Βουλή: Ρύθμιση – δώρο για τους εφοπλιστές προκαλεί την αντίδραση της αντιπολίτευσης

φωτ. αρχείου (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)
Advertisement

Τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκαλεί ρύθμιση που «πέρασε» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε σήμερα και προβλέπει ειδική εξαίρεση για τους εφοπλιστές, ώστε να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές το 2024 -25 αντί για φέτος. Αυτά την ίδια στιγμή που το σύνολο των επαγγελματιών της χώρας καλείται να καταβάλει την επιστρεπτέα προκαταβολή. Για την εν λόγω διάταξη υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ.

Ο αρμόδιος υπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος, δεν απάντησε στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση. Αρκέστηκε να παραθέσει απλά την ρύθμιση (άρθρο 52 του νομοσχεδίου) μιλώντας για «τακτοποίηση του ζητήματος της επιβολής και είσπραξης της προσαύξησης κατά 4% για κάθε έτος εντός της πενταετίας 2021-2025 του φόρου χωρητικότητας του ν. 27/1975 και της εισφοράς του ν. 29/1975 για τα πλοία της πρώτης κατηγορίας κατόπιν της αναστολής που δόθηκε για το 2021 λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Όπως διευκρίνισε «ορίζεται ότι η προσαύξηση κατά 4% του φόρου και της εισφοράς των πλοίων πρώτης κατηγορίας, η επιβολή της οποίας ανεστάλη κατά το έτος 2021, θα υπολογιστεί κατά τα δύο τελευταία έτη της πενταετίας, ήτοι κατά τα έτη 2024 και 2025».

Έντονη όμως ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με την βουλευτή και πρώην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου να σημειώνει πως με το άρθρο 52 «έχουμε την προσαύξηση κατά 2% της εισφοράς πλοίων τα έτη 2024, 2025 για τα πλοία πρώτης κατηγορίας ισόποσα σε σχέση με την αναστολή που είχε επιβληθεί το 2021. Αναστέλλεται, λοιπόν, το 2021 το ποσοστό εισφοράς 4% πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν.27/1975.Είναι μια επιβολή ειδικής εισφοράς υπέρ του ΝΑΤ, αλλά προστίθεται σαν προσαύξηση κατά 2% ισόποσα στα έτη 2024, 2025,δηλαδή θα καταβληθεί 6% στα δύο αυτά έτη. Θα επιμεριστεί φαντάζομαι. Τα επιστρέφουν, δηλαδή μετά από τρία χρόνια οι εφοπλιστές. Γιατί δεν ξεκινάει το 2023;».

Advertisement
Η Κατερίνα Παπανάτσιου
Η Κατερίνα Παπανάτσιου EUROKINISSI

Η Κατερίνα Παπανάτσιου επισήμανε ότι «αντίθετα η Κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες αποφάσισε και ανήρτησε τα εκκαθαριστικά των οφειλών των επιχειρήσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή, κύριε Υπουργέ, τα οποία είχαν λάβει στην περίοδο της πανδημίας.Και δεν είναι μόνο ότι τα ανήρτησε. Έχει ήδη αρχίσει ο συμψηφισμός από άλλες ενισχύσεις που περίμεναν οι άνθρωποι να πάρουν οι επιχειρήσεις, οι επιχειρηματίες όλοι, προκειμένου να ξεπεράσουν και τον σκόπελο και της ενεργειακής κρίσης. Άλλες ενισχύσεις, λοιπόν, ή άλλες οφειλές του δημοσίου προς αυτούς παρακρατούνται για την επιστρεπτέα προκαταβολή». Όπως είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «πάνω από εξακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις καλούνται στο τέλος του μήνα να πληρώσουν ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής και εντείνουν το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλές από αυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ 48% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Το 21,4% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ το 47,3% έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το δημόσιο ή ιδιώτες».

Έντονη κριτική και από τον Κώστα Σκανδαλίδη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ σχολίασε πως «λέτε ότι αναπροσαρμόζετε τους συντελεστές φόρου και εισφοράς για την πενταετία 2021 έως 2025 με το ποσοστό προσαύξησης 4% που αναστέλλεται για το έτος 2021 και προστίθεται κατά 2% ετησίως στα ποσοστά των ετών 2024 και 2025. Γιατί κάποιος μικροεπιχειρηματίας που πήρε μια αναστολή φόρου ή την επιστρεπτέα ξεκινάει εντός του 2022 να πληρώνει και οι εφοπλιστές το 2024 και το 2025; Ξέραμε ότι θα κάνετε οικονομικά ρουσφέτια στην οικονομική ελίτ της χώρας, αλλά όχι τόσο εξόφθαλμα και προκλητικά. Και φυσικά γιατί οι φόροι που πληρώνουν οι πολίτες στα ταμεία παραμένουν απαράλλαχτοι αλλά οι πλοιοκτήτες μένουν χρονικά λίγο πίσω;».

Επικριτική και η βουλευτής του ΚΚΕ. Μαρία Κομνηνάκα. Όπως δήλωσε «έρχεστε για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσετε αυτές τις σταθερές προτεραιότητές σας με το άρθρο 52 με το οποίο κάνετε ακόμα ένα δώρο στους εφοπλιστές». Σημείωσε ότι «την αναστολή που κάνατε για τις φορολογικές υποχρεώσεις και εισφορές των εφοπλιστών για το έτος 2021, την αναστολή στην προσαύξηση του 4% την παραπέμπετε για πληρωμή στο 2024 και 2025 και μάλιστα από 2% κατ’ έτος, αλλά στους αυτοαπασχολούμενους μικρούς επαγγελματίες σήμερα στέλνετε το λογαριασμό για τις φορολογικές αναστολές, τις εισφορές τους, για τις επιστρεπτέες προκαταβολές μαζί με δεκάδες δόσεις που έχουν συσσωρευτεί όλο αυτό το διάστημα που ανεστάλησαν μέσα στην πανδημία. Αυτά δεν τα παραπέμπετε στο 2025. Φαίνεται τελικά ότι οι εφοπλιστές είναι οι αναξιοπαθούντες της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό σε εκείνους τα επιτρέπουν όλα οι αντοχές της οικονομίας και τα δημοσιονομικά όρια και μάλιστα στην Έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους εμφανίζεται ότι είναι και θετικό μέτρο που θα επιφέρει έσοδα το 2024 και το 2025 και βλέπουμε αν θα εισπραχθούν και τότε. Σήμερα όμως σε άλλους στέλνετε τον λογαριασμό, σήμερα που κατά τα άλλα δεν σας επιτρέπουν οι αντοχές της οικονομίας να δίνετε άλλες ελαφρύνσεις».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement