Κορωνοϊός: «Έκπληξη» Μαγιορκίνη για τη μεγάλη διασπορά στη χώρα – Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

Medical staff collects swab samples from passengers to test for the COVID-19 coronavirus at the port of Piraeus, in Athens, on August 16, 2020 / Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον Covid-19 σε ταξιδιώτες στο λιμάνι του Πειραιά, στίς 16 Αυγούστου, 2020
Advertisement

Καθησυχαστικός για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ, αλλά και αιφνιδιασμένος από τη διασπορά του κορωνοϊού των τελευταίων ημερών στη χώρα εμφανίστηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως παραδέχτηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ούτε τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας περίμεναν ότι θα ήταν τόσο μεγάλη η διασπορά μέσα στο καλοκαίρι.

«Είναι πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο μεγάλους αριθμούς σε μια χρονική περίοδο που ο κόσμος είναι σε ανοιχτό χώρο» είπε και πρόσθεσε ότι η εξάπλωση του ιού «είναι φαινόμενο που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε».

Advertisement

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ κάνει τους επιστήμονες να θεωρούν ότι όλα θα κυλήσουν καλά. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε αυτή φάση. Ο κόσμος ανάλογα με τις προσωπικές του καταστάσεις θα πρέπει να χρησιμοποιεί τη μάσκα και να κάνει τεστ».

Μιλώντας για το σύνδρομο long covid o κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι είναι αρκετά διαχειρίσιμο. «Τα εμβόλια δείχνουν ότι μειώνουν τον long covid, η Όμικρον έχει μικρότερο ποσοστό long covid από ότι οι προηγούμενες καταστάσεις» τονίζοντας ότι σταδιακά μειώνεται.

Αναφερόμενος στα εμβόλια για τον κορωνοϊό ο καθηγητής τόνισε ότι η διαφυγή των παραλλαγών από τα υπάρχοντα εμβόλια ήταν κάτι αναμενόμενο επισημαίνοντας ότι κάθε χρόνο θα έχουμε δύο με τρεις παραλλαγές.

Advertisement

Παγώνη: Προς τέλος Ιουλίου η αποκλιμάκωση

«Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε την αύξηση των κρουσμάτων τον Ιούλιο. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, τουρισμός υπάρχει, μάσκες δεν φοράμε. Ήδη είχαμε τα πρώτα δείγματα από την Ευρώπη που τα κρούσματα ήταν πολλά, μετά από έναν μήνα φάνηκε και σε εμάς» σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη

«Αυτό δεν σημαίνει πανικός, σημαίνει ότι πρέπει να προσέξουμε όταν θα πάμε στις διακοπές μας και δεν θα ξεχάσουμε τις μάσκες μας αλλά και τα μέτρα ατομικής προστασίας, είναι σημαντικά. Το να πλένεις τα χέρια σου, το να μην πλησιάζεις ανθρώπους που δεν γνωρίζεις τα λέμε και τα ξαναλέμε», σημείωσε χαρακτηριστικά

«Η αποκλιμάκωση θα γίνει μετά τις 20 Ιουλίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχουμε έξαρση. Το καλοκαίρι έτσι θα πηγαίνει. Οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 είναι στο ανώτερο αναπνευστικό, οπότε δεν έχουμε τις επιπλοκές που υπήρχαν στην Δέλτα. Στο τέλος Ιουλίου θα έχουμε πτώση του αριθμού των κρουσμάτων», δήλωσε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η κ. Παγώνη τόνισε επίσης ότι στόχος είναι η μη λήψη οριζόντων μέτρων το φθινόπωρο, αλλά με τον εμβολιασμό και τη χρήση της μάσκας να «καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό». Επιπλεόν, ανέφερε ότι δεν είμαστε κοντά στο τέλος στην πανδημίας, αφού είναι πιθανό να διαρκέσει 3 με 5 χρόνια.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement
Επιστοφή επάνω