ΣΥΡΙΖΑ: Ζήτημα με την εμπλοκή Λοβέρδου στο σκάνδαλο Novartis

Advertisement

Ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη σχετικά με τη μη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής (πλέον για την υποστήριξη της κατηγορίας) εκ μέρους του Δημοσίου στην ποινική υπόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου, για το σκάνδαλο Novartis.

Αφορμή υπήρξε η απαλλακτική πρόταση που υπέβαλε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Μαρία Κάψου προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για τον κ. Λοβέρδο, σχετικά με τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί στην υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η συγκεκριμένη απαλλακτική πρόταση στηρίζεται σε πρόδηλα νομικά και ουσιαστικά σφάλματα, παραλείψεις και ασάφειες, αβάσιμους και καινοφανείς συλλογισμούς, παραποίηση εγγράφων και εσφαλμένη εφαρμογή και ερμηνεία του νόμου

Advertisement

Μαζί με την ερώτηση κατατέθηκε και σχετικό επισυναπτόμενο έγγραφο με το οποίο αποδεικνύονται πλήρως όλα τα παραπάνω. Τα ως άνω κατατέθηκαν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για να συσχετιστούν με την ποινική δικογραφία του Α. Λοβέρδου και ακολούθως γνωστοποιήθηκαν και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Προς τους κ.κ. Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας

Θέμα: »Δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής (πλέον για την υποστήριξη της κατηγορίας) στην ποινική υπόθεση του κ. Α. Λοβέρδου σχετικά με την υπόθεση Novartis»

Advertisement

Το σκάνδαλο Novartis με βάση και το πρόσφατο βούλευμα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου είναι απολύτως υπαρκτό και ως τέτοιο αποτελεί υπόθεση ιδιαίτερου δημόσιου ενδιαφέροντος. Η πλήρης κατάρρευση του αφηγήματος της σκευωρίας σηματοδότησε πέραν των άλλων την ανάγκη της διεκδίκησης αποζημίωσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, στις 04/07/2022, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε ΑΚΕ προς τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή αντίγραφο του δικογράφου της αγωγής αποζημιώσεως κατά της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, το οποίο μέχρι και σήμερα αρνείται να προσκομίσει.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία και πέρα από κάθε λογική, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Μαρία Κάψου, υπέβαλε απαλλακτική πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για τον κ. Λοβέρδο σχετικά με τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί στην υπόθεση τη Novartis. Η συγκεκριμένη απαλλακτική πρόταση, όπως αποδεικνύεται από το επισυναπτόμενο σημείωμα, στηρίζεται σε πρόδηλα νομικά και ουσιαστικά σφάλματα, παραλείψεις και ασάφειες, αβάσιμους και καινοφανείς συλλογισμούς, παραποίηση εγγράφων και εσφαλμένη εφαρμογή και ερμηνεία του νόμου.

Επειδή στην ως άνω εισαγγελική πρόταση επιχειρείται η αποδόμηση της αξιοπιστίας των προστατευμένων μαρτύρων, παρότι αυτή έχει κριθεί αμετάκλητα από το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Advertisement

Επειδή η ως άνω εισαγγελική πρόταση στηρίζεται σε μια κατ’ επίφαση ανακριτική διαδικασία.

Επειδή η εν λόγω εισαγγελική πρόταση είναι νομικά αστήριχτη και ουσιαστικά αβάσιμη.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Για ποιο λόγο το Δημόσιο δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής (πλέον για την υποστήριξη της κατηγορίας) σε βάρος του κ. Α. Λοβέρδου στην ως άνω ποινική υπόθεση;».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement