Φθιώτιδα: Τι ήταν τελικά τα «φωτάκια» στον ουρανό;

Advertisement

Η συστοιχία των φωτεινών κουκίδων που διέσχισαν γρήγορα τον ουρανό αναστάτωσε πολλές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας και πυροδότησε διάφορες θεωρίες. Τι ήταν όμως τελικά;

Ήταν 10:20΄ το βράδυ του Σαββάτου όταν πολλοί κάτοικοι της Φθιώτιδας από διάφορες περιοχές του νομού, καθώς και από την Εύβοια, μας ενημέρωσαν για μια συστοιχία φωτεινών κουκίδων που διέσχισε με ταχύτητα τον ουρανό.

Ταυτόχρονα άρχισαν να ανεβαίνουν στο διαδίκτυο διάφορες εικόνες και εικασίες για το τι μπορεί να ήταν αυτό το φαινόμενο.

Advertisement

Οι δορυφόροι του Έλον Μασκ

Τελικά πρόκειται για δορυφόρους της εταιρείας SpaceX του Έλον Μασκ που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά για την παροχή γρήγορου δορυφορικού Ίντερνετ, μέσω του συστήματος Starlink. Οι συγκεκριμένοι δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά σε σχετικά χαμηλό ύψος και για αυτό είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού.

Η εκτόξευση των 143 δορυφόρων του Έλον Μασκ έγινε στις 24 Ιανουαρίου 2021, ενώ στόχος είναι στα επόμενα χρόνια να έχει σε περιφορά γύρω από την Γη περίπου 4.000 τέτοιους δορυφόρους.

Advertisement

Το συγκεκριμένο θέαμα, έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, με ειδική εφαρμογή που προβλέπει πότε θα είναι ορατοί οι δορυφόροι στην κάθε περιοχή.

Εκτός από την Ελλάδα, οι δορυφόροι της SpaceX έγιναν ορατοί και άλλες χώρες, όπως στην Αϊόβα των ΗΠΑ, όπου τοπικό μέσο έλαβε δεκάδες κλήσεις και ηλεκτρονικά μηνύματα από πολίτες που δήλωναν ότι είδαν μία συστοιχία φωτών να ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή στον ουρανό στα ανατολικά της Πολιτείας.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement