Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα – Πώς κάνετε ένσταση

φωτ. INTIME
Advertisement

Από τις 5 Ιουλίου έχει κλείσει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών και ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί τα προσωρινά αποτελέσματα με τα εκπτωτικά κουπόνια και τους δικαιούχους. Μέχρι το voucher, μένει ακόμα δρόμος αφού πρέπει να προηγηθούν οι ενστάσεις και έπειτα να εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες.

Αρχικά, υπολογιζόταν ότι τα εκπτωτικά κουπόνια θα μοιράζονταν δύο εβδομάδες μετά το κλείσιμο του «Αλλάζω Συσκευή», η ημερομηνία αυτή όμως έχει ήδη παρέλθει και οι δικαιούχοι είναι σε αναμονή, καθώς πλησιάζει ο Αύγουστος. Υπενθυμίζεται πως allazosyskevi.gov.gr έχει δεχθεί σχεδόν 800.000 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους, όμως το voucher θα λάβουν τελικά οι περίπου 350.000, όπως έχει τουλάχιστον πει, από αρχές Μαΐου, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μετά την εξέταση των ενστάσεων εκδίδονται οι οριστικοί πίνακες των αποτελεσμάτων με τις εγκεκριμένες αιτήσεις.

Advertisement

Η διαδικασία επιλογής μέχρι τα προσωρινά αποτελέσματα

Όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν επιτυχώς μέχρι τις 5 Ιουλίου, κατατάσσονται ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Κάθε αίτηση που λαμβάνει μία συνολική βαθμολογία, η οποία προκύπτει από τις επιμέρους βαθμολογίες των κριτηρίων αξιολόγησης/βαθμολόγησης.

Μετά την καταληκτική ημέρα και ώρα υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης, όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί επιτυχώς και βαθμολογηθεί, κατατάσσονται σε πίνακες επιλέξιμων και επιλαχουσών αιτήσεων ανά Περιφέρεια ως εξής:

Advertisement
  • Οι αιτήσεις της συγκεκριμένης Περιφέρειας κατατάσσονται, ξεκινώντας από αυτή με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και προχωρώντας με φθίνουσα σειρά κατάταξης, είτε μέχρι εξαντλήσεως της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια, είτε μέχρι της κάλυψης του συνόλου των αιτήσεων εφόσον επαρκεί η δημόσια δαπάνη της Περιφέρειας αυτής. Οι αιτήσεις αυτές εντάσσονται στον πίνακα επιλέξιμων προς χρηματοδότηση αιτήσεων της συγκεκριμένης Περιφέρειας.
  • Στην περίπτωση που ενταχθούν όλες οι αιτήσεις στον πίνακα επιλέξιμων αιτήσεων χωρίς να καλυφθεί το σύνολο της δημόσιας δαπάνης, το πλεονάζον ποσό χρησιμοποιείται για την επιχορήγηση επιλαχουσών αιτήσεων άλλων Περιφερειών.
  • Στην περίπτωση που εξαντληθεί η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη της Περιφέρειας, οι πλεονάζουσες αιτήσεις εντάσσονται στον πίνακα επιλαχουσών αιτήσεων της συγκεκριμένης περιφέρειας και δύναται να χρηματοδοτηθούν εφόσον:

– αυξηθεί η δημόσια δαπάνη της συγκεκριμένης Περιφέρειας με μεταγενέστερη απόφαση,

– αποδεσμευθεί δημόσια δαπάνη λόγω μη χρήσης κάποιας επιταγής ή εξαργύρωσής της σε χαμηλότερη αξία από την προβλεπόμενη (αποδέσμευση κονδυλίων).

Πώς κάνετε ένσταση για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Ενστάσεις μπορούν να υποβάλλονται εντός 7 ημερολογιακών ημερών από την επόμενη της ανακοίνωσης των προσωρινών αποτελεσμάτων. Για να υποβληθεί ένσταση, θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Τον μοναδικό αριθμό της αίτησης που υποβλήθηκε
  • Το ΑΦΜ του ωφελούμενου/αιτούντα
  • Την τεκμηρίωση τυχόν λάθους υπολογισμού και την επισύναψη των αντίστοιχων τεκμηρίων

Εφόσον η ένσταση πληροί τις προϋποθέσεις, διερευνάται ως προς την ουσία αυτής και αναπροσαρμόζονται τα κριτήρια επιλεξιότητας από αρμόδια Επιτροπή.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement