Πράσινο Καλοκαίρι: Χρήσιμες συμβουλές

Advertisement

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς γίνονται όλο και περισσότερο εμφανείς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις ζωές μας αλλά και στο περιβάλλον. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε έναν οικολογικό τρόπο ζωής, ο οποίος θα συνοδεύεται από περιβαλλοντική συνείδηση στην καθημερινότητά μας, ανεξαρτήτως εποχής ή περιόδου. Το φετινό καλοκαίρι για παράδειγμα θα πρέπει να είναι πιο «πράσινο» από το περσινό για να μπορέσει η ανθρωπότητα να ανταπεξέλθει στα δύσκολα που έχει εμπρός της. Ακολουθούν λοιπόν κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να το πετύχουμε.

Τρώμε οικολογικά

Ένας από τους λόγους που τρώμε οικολογικά είναι η υγεία μας. Ωστόσο δεν αρκεί μόνο αυτό. Οργανώνουμε το ψυγείο μας, φτιάχνουμε εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων και αποφεύγουμε τη σπατάλη, καταναλώνοντας το φαγητό που περισσεύει και την επόμενη μέρα. Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι για να μην πετάμε φαγητό, τους οποίους θα ανακαλύψετε εύκολα στο διαδίκτυο.

Ανεμιστήρα, αγάπη γλυκιά μου

Πρέπει να έρθουν οι μέλισσες

Advertisement

Φρόντισε στο μπαλκόνι σου, να έχεις γλαστράκια με φυτά και λουλούδια. Τα χρειάζεσαι κι εσύ για να πρασινίσει το τσιμέντο αλλά και οι μέλισσες που αν εξαφανιστούν, χαθήκαμε.

Δεν πρέπει να πούμε το νερό, νεράκι

Προσπαθούμε να περιορίσουμε τη σπατάλη του νερού, ειδικά αυτή την περίοδο που βροχές βλέπουμε σπάνια. Για παράδειγμα, κλείνουμε τη βρύση όταν πλένουμε τα δόντια μας ή κρατάμε το νερό που χρησιμοποιούμε στο μπάνιο ή στο ντους μας σε ένα κουβά και το χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε ή για να ποτίσουμε.

Αποχαιρετάμε το πλαστικό

Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά μπουκαλάκια για νερό, αντίθετα προτιμούμε θερμός που κρατάνε πολύ δροσερότερο το νερό, ενώ δεν είναι μιας χρήσης. Αντί για τα επιβλαβή πλαστικά καλαμάκια, προτιμούμε αλουμινένια ή βιοδιασπώμενα, ενώ περιορίζουμε τη χρήση και των πλαστικών τσαντών. Αντ’ αυτών χρησιμοποιούμε πάνινες totebags που είναι και κουκλίστικες και φιλικές στο περιβάλλον.

Advertisement

Ανακυκλώνουμε σωστά

Πέρα από τον κάδο απορριμμάτων έχουμε κι άλλο ένα καδάκι, μόνο για τα προϊόντα ανακύκλωσης. Ωστόσο, είναι πολύ χρήσιμο να ανακυκλώνουμε σωστά. Πλεόν είναι και πιο εύκολο αφού όλο και περισσότεροι δήμοι έχουν ξεχωριστούς κάδους για πλαστικές και χάρτινες συσκευασίες, ξεχωριστούς για γυαλί, ξεχωριστούς για λάδια και μπαταρίες αλλά μέχρι και για ρούχα. Μπορεί η διαδικασία διαλογής να ακούγεται ιδιαίτερα περίπλοκη και κουραστική, όμως είναι σωτήρια για το περιβάλλον μας.

Ξεσκαρτάρουμε το βιός μας

Φροντίζουμε να μειώνουμε συνεχώς το στοκ των άχρηστων πραγμάτων που διατηρούμε στο σπίτι μας. Πέραν της ανακύκλωσης, χαρίζουμε ή πουλάμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε και δεν υπέρ-καταναλώνουμε.

Χρησιμοποιούμε το φυσικό φως

Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να έχουμε πολλά σπίτια, αλλά και επαγγελματικούς χώρους που είναι ευήλιοι και μας επιτρέπουν να περιορίσουμε τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος ή αερίου. Αντίστοιχα μέσω εκτεταμένης χρήσης ηλιακών panels μπορούμε να μειώσουμε κατά πολύ την εξάρτησή μας από το ηλεκτρικό ρεύμα, κερδίζοντας ενεργειακή αυτονομία.

Advertisement

Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος

Η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος συνεπιφέρει μεγάλη πτώση της εκπομπής ρύπων αερίων, ενώ συγχρόνως αποδεικνύεται ευεργετική για την υγεία μας. Δεν χρειάζεται να στραφούμε στον βιγκανισμό ωστόσο μπορούμε να έχουμε μια βίγκαν μέρα εντός της εβδομάδας.

Μόνο χωνάκι παγωτό αυτό το καλοκαίρι

Το παγωτό είναι η απόλυτη καλοκαιρινή απόλαυση, η οποία ωστόσο μας γεμίζει με πολλές συσκευασίες άλλες χάρτινες κι άλλες πλαστικές. Μια γευστικότατη λύση που μειώνει κατά πολύ τα απορρίμματα μας είναι να παίρνουμε το παγωτό μας σε χωνάκι. Έτσι γλιτώνουμε και το κυπελάκι και το κουταλάκι.

Σαν τη λαϊκή και τους τοπικούς παραγωγούς δεν έχει

Advertisement

Ψωνίζουμε στις λαϊκές αγορές, μια και τα προϊόντα εκεί είναι πιο φρέσκα και βοηθούν την τοπική οικονομία. Επιλέγουμε εποχιακά είδη, τα οποία μπορούμε να καταψύξουμε ή να συντηρήσουμε. Αποφεύγουμε επίσης να αγοράζουμε συσκευασμένα προϊόντα. Αντ’ αυτών επιλέγουμε χύμα προϊόντα τα οποία αποθηκεύουμε σε χάρτινες ή πάνινες σακούλες.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement