Fuel Pass 2: Έρχεται η πλατφόρμα για τις νέες επιδοτήσεις στα καύσιμα κίνησης – Ποιους αφορά

Advertisement

Εβδομάδα ανακοινώσεων για μια σειρά επιδοτήσεων ξεκινά σήμερα, καθώς πέρα από τη στήριξη για τους λογαριασμούς Αυγούστου στο ρεύμα που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, έρχεται και η ενεργοποίηση του Fuel pass 2, που περιλαμβάνει τις ενισχύσεις σε ιδιοκτήτες οχημάτων έως 100 ευρώ, την “οριζόντια” επιδότηση 15 λεπτών το λίτρο σε όλους τους καταναλωτές πετρελαίου κίνησης, αλλά και την επιστροφής του ΕΦΚ καυσίμων στους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Πιο συγκεκριμένα με ένα κονδύλι περίπου 250 εκατ. το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να στηρίξει 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων ώστε να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη μεταφοράς, που “πλήττουν” βέβαια πέρα από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και την παραγωγική διαδικασία. Μπορεί, βέβαια, τις τελευταίες μέρες να έχει αποκλιμακωθει η τιμή της αμόλυβδης έχοντας φτάσει κοντά στα 2€/λίτρο , ωστόσο σε νησιωτικές περιοχές παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ σε κάθε περίπτωση είναι σε σχέση με πέρυσι σημαντικά επαυξημένη.

Η τιμή

Σημειώνεται ότι σταθερά πάνω από 2 €/λίτρο κινείται το μέσο κόστος της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα από τον Μάρτιο 2022 και έπειτα, με τις ανώτατες τιμές της έως σήμερα να έχουν καταγραφεί τον Ιούνιο 2022. Αυτό αναφέρει έρευνα του iMEdD Lab και της ερευνήτριας Κέλλυς Κική, που σημειώνει ότι με την αύξηση των τιμών, έχει μικρύνει η «ψαλίδα» μεταξύ του κόστους της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων και εκείνης 100 οκτανίων, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με τις τιμές της προηγούμενης χρονιάς καταγράφεται στο diesel κίνησης.

Advertisement
Fuel Pass 2: Έρχεται η πλατφόρμα για τις νέες επιδοτήσεις στα καύσιμα κίνησης - Ποιους αφορά

Πιο συγκεκριμένα, σταθερά πάνω από τα 2 €/λίτρο παραμένει η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην Ελλάδα από τις 8 Μαρτίου 2022, δώδεκα ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οπότε διαμορφώθηκε για πρώτη φορά στα 2,031 €/λίτρο, σύμφωνα με στοιχεία από περισσότερα από 4.000 πρατήρια ανά τη χώρα.

Την ίδια ημέρα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 100 οκτανίων είχε φτάσει τα 2,174 €/λίτρο στη χώρα μας, έχοντας αγγίξει τα 2,001 €/λίτρο ήδη από τις 11 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η μέση τιμή του diesel κίνησης άγγιξε και ελαφρώς ξεπέρασε τα 2 €/λίτρο στα τέλη Μαρτίου και, ενώ το επόμενο διάστημα μειώθηκε, φαίνεται ότι παραμένει σε επίπεδα άνω των 2,010 €/λίτρο καθημερινά, από τις 10 Ιουνίου 2022 και εφεξής.

Fuel Pass 2: Έρχεται η πλατφόρμα για τις νέες επιδοτήσεις στα καύσιμα κίνησης - Ποιους αφορά

Όπως αναφέρεται, τα εν λόγω στοιχεία αλλά και συνολικά τα δεδομένα για την εξέλιξη της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης και του diesel κίνησης στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, που παρουσιάζονται στα παρακάτω γραφήματα, προέρχονται από τα ημερήσια Δελτία Επισκόπησης Τιμών Καυσίμων τα οποία δημοσιεύονται καθημερινά στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων από τις 14 Μαρτίου 2017 και εφεξής.

Advertisement
Fuel Pass 2: Έρχεται η πλατφόρμα για τις νέες επιδοτήσεις στα καύσιμα κίνησης - Ποιους αφορά

Ανοίγει η πλατφόρμα

Στο φόντο αυτί ανοίγει μέσα στην εβδομάδα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 που έχει διευρυμένα κριτήρια αλλά βέβαια αποτελεί ένα μικρό στήριγμα με δεδομένες τις ανάγκες μετακινήσεων ενός μέσου νοικοκυριού. Αναλυτικά, δικαιούχοι είναι 3,1 εκατ. φυσικά πρόσωπα με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ. Έτσι για ζευγάρι φθάνει τα 33.000 ευρώ, με ένα παιδί τα 36.000 ευρώ, με δύο παιδιά τα 39.000 ευρώ, με τρία παιδιά τα 43.000 ευρώ και με ανώτατο όριο τα 45.000 ευρώ ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών.

Πότε “πάμε ταμείο”;

Οι εκταμιεύσεις αναμένεται να γίνουν στις αρχές Αυγούστου και αφορούν το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, ενώ περισσότερο κερδισμένοι ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι “μπόνους” θα πάρουν όσοι επιλέξουν το smartphone για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας. Συγκεκριμένα, με τη ψηφιακή κάρτα θα κερδίσουν μπόνους 15 ευρώ που σημαίνει ότι η οικονομική ενίσχυση ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα) και την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία (ηπειρωτική χώρα ή νησιά) κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ. Στην περίπτωση που επιλέξουν να λάβουν την οικονομική ενίσχυση στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα ποσά περιορίζονται σε 45 – 80 ευρώ.

Έτσι, το ύψος της επιδότησης ανά λίτρο και περιοχή διαμορφώνονται ως εξής:

Advertisement

– 44 λεπτά το λίτρο η επιδότηση σε ηπειρωτική περιοχή (80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο).

– 56 λεπτά το λίτρο η επιδότηση σε νησιωτική περιοχή (100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο).

Η ψηφιακή κάρτα

– Μπόνους 15 ευρώ για τη χρήση ψηφιακής κάρτας.

Advertisement

Ωστόσο για όσους δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Τα ποσά του Fuel Pass 2

Συμπερασματικά, τα ποσά της νέας επιδόματος καυσίμων διαμορφώνονται ως εξής:

Αυτοκίνητο (ηπειρωτική περιοχή):

– 80 ευρώ με ψηφιακή κάρτα

– 65 ευρώ με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό

Αυτοκίνητο (για δικαιούχους με κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή)

Advertisement

– 100 ευρώ με ψηφιακή κάρτα

– 85 με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό

Μοτοσικλέτες (ηπειρωτική περιοχή)

– 60 ευρώ με ψηφιακή κάρτα

– 45 ευρώ με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό

Μοτοσικλέτες (για δικαιούχους με κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή)

– 70 ευρώ με ψηφιακή κάρτα

– 55 ευρώ με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Η σημασία της φορολογικής δήλωσης

Αναγκαίο, ωστόσο, για την λήψη της επιδότησης είναι να έχει καταθέσει ο δικαιούχος της φορολογική του δήλωση καθώς για το Fuel Pass 2 λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2021.

Πετρέλαιο κίνησης

Πέραν της ενίσχυσης με απόδοση χρημάτων σε ιδιοκτήτες, που αφορά κάθε τύπο καυσίμου, προβλέπεται και η επέκταση της επιδότησης στην πηγή στο ντίζελ κίνησης κατά 12 λεπτά το λίτρο (με ΦΠΑ 15 λεπτά). Κάτι που η αγορά την έχει κρίνει ως σημαντική ειδικά για τον περιορισμό της επιβάρυνσης του παραγωγικού κόστους.

Advertisement

Επίσης, αναμένεται να λειτουργήσει και ξ νέα πλατφόρμα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες προκειμένου να τους επιστραφεί ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου του α΄εξαμήνου του 2022. Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση την αξία των αγορών τους α΄ εξαμήνου και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement