Μετάλλαξη Όμικρον 4/5: Προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα

Advertisement

Υψηλά είναι τα κρούσματα του κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες με τους ειδικούς να εκρφράζουν ανησυχίες για πιθανή μεγάλη έξαρση της πανδημίας, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.

Οι άκρως μεταδοτικές υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, Όμικρον 4 και Όμικρον 5 «σαρώνουν» ήδη πολλές περιοχές.

Η μαζική κινητικότητα των πολιτών λοιπόν, εν μέσω καλοκαιριού, την ώρα που παρελαύνουν οι μεταλλάξεις, είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων, ενώ παράλληλα, αυξάνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεί.

Advertisement

Το πρώτο σύμπτωμα της μετάλλαξης Όμικρον 4/5

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρώτο σύμπτωμα προτού δείτε το θετικό τεστ κορονοϊού είναι ο έντονος πονοκέφαλος, ο οποίος αρκετές φορές εμφανίζεται ακόμα και πριν από το θετικό τεστ.

Ακολουθεί ο υψηλός πυρετός με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 39 ή ακόμα και τους 40 βαθμούς, ο οποίος εξασθενεί τον οργανισμό.

Πάντως, η νεότερη ΒΑ.5 φαίνεται να είναι και το πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού μέχρι σήμερα και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε εγκαίρως τα συμπτώματα.

Advertisement

Τα κύρια συμπτώματά της ΒΑ.5 είναι:

  • Βήχας
  • Καταρροή
  • Πονόλαιμος
  • Κούραση
  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκός πόνος
  • Φτάρνισμα
  • Πόνος

Oι ειδικοί σημειώνουν ότι είναι σημαντικό τα αντιιικά φάρμακα για τον COVID-19 να λαμβάνονται εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων καθώς τότε λειτουργούν καλύτερα.

Όμικρον 4 και 5 – Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια

Οι μέχρι τώρα εργαστηριακές μελέτες έχουν διαπιστώσει πως τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά των Όμικρον 4 και 5, συγκριτικά με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Αυτό καθιστά τους εμβολιασμένους (ακόμη και με ενισχυτική δόση) πιο ευάλωτους σε πολλαπλές λοιμώξεις από Όμικρον. Ακόμη και άνθρωποι με υβριδική ανοσία παράγουν αντισώματα που δυσκολεύονται να εξουδετερώσουν τις ΒΑ.4 και 5.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement