Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης καταρρέει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος με διαφορά

Advertisement

Τη βεβαιότητά του πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και με διαφορά στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Τρίτης (12/7) στην μεγάλη συγκέντρωση του κόμματος στην κεντρική πλατεία του Περιστερίου. Εκτίμησε ότι ο Κ. Μητσοτάκης μετέθεσε τις εκλογές διαπιστώνοντας την κατάρρευση του καθεστώτος του, ενώ παράλληλα κάλεσε τον Ν. Ανδρουλάκη να απαντήσει για το αν προτίθεται να συνεργαστεί μετεκλογικά με την Νέα Δημοκρατία. Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της ακρίβειας παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών, όπως και στα θέματα της εργασίας, της εκπαίδευσης και της στέγης που απασχολούν έντονα την νεολαία.

Ο Μητσοτάκης δεν κάνει εκλογές γιατί καταρρέει

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε σε πολιτικό επίπεδο ότι «σήμερα η μεγάλη, καθοριστική, ζωτικής σημασίας μάχη, είναι η μάχη κατά του καθεστώτος που οικοδομεί η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης αποδείχτηκε ότι έχει την ικανότητα να εκπλήσσει τους Έλληνες όλο και πιο δυσάρεστα. Αποδείχτηκε τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του ένας πολιτικός όχι μόνο προσκολλημένος σε συμφέροντα, σε μεθόδους αναξιοκρατίας και ρουσφετιού, αλλά και παντελώς ανεύθυνος, επιπόλαιος, αναξιόπιστος. Τελευταίο δείγμα της αναξιοπιστίας και της επικίνδυνης επιπολαιότητάς του οι παλινωδίες του με τις πρόωρες εκλογές. Ο ίδιος άνοιξε το θέμα. Ο ίδιος ανακοίνωνε κάθε τόσο υποψηφιότητες του κόμματός του. Ο ίδιος επέτρεπε διαρροές με ημερομηνίες και εκλογικές στρατηγικές και ύστερα ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι εθνικά υπεύθυνη επιλογή. Ήταν εθνικά υπεύθυνη όταν νόμιζε ότι τον βόλευε.Έγινε εθνικά ανεύθυνη όταν κατάλαβε ότι δεν τον βολεύει. Η αλήθεια είναι όμως μία και την καταλαβαίνουμε όλοι. Η αλήθεια είναι ότι δεν τολμά να πάει σε εκλογές γιατί καταρρέει». Μάλιστα σχολίασε και το εξής: «θέλω εδώ να απαντήσω και σε κάποιους που μας λένε: Μα σας βολεύει οι εκλογές να πάνε μερικούς μήνες αργότερα, γιατί η φθορά της ΝΔ θα μεγαλώνει.  Εμάς δε μας ενδιαφέρει η φθορά του κ. Μητσοτάκη. Αυτή τη φθορά τη φροντίζει μόνος του. Αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει η φθορά της κοινωνίας. Που παίρνει χαρακτήρα κατάρρευσης κάθε μέρα που αυτή η κυβέρνηση, παραμένει στη θέση της». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε τονίζοντας πως «εμείς δεν βλέπουμε το ώριμο φρούτο της εξουσίας που θα πέσει στα χέρια μας, αλλά το σάπιο καθεστώς που πολιορκεί μια ολόκληρη κοινωνία.  Το δίλημμα λοιπόν είναι σαφές: Εφιάλτης τέλος, ή εφιάλτης δίχως τέλος.  Και όχι, δεν θα κάνουμε υπομονή. Δεν είναι η υπομονή η απάντηση στην ακρίβεια, την ανασφάλεια, την εργασιακή εκμετάλλευση, την ενεργειακή φτώχεια. Η απάντηση είναι η δράση όχι η υπομονή».

Δεν μπορεί να κρύβεται άλλο ο Ν. Ανδρουλάκης

Με βάση τα παραπάνω ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «σε ότι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να απευθύνουμε στη βάση προγραμματικών θέσεων, κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, για μια κυβέρνηση συνεργασίας που μπορεί να προκύψει από τη κάλπη της Απλής Αναλογικής. Αρκεί στη κάλπη αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να είναι πρώτος και με διαφορά από τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη και θα είναι πρώτος και με διαφορά».

Advertisement

Παράλληλα όμως ο Αλέξης Τσίπρας απεύθυνε ένα ερώτημα – πρόκληση προς τον πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη. Όπως είπε «δεν επέλεξα και δε θα επιλέξουμε να κάνουμε διμέτωπο, γιατί γνωρίζουμε ότι πάντοτε, σε όλη της τη διαδρομή ηΔημοκρατική και Προοδευτική παράταξη στον τόπο, είχε έναν μόνο αντίπαλο :Τη Δεξιά και τις πολιτικές της.Απεύθυνα ωστόσο, ένα ερώτημα στη Βουλή και απάντηση ακόμη δεν πήρα :Πως γίνεται να μας λένε κάποιοι ότι επιθυμούν προοδευτική και μάλιστα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και την ίδια στιγμή να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μετεκλογικά με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη ;Ποιοι ακριβώς είναι οι σοσιαλδημοκράτες ; Ο ακραία νεοφιλεύθερος κος Μητσοτάκης ;Ή μήπως τα ορφανά του κου Καρατζαφέρη ;Ο Βορίδης, ο Πλεύρης και ο Άδωνης ;».

Συνέχισε λέγοντας πως «ο κ.Ανδρουλάκης δε μπορεί να κρύβεται μέχρι να πάει στη κάλπη. Αν θέλει να έχει στοιχειώδη αξιοπιστία σε όσα λέει, οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα και χωρίς μισόλογα τις προθέσεις του. Αν σκοπεύει να ξανακάνει το κόμμα του δεκανίκι της Δεξιάς ας μην απαντήσει.Αλλιώς οφείλει να αποκλείσει από τώρα και καθαρά, κάθε προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με την ΝΔ και τον κ.Μητσοτάκη».

Ακρίβεια

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτεταμένη αναφορά στο πρόβλημα της ακρίβειας. Σημείωσε πως «έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή για τον τόπο. Μια κυβέρνηση συνεργασίας με τα μεγάλα συμφέροντα. Μια κυβέρνηση που παρά το γεγονός ότι δεν έχει ούτε μνημόνια ούτε δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχει πολλαπλασιάσει τις συνέπειες της κρίσης για τη μεγάλη πλειοψηφία αλλά και τα κέρδη για τη μικρή μειοψηφία. Δέκα μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τρία μεγάλα funds και βέβαια για τα εκατοντάδες γαλάζιαgoldenboys. Γι’ αυτούς και τα συμφέροντά τους ενδιαφέρεται».

Advertisement

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπας τόνισε πως «δεν θα αφήσουμε κανένα νοικοκυριό να αναγκάζεται να ξοδεύει το εισόδημα από δύο και τρεις μισθούς, μόνο για τους λογαριασμούς του ρεύματος και βενζίνες.Δεν θα αφήσουμε οικογένειες μετά τις δυο πρώτες βδομάδες να ψάχνουν δανεικά για να βγει ο μήνας.Θέλουμε, ξέρουμε, έχουμε σχέδιο, μπορούμε. Με έναν ισχυρό ρόλο του κράτους, ως ανάχωμα απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια και μεμια σειρά μέτρων για την αποτελεσματική ανάσχεση της ακρίβειας». Επίσης τόνισε ότι «θα πάψει η Ελλάδα να είναι μια χώρα που ο Πρωθυπουργός της θα έχει δάνεια 1.200.000 αλλά τη ίδια στιγμή πολίτες θα χάνουν το σπίτι τους για χρέη 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες,όπως στην περίπτωση της κ. Κολοβού.Κανείς και καμία δε θα χάνει το σπίτι και την περιουσία του, τους κόπους μιας ζωής, λόγω του Πτωχευτικού Νόμου.Δεσμευόμαστε για την κατάργησή του και την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Για τη νεολαία με στίχους του ΛΕΞ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφιέρωσε ένα σημαντικό τμήμα της ομιλίας του στην νεολαία. Χρησιμοποιώντας μάλιστα και έναν στίχο από την πρόσφατη συναυλία του ΛΕΞ. Όπως είπε «η πιο μεγάλη ευθύνη που κουβαλάμε είναι απέναντι στις επόμενες γενιές, τις νέες και τους νέους. Στις γενιές που μεγάλωσαν τα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας. Και βλέπουν ότι το μέλλον που τους προετοιμάζουν θα είναι χειρότερο από το παρελθόν των γονιών τους. Είναι αυτό το «Ίδιο παρόν και αβέβαιο μέλλον», όπως λέει κι ο στίχος ενός από τους ποιητές αυτής της γενιάς που γεμίζει στάδια όπως στη Νέα Σμύρνη».

Επισήμανε ότι οι νέοι «τα βασικά είναι που στερήθηκαν από μια Δεξιά που επέλεξε να βάλει στο σημάδι. Που τους κατηγόρησε ως ανεύθυνους που διέσπειραν τον ιό και υπεύθυνους για την ανεργία, διότι είναι λέει ανίκανοι να συντάξουν ένα βιογραφικό που τους είπαν ότι η ανισότητες είναι φυσικό φαινόμενο». Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε μάλιστα μια παλιότερη ατάκα του Κ.Μητσοτάκη: «Δεν ξέρω αλήθεια, πόσους ψυκτικούς έχουμε σήμερα εδώ μαζί μας στο Περιστέρι, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν στον κ. Μητσοτάκη ότι το επάγγελμα τους είναι πολύ πιο δύσκολο και απείρως πιο χρήσιμο από τους αργόμισθους και τα goldenboys που τον περιβάλλουν». Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «θέλω λοιπόν σήμερα, από εδώ από τη καρδιά των Δυτικών Συνοικιών, από το Περιστέρι να ξεκαθαρίσω : Όσα διεκδικούν οι νέες και οι νέοι σήμερα είναι ταυτόχρονα και δικές μας διεκδικήσεις. Καλά σχολεία – με ισχυρά απολυτήρια που προσφέρουν μόρφωση και γνώση, όχι μηχανές παραγωγής εξετάσεων και αιμοδότες κάθε τυχάρπαστου κολεγίου. Καλά πανεπιστήμια – με σοβαρές υποδομές, με επαρκή προσωπικό σε καθηγητές, όχι σε αστυνομικούς. Δικαιώματα στην εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς και ωράρια. Και όχι να δουλεύουν σε κάτεργα, για μαύρα μεροκάματα, αδήλωτα, χωρίς ασφάλιση, με ωράρια-λάστιχο και χωρίς καμία προοπτική. Δικαίωμα στη στέγη – με μια εθνική στρατηγική όπως την περιγράψαμε την περασμένη βδομάδα για όσους και όσες θέλουν να μείνουν μόνοι ή μαζί με τον ή τη σύντροφο τους, αλλά τα πανάκριβα ενοίκια, το κόστος ζωής αλλά και το χάος του Airbnb τους πετά εκτός».

Advertisement

Τα εργασιακά

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στα ζητήματα της εργασίας. Τόνισε ότι «θέλω σήμερα να απευθυνθώ από εδώ από το Περιστέρι σε όλους τους επισφαλώς εργαζόμενους.Στους ντελιβεράδες, τους σερβιτόρους, τους πωλητές,τους ανειδίκευτους εργάτες, τους ψυκτικούς.Όλους όσοι υπόκεινται στην ακραία εκμετάλλευση της μαύρης και άθλια αμειβόμενης εργασίας.Και να δεσμευτώ : Αυτό το αίσχος της αυθαιρεσίας που βιώνετε στη δουλειά σας θα κοπεί.Η χώρα θα αποκτήσει ξανά ισχυρή εργατική νομοθεσία, κανόνες και αρχές.Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 800 ευρώ.Θα επανέλθει όλο το πλαίσιο προστασίας που ξήλωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στη θέση της έβαλε την παραγγελιά των ελίτ, με το νόμο Χατζηδάκη.Θα επανέλθουν το οκτάωρο, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η αιτιολογημένη απόλυση, η Επιθεώρηση Εργασίας.Και θα προχωρήσουμε στην σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών».

Το σκάνδαλο Novartis και η Uber

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε για πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου Νοβάρτις. Όπως δήλωσε «δεν υπάρχει καμία σκευωρία.Υπάρχει μόνο το σκάνδαλο.Αυτό λέει το αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου.  Υπάρχει το σκάνδαλο που ζητά απαντήσεις. Ποιοι χρηματίστηκαν. Ποιοι εκβίασαν και απείλησαν τους μάρτυρες ;Ποιοι και γιατί εμπόδισαν τους δικαστές να απονείμουν δικαιοσύνη ; Είναι δέσμευσή μας να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα». Μάλιστα πρόσθεσε σε αυτό και το σκάνδαλο της Uber. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «είδε χθες το φως της δημοσιότητας σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, που το παρουσιάζουν στα πρωτοσέλιδά τους εκτός από αυτά της χώρας, της ενημέρωσης 108, που το κρύβουν, ένα μεγάλο παγκόσμιο οικονομικό σκάνδαλο. Πως η πολυεθνική εταιρεία Uber, έκανε με το αζημίωτο υπουργούς και κυβερνήσεις συνέταιρους για να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη. Αλήθεια θυμάστε καθόλου το  όργιο συκοφαντίας και παραπληροφόρησης που ζήσαμε για να επιβάλουν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε, την διαβόητη Uber;».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement