Σχέδιο Κομισιόν: Έκτακτα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αεριού

Advertisement

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει νέες εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να αναγκάσει τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, εάν το μπλοκ αντιμετωπίσει δραματικές ελλείψεις εφοδιασμού τους επόμενους μήνες.

Φυσικό αέριο: Έρχονται δεσμευτικές περικοπές στην κατανάλωση

Αυτό αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το Politico επικαλούμενο τρεις διπλωμάτες της ΕΕ, σύμφωνα με τους οποίους η σχετική πρόταση αναμένεται να διατυπωθεί παράλληλα με την προγραμματισμένη ανακοίνωση της Τετάρτης για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου για τον χειμώνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Επιτροπή θα μπορούσε να απαιτήσει δεσμευτικές περικοπές στην κατανάλωση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως η διακοπή του ρωσικού αερίου.

Advertisement

Το σχέδιο έρχεται εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κόβει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Ο ρωσικός εξαγωγέας φυσικού αερίου Gazprom έχει ήδη περικόψει ή περιορίσει τις παραδόσεις σε πελάτες σε 12 χώρες και υπάρχουν φόβοι ότι το Κρεμλίνο μπορεί να αποφασίσει να μην επανεκκινήσει τον αγωγό Ρωσίας-Γερμανίας Nord Stream στις 21 Ιουλίου, αφού σταμάτησε προσωρινά την περασμένη εβδομάδα για τακτική συντήρηση.

Οι χώρες της ΕΕ εργάζονται επίσης για να ενισχύσουν τα αποθέματα του φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα. Τη Δευτέρα (18/7), ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ προειδοποίησε ότι το μπλοκ πρέπει να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου αυτό το καλοκαίρι για να προετοιμαστεί για την πιθανότητα ενός χειμώνα χωρίς ρωσικές προμήθειες.

Τι περιαλμβάνει το έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν

Το σχέδιο της Επιτροπής για υποχρεωτικές περικοπές κατανάλωσης περιλαμβάνει έναν νομικό μηχανισμό που θα επιτρέπει στις χώρες να αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν τα μέτρα με ειδική πλειοψηφία. Αυτό ουσιαστικά θα παρακάμπτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα στερήσει σε κάθε χώρα την ευκαιρία να ασκήσει βέτο στα σχέδια.

Advertisement

Στόχος είναι να ληφθεί έγκριση σε επίπεδο χώρας για το σχέδιο στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας στις 26 Ιουλίου, είπαν οι τρεις διπλωμάτες, αν και η συζήτηση είναι ακόμη σε εξέλιξη και τα σχέδια απομένει να οριστικοποιηθούν.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην απαίτηση των χωρών να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά ένα ορισμένο ποσό από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Αναμένεται μείωση μεταξύ 5% και 20%, με την προσδοκία τελικής συμφωνίας μεταξύ 10% και 15%, σύμφωνα με δύο από τους διπλωμάτες.

Εάν εγκριθούν, οι κανόνες θα επιτρέψουν στην Επιτροπή να ενεργοποιήσει τις υποχρεωτικές περικοπές κατανάλωσης μόνη της ή κατόπιν αιτήματος από τουλάχιστον δύο χώρες.

Advertisement

Μια πρώτη συζήτηση σχετικά με την πρόταση θα διεξαχθεί στη συνάντηση της Coreper I της Τετάρτης με τη Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ditte Juul-Jørgensen, ενώ οι τεχνικές εργασίες για το νομικό κείμενο θα ακολουθήσουν γρήγορα, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Η μεγάλη πρόκληση δεν θα είναι στην τεχνική σύνταξη, αλλά στο να συμμετάσχουν στο σχέδιο χώρες που είναι λιγότερο ευάλωτες σε μια διακοπή παροχής φυσικού αερίου, είπε ένας διπλωμάτης.

Η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement