά για το χρόνο των εκλογών; Η πρώτη απάντηση είναι προφανής: Όσο δεν ξεκαθάριζε το τοπίο, τόσο υπήρχε ο κίνδυνος υπουργοί “να κατεβάσουν μολύβια”, παρόλες τις συστάσεις του Μαξίμου.

Advertisement

Η δεύτερη απάντηση είναι ότι κανένας πρωθυπουργός δε βιάζεται να ολοκληρώσει τη θητεία του, τουλάχιστον όχι εάν δεν είναι 100% σίγουρος ότι έχει την επόμενη “στο τσεπάκι του”. Και ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να έχει θετικά δημοσκοπικά στοιχεία, αλλά δεν έχει καθόλου σίγουρη αυτοδυναμία και ο δυνητικός εταίρος του, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, θέτει όρο να μην είναι εκείνος πρωθυπουργός. Στο Μαξίμου όμως θεωρούν ότι όσο περνά ο καιρός τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης θα “ξεφουσκώνει”.

Είναι επίσης γεγονός ότι ενώ οι πάντες πλέον στην κυβέρνηση, στη Νέα Δημοκρατία και ακόμη και μέσα στο Μαξίμου, συνιστούσαν στον κ. Μητσοτάκη να πάει σε εκλογές, εκείνος δεν το είχε ακόμη αποφασίσει οριστικά. Φέρεται δε να θεωρεί ότι θα είναι επίτευγμα να πάει μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να εκτιμά επίσης ότι η οικονομία δεν θα πάει τόσο άσχημα όσο φοβούνται πολλοί και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος θα λάβει πιο γενναία μέτρα όπως πλαφόν στη χονδρική του φυσικού αερίου και αποσύνδεση από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Στο μεταξύ υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο η κυβέρνηση “ποντάρει”. Και η αγορά βέβαια δεν θέλει ποτέ πρόωρες εκλογές.

Advertisement

Τέλος, παρότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της Μαδρίτης βέβαιος ότι το καλοκαίρι του 2022 δεν θα είναι τόσο θερμό όσο αυτό του 2020, η προαναγγελία ότι η Τουρκία σχεδιάζει να βγάλει γεωτρύπανο στον Αύγουστο τρομάζει το Μαξίμου.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement