Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα: Θλιβερός απολογισμός – Δεκάδες καμένα σπίτια, κάρβουνο 20 χιλιάδες στρέμματα στην Πεντέλη

Δεύτερη ημέρα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Advertisement

Τουλάχιστον τραγικός είναι ο πρώτος απολογισμός από την φωτιά στην Πεντέλη. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα έχουν μετατραπεί σε στάχτη πάνω από 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους, ενώ τα καμένα σπίτια είναι δεκάδες.

Την ώρα, λοιπόν, που ο πρωθυπουργός μίλησε από το συντονιστικό κέντρο για «περιορισμένες ζημιές» τα επίσημα δεδομένα είναι χαοτικά και εκατοντάδες πολίτες ξεκινούν την ζωή τους κυριολεκτικά από το μηδέν. Από τις στάχτες της «περιορισμένης ζημιάς» όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

fotia pentali19

Advertisement

Έτσι μόνο την Τετάρτη έγιναν αυτοψίες σε 30 κτίρια και από αυτά:

19 κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

penteli fotia

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Advertisement

fotia penteli spiti

Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.

Επίσης, ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Advertisement

PENTELI 9

Στάχτη 20.350 στρέμματα

Το δάσος της Πεντέλης δεν υπάρχει πια. Η αναδασωτέα έκταση έγινε στάχτη και σύμφωνα με την πρώη μελέτη του Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, η τραγωδία είναι ασύλληπτη.

fotia penteli meteo kamena

Advertisement

Με βάση την εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 9 την Τετάρτη (20/7) στις 12:05 τοπική ώρα (Εικόνα 1), την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε στις 21:00 το ίδιο βράδυ η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr, η νεότερη εκτίμηση για την έκταση που επηρέασε η δασική πυρκαγιά της Πεντέλης, είναι περίπου 20.350 στρέμματα.

PENTELI 10

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Advertisement

fotia penrteli spiti

Σε ύφεση τα μέτωπα σε Σαλαμίνα και Μέγαρα

Την ίδια στιγμή μάχη στα δύο μεγάλα μέτωπα της πυρκαγιάς σε Σαλαμίνα και Μέγαρα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να οριοθετήσουν τις φλόγες μετά τις τελευταίες ρίψεις των εναέριων μέσων. Και στις δύο φωτιές, η εικόνα είναι καλύτερη, παρά τους ισχυρούς ανέμους που δυσχαίρεναν το έργο της κατάσβεσης.

fotia penteli pirosvestis

Advertisement

Στη Σαλαμίνα τα δύο από τα τρία μέτωπα που ξέσπασαν ταυτόχρονα το απόγευμα έχουν σβήσει, ενώ πλέον οι επίγειες δυνάμεις ρίχνουν το βάρος τους στο λόφο Πατρίς πάνω από τα τελευταία σπίτια. Και εκεί η εικόνα σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι καλύτερη. Αργά το βράδυ της Τετάρτης αποφασίστηκε να αναβληθεί η εκκένωση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας προς το παρόν, ενώ ένα περιστατικό εμφράγματος μεταφέρεται στο Γ.Ν. Νίκαιας.

fotia penteli10

Νωρίτερα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στη Λ.Φανερωμένης και στην οδό Μαραθώνος όπου είχε διακοπεί για να διευκολύνει το έργο της κατάσβεσης. Με τη φωτιά να μαίνεται σε τρία μέτωπα το απόγευμα ενεργοποιήθηκε δύο φορές ο Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112, με την Πολιτική Προστασία να καλεί όσους βρίσκονται στις οδούς Αγίου Νικολάου και Αγίου Θεράπωντος, αλλά και στους πρόποδες του Ευριπείδιου θεάτρου να κινηθούν προς την Ακτή Καραϊσκάκη.

Advertisement

Καλύτερη είναι η κατάσταση και στην πυρκαγιά στα Μέγαρα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση το μέτωπο έχει σπάσει κυρίως στην περιοχή Λούμπα και δεν είναι πλέον ενιαίο. Υπάρχουν μεμονωμένες εστίες στις οποίες επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Νωρίτερα με την πυρκαγιά να κινείται τόσο προς Μέγαρα, όσο και προς Αλεποχώρι καίγοντας δασικές και γεωργικές εκτάσεις με ακαθάριστα λιόφυτα, αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση μέσω 112 του χωριού Παπαγιαννέικα προς Μέγαρα. Το ίδιο συνέβη και απο τον οικισμό Ζαχούλη προς Αλεποχώρι. Το μέτωπο έφτανε σε έκταση το 1 χιλιόμετρο και υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια που υπάρχουν διάσπαρτα ανάμεσα σε Πευκενέα, Παπαγιαννέικα και Βένιζα όπου έκαιγε η φωτιά. Στην περιοχή επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 34 οχήματα. Στην πυρκαγιά έχουν διατεθεί 59 αστυνομικοί με 25 οχήματα από διάφορες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, οι οποίοι συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement