Θεσσαλονίκη: Τι απαντούν τα Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου στις καταγγελίες ότι μητέρα έχασε το παιδί της επειδή «έληγε η εφημερία»

Advertisement

Το δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση με την έγκυο στη Θεσσαλονίκη, η οποία κατήγγειλε το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη και την άρνηση παροχής πρώτων βοηθειών με τη δικαιολογία ότι τελείωνε σε μισή ώρα η εφημερία. Η γυναίκα πήγε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» που εφημέρευε, δεν την υπέβαλλαν σε επείγουσα καισαρική τομή, με αποτέλεσμα να υποστεί επιπλοκές και να χαθεί το μωρό της.

Με ανακοινώσεις τους και τα δύο νοσοκομεία ισχυρίζονται ότι έπραξαν τα δέοντα την ώρα που ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης έδωσε εντολή για άμεση διερεύνηση του περιστατικού.

«Υπάρχει σαφής εντολή μου προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων για άμεση διερεύνηση, ειδικά στις περιπτώσεις που η καταγγελία συνδέεται με απώλεια ανθρώπινης ζωής», ανέφερε.

Advertisement

Η εισαγγελική έρευνα θα αναδείξει τις ευθύνες

Για την κίνηση του ζευγαριού και τις μηνύσεις που έχουν υποβληθεί, μίλησε ο δικηγόρος τους, Χαράλαμπος Αποστολίδης. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη υπόθεσης επί τρεις μήνες. Μια επίτοκος, η κ. Βασιλάκη, ήταν στην 39η εβδομάδα της κύησης, ετοιμόγεννη δηλαδή, και πήγε Ιπποκράτειο στις 7 το απόγευμα με πόνους, συσπάσεις στη μήτρα και αίμα. Την παρέλαβαν και της έκαναν υπέρηχο, στον οποίο βρήκαν πως έχει αίμα. Στις 7.30 την έδιωξαν γιατί, όπως της είπαν σε μισή ώρα λήγει η εφημερία» είπε αρχικά ο κ. Αποστολίδης και συνέχισε: «Πήγαμε στο Παπαγεωργίου, χωρίς συνοδευτικά έγγραφα και ασθενοφόρο.

Δεν είχε γίνει καμία γνωμάτευση στο Ιπποκράτειο. Έπρεπε εκεί να την έχουν υποβάλει σε καισαρική τομή, επειδή το παιδί είχε ισχιακή προβολή και έπρεπε να το διαγνώσουν. Στο Παπαγεωργίου την εισάγουν σε κλινική covid. Αργότερα την πήγαν στη γυναικολογική και στις 10:30 της έκαναν καισαρική τομή. Το παιδί βγήκε και διασωληνώθηκε αμέσως με εγκεφαλική υποξυγοναιμία. Παρέμεινε στην Εντατική περίπου τρεις μήνες, όπου τελικά κατέληξε. Βέβαια, ήταν λιάν αμφίβολο αν θα επανερχόταν και με ποιες βλάβες, σε περίπτωση που κατάφερνε να ζήσει».

Για τις νομικές κινήσεις της οικογένειας, μετά από τον θάνατο του νεογνού, ο κ. Αποστολίδης είπε: «Εμείς καταλογίζουμε ευθύνες και θα τις αναδείξει η εισαγγελική έρευνα, πιθανώς και η ΕΔΕ. Κατηγορούμε το Ιπποκράτειο ότι δεν διέγνωσε άμεσα τον κίνδυνο και δεν έκανε σε όσα έπρεπε να κάνει. Αργοπόρησε εν μέρει και η γυναικολογική κλινική στο Παπαγεωργίου να κάνει την καισαρική τομή, ωστόσο δεν έχουμε παράπονο από τους νεογνολόγους και τη ΜΕΘ, έκαναν τα πάντα για να σώσουν το παιδί. Έχουμε κάνει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος ευθύνεται. Το ενημερωτικό που πήραμε μετά από εισαγγελική παραγγελία, γιατί δεν μας το έδιναν με διάφορες προφάσεις, δεν αναφέρει ονόματα σχετικά με όσους ενήργησαν».

Advertisement

Τι αναφέρει το Ιπποκράτειο

«Το προσωπικό, ιατρικό και μη, του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» διαχρονικά επιτελεί στο ακέραιο το υπηρεσιακό του καθήκον για τη lege artis παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη και είναι στη διάθεση κάθε ελεγκτικής αρχής αναφορικά με καταγγελίες περί του αντιθέτου» τονίζεται σε ανακοίνωση του «Ιπποκράτειου» αναφορικά με τα δημοσιεύματα για την ιατρική αντιμετώπιση περιστατικού εγκύου σε τελειόμηνη κύηση. Επισημαίνεται ακόμη πως «στο πλαίσιο της διαφάνειας» διερευνώνται «όλες τις αναφορές – καταγγελίες που κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία».

Στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου Νικόλαος Αντωνάκης, γίνεται λόγος για ανακριβή στοιχεία στα σχετικά δημοσιεύματα και σε σχέση με την αντιμετώπιση του περιστατικού αναφέρεται: «Από τον διενεργηθέντα στο αρχείο του νοσοκομείου έλεγχο προκύπτει ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 7.25 π.μ., προσήλθε έγκυος σε τελειόμηνη κύηση με αναφερόμενο κοιλιακό άλγος και διαγνωσμένη από ημερών με COVID-19.

Σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, εξετάστηκε από τη μαία και την ιατρό της εφημερίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις θετικές σε COVID-19 εγκύους. Διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβάλουν την άμεση εισαγωγή της. Η έγκυος αποχώρησε από το τμήμα επειγόντων στις 8.10 π.μ., χωρίς αιμόρροια ή άλλη συμπτωματολογία και με οδηγίες.

Advertisement

Τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου της χορηγήθηκαν την 9-6-22 κατόπιν αιτήσεως της».

Τι αναφέρει το «Παπαγεωργίου»

Ανακοίνωση εξέδωσε το νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το προσωπικό του Νοσοκομείου «ενήργησε τάχιστα, με πλήρη επαγγελματισμό και ευσυνειδησία και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα για έγκυες θετικές στην Covid -19».
Συγκεκριμένα, στις 22 Φεβρουαρίου του 2022, ο σύζυγος μετέφερε τη γυναίκα του στο εφημερεύον νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, με έντονους σπασμούς, πόνους και αιμορραγία στην 39η εβδομάδα κύησής της.

Advertisement

Στις 7:20 σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε, εξετάστηκε η γυναίκα από ειδικευόμενη γιατρό. Έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις στην ετοιμόγεννη γυναίκα ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι γονείς η γιατρός τους ζήτησε να μεταβούν στο «Παπαγεωργίου» διότι στις 8:00 έληγε η εφημερία.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement