Φωτιά στην Πεντέλη: Τι να κάνουν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα – Εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια

Δεύτερη ημέρα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Advertisement

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αττική, από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από το βράδυ της Τρίτης, 19 Ιουλίου, και δεν είναι λίγοι οι πολίτες του Λεκανοπεδίου που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Όπως εξήγησε στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος η πρόεδρος της ένωσης πνευμονολόγων, Μάτα Τσικρικά, «από το πρωί έχουμε δεχτεί πάρα πολλές κλήσεις από πολίτες που, είτε επιχειρούν στη φωτιά είτε βρίσκονται κοντά στα μέτωπα που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα».

Η ίδια, στη συνέχεια, μοιράστηκε με τους τηλεθεατές του Open κάποιες συμβουλές για να αντιμετωπίσουν την πιθανή δυσφορία που μπορεί να νιώσουν. «Το πρώτο και κυριότερο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις», είπε, και συμπλήρωσε ότι, οι πολίτες που συνηθίζουν να αθλούνται, δεν πρέπει «σε καμία περίπτωση να μη βγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, να αθληθούν».

Advertisement

Αν, ωστόσο, χρειαστεί να μετακινηθεί κανείς, θα πρέπει να το κάνει «με αυτοκίνητο, τα παράθυρα του οποίου θα πρέπει να είναι κλειστά, να έχουν βάλει κλιματισμό και την εσωτερική κατανάλωση του αέρα». Η κυρία Τσικρικά ζήτησε από τους πολίτες να «προσπαθήσουν να αποφύγουν την οποιαδήποτε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον», ενώ, όσοι βρίσκονται πολύ κοντά στις περιοχές που καίγονται, «καλό θα είναι να βρίσκονται σε ένα δροσερό, κλιματιζόμενο χώρο, με τα παράθυρα και τις πόρτες τους κλειστές».

Τι να κάνουν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες

Τέλος, η κυρία Τσικρικά,  επισήμανε ότι «Είναι πολύ σημαντικό όσοι ανήκουν στις ευπαθείς και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες και θηλάζουσες) να απομακρυνθούν από αυτές τις περιοχές. Αν παρουσιάσουν συμπτώματα με βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, ή ακόμα και ζάλη, καλό θα ήταν να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους. Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτικά προβλήματα του αναπνευστικού, όπως η ΧΑΠ, ή το βρογχικό άσθμα, θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον πνευμονολόγο τους γιατί πιθανά θα χρειαστεί να τροποποιήσουν την φαρμακευτική αγωγή τους».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement