Όταν οι Beatles προσπάθησαν να αγοράσουν ελληνικό νησί: Πού βρίσκεται η «κιθάρα»

Advertisement

Σαν σήμερα οι Beatles προτίθενται να αγοράσουν το νησάκι Αγία Τριάδα, που βρίσκεται στα ανοιχτά της Ερέτριας και μοιάζει με κιθάρα. Το σχέδιό τους, τελικά, θα ναυαγήσει.

Τη χρονιά εκείνη οι Beatles πέρασαν από τους Δελφούς και την Αράχωβα (όπου και ήρθαν σε επαφή με την ελληνική παραδοσιακή μουσική), αλλά και τις Κυκλάδες και τις Σποράδες. Όταν πληροφορήθηκαν από τον Αλέξη Μάρδα πως θα μπορούσαν να αγοράσουν την Αγία Τριάδα ή Ψάρι, γοητεύτηκαν από το σχήμα της (θυμίζει κιθάρα) αλλά και από τις προοπτικές που τους έδινε για τις διακοπές τους.

Όπως έγραφε άλλωστε ο George Harrison στα δικά του απομνημονεύματα, το συγκρότημα έκανε κρουαζιέρα με το ιδιωτικό τους σκάφος MV Arvi. «Κάναμε κρουαζιέρα κοντά στην Αθήνα κοιτάζοντας νησιά. Ο Τζον είχε την ιδέα να επενδύσουμε χρήματα σε ένα νησί. Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι. Ο Τζον κι εγώ ήμασταν μεθυσμένοι όλη την ώρα καθισμένοι στο μπροστινό μέρος του πλοίου παίζοντας γιουκαλίλι. Δεξιά μας ήταν ένα μεγάλο νησί. Ο ήλιος έλαμπε και τραγουδούσαμε το Hare Krishna για ώρες. Τελικά δέσαμε σε μια μικρή παραλία και όταν κατεβήκαμε από το σκάφος άρχισε να βρέχει. Υπήρχε ένα μικρό κτίσμα και μαζευτήκαμε μέσα. Ο Άλεξ μάλιστα μας είπε πως θα φέρει τον στρατό να αφαιρέσει τα βράχια από το νησί. Τελικά αποπλεύσαμε και δε γυρίσαμε ποτέ πίσω εκεί».

Το νησάκι είναι πραγματικά ένα ησυχαστήριο, κοντά στην Αθήνα, στα νερά του Νοτίου Ευβοϊκού. Σήμερα η Αγία Τρίαδα που έχει έκταση 13 στρέμματα, διαθέτει δύο παραλίες, εκκλησία, ελαιόδεντρα, οπωροφόρα δέντρα, ένα παρατηρητήριο του 17ου αιώνα ακόμη και μια κατοικία τεσσάρων δωματίων με βοηθητικές κατασκευές.

Το drone βίντεο του haanity μας καταγράφει το υπέροχο τοπίο:

Το νησί δεν περιήλθε στην κατοχή των «Σκαθαριών» καθώς ο τότε ιδιοκτήτης μετάνιωσε και δεν θέλησε να το πουλήσει. Το συγκρότημα είχε άλλωστε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της νήσου Τσουγκριά απέναντι από τη Σκιάθο, ωστόσο ούτε αυτή η αγορά προχώρησε ποτέ λόγω γραφειοκρατίας εν μέσω χουντικού καθεστώτος.

Advertisement

Το ιδιωτικό νησί της Αγίας Τριάδας πουλήθηκε πάντως για πρώτη φορά το 1958 στην οικογένεια Παπανικολάου και είχε έρθει προσφάτως στην επικαιρότητα με αφορμή το τραγικό δυστύχημα του Σήφη Βαλυράκη, στα ανοιχτά του.

Το νησί βρίσκεται ακόμη στη λίστα του οίκου Sotheby’s με την ονομασία Ethereal και πωλείται με αρχική τιμή στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την αγγελία πώλησης του Sotheby’s, η Αγία Τριάδα έχει δρόμους που συνδέει τη κύρια κατοικία με όλες τις παραλίες, έχει δέντρα (επιμελήθηκε για αυτά ο Σοφοκλής Παπανικολάου) και ιδιωτική μαρίνα για ελλιμενισμό. Αναφέρεται ακόμη πως τη δεκαετία του 1960 το επισκέπτονταν η Φρειδερίκη, o Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και πολλοί άλλοι.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement