Αποκλείει το ενδεχόμενο να έδιωξαν την έγκυο ο πρόεδρος Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο – Διερευνάται η σοβαρή καταγγελία

Advertisement

Σε μία απίστευτη καταγγελία και σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος παντός υπευθύνου σε δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το «Ιπποκράτειο» και το «Παπαγεωργίου», προχώρησε αντρόγυνο από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχασε το παιδί του.

Για το μεν «Ιπποκράτειο» το ζευγάρι καταγγέλλει ότι τους έδιωξαν επειδή έληγε σε λίγα λεπτά η εφημερία και παρά το γεγονός η γυναίκα είχε πρόβλημα με την εγκυμοσύνη της, για το δε «Παπαγεωργίου» ότι άργησε πολύ να τη βάλει σε επείγουσα καισαρική τομή, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές και μετά από τέσσερις μήνες μάχης στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών να φύγει το βρέφος από τη ζωή.

Αποκλείει το ενδεχόμενο ο πρόεδρος των Εργαζομένων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο «Ιπποκράτειο», Γιώργος Δόντσιος, σχεδόν αποκλείει το ενδεχόμενο προσωπικό του νοσοκομείου να έδιωξε την ετοιμόγεννη γυναίκα, επειδή έληγε η εφημερία, σημειώνοντας ότι έχουν αναλάβει περιστατικά ακόμα και μετά τη λήξη της εφημερίας. Τονίζει, παράλληλα, ότι αν μία στο εκατομμύριο έγινε κάτι τέτοιο, η διοίκηση του νοσοκομείου θα ερευνήσει το ζήτημα και θα προχωρήσει στην απόδοση ευθυνών.

Advertisement

Το ζήτημα έρχεται στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά την υπόθεση του 49χρονου στην Πάτρα, ο οποίος έχασε τη ζωή του, επειδή απευθύνθηκε σε νοσοκομείο που δεν εφημέρευε και το οποίο αρνήθηκε να αναλάβει την περίθαλψή του.

Και οι δύο υποθέσεις προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ανέφερε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρέχει στη συντριπτική του πλειοψηφία τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ με πλήρη σεβασμό στους ασθενείς και αυταπάρνηση. Οποιαδήποτε καταγγελία για τυχόν ιατρική αμέλεια στο ΕΣΥ διερευνάται με τη δέουσα σοβαρότητα από τα αρμόδια όργανα και υπάρχει σαφής εντολή μου προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων για άμεση διερεύνηση, ειδικά στις περιπτώσεις που η καταγγελία συνδέεται με απώλεια ανθρώπινης ζωής».

Η καταγγελία

Σύμφωνα με την καταγγελία, στις 26 Φεβρουαρίου 2022, η γυναίκα, η οποία διένυε την 39η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της, παρουσίασε αφόρητους πόνους, συσπάσεις στη μήτρα και αιμορραγία. Ο σύζυγός της τη μετέφερε αμέσως στο εφημερεύον νοσοκομείο, το οποίο ήταν το «Ιπποκράτειο». Να σημειωθεί ότι η γυναίκα νοσούσε από κορονοϊό ασυμπτωματικά και είχε κάνει δύο δόσεις του εμβολίου.

Advertisement

Πάντοτε με βάση την καταγγελία, το ζευγάρι έφτασε στο «Ιπποκράτειο» γύρω στις 7:00 το πρωί, αλλά παρά την κρισιμότητα της κατάστασής της, στις 7:20 την ανέλαβε γιατρός, η οποία ίσως και να ήταν ειδικευόμενη. Έκανε στη γυναίκα υπερηχογράφημα και όπως αναφέρεται στην καταγγελία «υποτίθεται καρδιοτοκογράφημα».

Πάντοτε με βάση τα όσα ισχυρίζεται το αντρόγυνο, από το νοσοκομείο τους είπαν ότι, επειδή σε μισή ώρα έληγε η εφημερία του νοσοκομείου, δε θα την έκαναν εισαγωγή και δε θα την υπέβάλαν σε άμεση διαδικασία τοκετού, ούτε καν με καισαρική τομή.

Το αντρόγυνο καταγγέλλει ακόμα ότι γύρω στις 7:30 από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο τους είπαν να πάνε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο ξεκινούσε τη δική του εφημερία στις 8:00, χωρίς, μάλιστα, να τη μεταφέρουν με ασθενοφόρο, παρά την άσχημη κατάστασή της.

Advertisement

Στο «Παπαγεωργίου»

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου έφτασε το αντρόγυνο, με βάση την καταγγελία, η γυναίκα εισήχθη αρχικώς, γύρω στις 8.40, σε Covid -19 κλινική στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και όχι σε γυναικολογική κλινική. Μια ώρα μετά, περίπου στις 9.40, η εγκυμονούσα εισήχθη στη μαιευτική κλινική για επείγουσα, άμεση χειρουργική επέμβαση καισαρικής τομής. Τελικά η γυναίκα γέννησε στις 10.30 με καισαρική τομή ένα άσφυγμο αγοράκι, ώριμο νεογνό υπό ισχιακή προβολή, ενώ, όπως υποστηρίζει το ζευγάρι, η γυναίκα είχε ήδη υποστεί από τις καθυστερήσεις στα δύο νοσοκομεία, αποκόλληση πλακούντα και ρήξη μήτρας».

Στην καταγγελία αναφέρεται ακόμα ότι το νεογνό διασωληνώθηκε άμεσα με ισχαιμική υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια και έκτοτε, μέχρι το θάνατο του, στις 21 Ιουνίου 2022, παρέμεινε νοσηλευόμενο στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Από την πλευρά της η μητέρα νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση, λόγω αποκόλλησης του πλακούντα και ρήξης της μήτρας, για οκτώ ημέρες, από τις 26 Φεβρουαρίου έως και τις 4 Μαρτίου 2022.

Στη μήνυση αναφέρεται ακόμα ότι υπάρχει βεβαίωση ιδιώτη γυναικολόγου – μαιευτήρα, ο οποίος παρακολουθούσε τη γυναίκα, ότι το έμβρυο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα.

Advertisement

Να σημειωθεί ακόμα ότι το αντρόγυνο δεν καταλογίζει καμία ευθύνη στους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του «Παπαγεωργίου», όπου οδηγήθηκε διασωληνωμένο το βρέφος.

«Αποκλείω το ενδεχόμενο να είχε επιπλοκές και να την έδιωξαν»

Μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», Γιώργος Δόντσιος, αποκλείει το ενδεχόμενο συνάδελφοί του, γιατροί και νοσηλευτές, να έδιωξαν την έγκυο γυναίκα, αφού της έκαναν εξετάσεις και διαπίστωσαν επιπλοκές, εξαιτίας του γεγονότος ότι έληγε σε λίγα λεπτά η εφημερία. Σημειώνει ακόμα ότι όλα τα ενδεχόμενα θα διερευνηθούν και αν συνέβη κάτι τέτοιο, θα αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.

«Είναι γνωστό ότι οι δύο μαιευτικές κλινικές του νοσοκομείου μας αποτελούν τη ναυαρχίδα στη Θεσσαλονίκη, αφού οποιοδήποτε δύσκολο περιστατικό καταγράφεται έξω, έρχεται σε εμάς και περιθάλπεται. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει περίπτωση να έγιναν εξετάσεις στη γυναίκα, να εντοπίστηκαν επιπλοκές και να την έδιωξαν από το νοσοκομείο. Αν το έκανε κάποιος, πρέπει να πάει φυλακή. Αναλαμβάνουμε περιστατικά ακόμα και στις 8:00 το πρωί, που ολοκληρώνονται ο εφημερίες, ακόμα και στις 8:15. Όλα τα ενδεχόμενα θα διερευνηθούν από τη διοίκηση του νοσοκομείου και αν έγινε κάτι τέτοιο μία στο εκατομμύριο, γιατί δεν μπορώ να βάλω και το χέρι μου στο Ευαγγέλιο, θα αποδοθούν ευθύνες», τονίζει στο ethnos.gr o κ. Δόντσιος.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement