Eπιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Έρχονται αλλαγές, νέα δεδομένα το φθινόπωρο

Advertisement

«Το πρόγραμμα θα είναι διαρκείας». Αυτό δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, προαναγγέλλοντας σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών. Οι αλλαγές ωστόσο, θα έπρεπε να είναι μάλλον αναμενόμενες, αφού η διαδικασία έχει αργήσει πάρα πολύ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είχε ανακοινώσει πρώτα τον Ιανουάριο και μπαίνει σε λίγες μέρες ο Αύγουστος, χωρίς να έχουν σταλεί ακόμα τα SMS με τις επιταγές στους δικαιούχους.

«Είναι μεγάλος ο όγκος των συσκευών, θα πάρει λίγο χρόνο για να εγκατασταθούν. Θα επεκτείνουμε τη χρονική διάρκεια του προγράμματος τους φθινοπωρινούς και εάν χρειαστεί και χειμωνιάτικους μήνες για να γίνει η εγκατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας στον ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι οι προθεσμίες του «Αλλάζω συσκευή» ήταν οι εξής, όμως θα πάρουν παράταση σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός:

Advertisement

Αγορές με τη χρήση επιταγών θα γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 (ορόσημο λήξης αγορών).

Οι παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Δυνατότητα επιστροφών/ακυρώσεων συναλλαγών μπορούν να πραγματοποιούνται έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022. Εντός του ίδιου διαστήματος επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις επιταγές που ακυρώθηκαν μετά το ορόσημο λήξης αγορών.

Advertisement

Παράπονα και ενστάσεις για το «Αλλάζω συσκευή»

Μέχρι τις 28 Ιουλίου, μπορείτε να στέλνετε τις ενστάσεις για τα προσωρινά αποτελέσματα της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών που εκδόθηκαν χθες. Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και αναμένεται να αρχίσουν να μοιράζονται τα εκπτωτικά κουπόνια από το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως και στις αρχές Αυγούστου.

Οι ενστάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά πατώντας ΕΔΩ.

Τα στοιχεία που θα πρέπει να περιλαμβάνονται είναι:

  • Ο μοναδικός αριθμός της αίτησης που υποβλήθηκε
  • Το ΑΦΜ του ωφελούμενου/αιτούντα
  • Η τεκμηρίωση τυχόν λάθους υπολογισμού και η επισύναψη των αντίστοιχων τεκμηρίων

Εφόσον η ένσταση πληροί τις προϋποθέσεις, διερευνάται ως προς την ουσία αυτής και αναπροσαρμόζονται τα κριτήρια επιλεξιότητας από αρμόδια Επιτροπή.

Advertisement

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν λαμβάνοντας μήνυμα και τον κωδικό του voucher με το ποσοστό έκπτωσης και το συνολικό ποσό επιδότησης και ανά συσκευή ώστε να προχωρήσουν στη διαδικασία.

Θα δοθούν περισσότερα vouchers;

Η διαδικασία προβλέπει πως όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί επιτυχώς και έχουν βαθμολογηθεί, κατατάσσονται σε πίνακες επιλέξιμων και επιλαχουσών αιτήσεων ανά Περιφέρεια ως εξής:

Οι αιτήσεις της συγκεκριμένης Περιφέρειας κατατάσσονται, ξεκινώντας από αυτή με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και προχωρώντας με φθίνουσα σειρά κατάταξης, είτε μέχρι εξαντλήσεως της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια, είτε μέχρι της κάλυψης του συνόλου των αιτήσεων εφόσον επαρκεί η δημόσια δαπάνη της Περιφέρειας αυτής. Οι αιτήσεις αυτές εντάσσονται στον πίνακα επιλέξιμων προς χρηματοδότηση αιτήσεων της συγκεκριμένης Περιφέρειας.

Advertisement
  • Στην περίπτωση που ενταχθούν όλες οι αιτήσεις στον πίνακα επιλέξιμων αιτήσεων χωρίς να καλυφθεί το σύνολο της δημόσιας δαπάνης, το πλεονάζον ποσό χρησιμοποιείται για την επιχορήγηση επιλαχουσών αιτήσεων άλλων Περιφερειών.
  • Στην περίπτωση που εξαντληθεί η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη της Περιφέρειας, οι πλεονάζουσες αιτήσεις εντάσσονται στον πίνακα επιλαχουσών αιτήσεων της συγκεκριμένης περιφέρειας και δύναται να χρηματοδοτηθούν εφόσον:

– αυξηθεί η δημόσια δαπάνη της συγκεκριμένης Περιφέρειας με μεταγενέστερη απόφαση,

– αποδεσμευθεί δημόσια δαπάνη λόγω μη χρήσης κάποιας επιταγής ή εξαργύρωσής της σε χαμηλότερη αξία από την προβλεπόμενη (αποδέσμευση κονδυλίων).

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement