Σκρέκας: Γιατί λέμε «όχι» στην πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια περικοπή φυσικού αερίου

Advertisement

Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια περικοπή 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου, που μπορεί μάλιστα να καταστεί υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη, αναλύει με συνέντευξη του στην Ημερησία και στο Imerisia Talks ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Τι λέει στην «Ημερησία» ο Κώστας Σκρέκας για το ενεργειακό σχέδιο της ΕΕ

Με μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης, σε μια στιγμή κρίσιμη για το μέτωπο της ενέργειας κι ενώ το ρήγμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης βαθαίνει, ο κ. Σκρέκας ανοίγει τα χαρτιά του για τους κινδύνους που κρύβει η πρόταση της Κομισιόν αλλά και για τα ρίσκα του χειμώνα.

«Μια επιπλέον μείωση κατά 15% της χρήσης φυσικού αερίου, ενώ έχουμε ήδη προχωρήσει σε μια στρατηγική να το μειώσουμε, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια», αναφέρει ο ΥΠΕΝ, εξηγώντας πως «μια υποχρεωτική μείωση κατά 15% θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα επάρκειας στην ηλεκτρική ενέργεια, θα μπορούσε να δημιουργήσει θέμα στη βιομηχανία, στην εμπορική δραστηριότητα, στον τουρισμό»

Advertisement

Αποκαλύπτει, μάλιστα, πως τον Ιούλιο, πρώτο μήνα λειτουργίας του νέου μηχανισμού με τα πλαφόν στην χονδρική της ενέργειας, το κράτος θα αντλήσει πάνω από 400 εκ. ευρώ, ίσως και 500 εκ. ευρώ – όπως λέει χαρακτηριστικά – την ώρα που η Ισπανία θα αντλήσει από τον δικό της μηχανισμό 250 εκ. ευρώ.

Η Ελλάδα μάλιστα προτίθεται να κατεβάσει πρόταση στο επικείμενο κρίσιμο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, στις 26 Ιουλίου, για έναν Πανευρωπαϊκό Μηχανισμό αποσύνδεσης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου, με επίκεντρο την διπλή επίλυση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε ολόκληρη την εφ όλης της ύλης συνέντευξη του Κώστα Σκρέκα

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement