Λέρος: Εντοπίστηκε φώκια με σοβαρό τραύμα στην παραλία – «Μην την ενοχλείτε, έχει ανάγκη ανάπαυσης»

Advertisement

Υποστήριξη και φαρμακευτική αγωγή σε μία νεαρή μεσογειακή φώκια που εντοπίστηκε τα ξημερώματα σήμερα σε παραλία της Αγίας Μαρίνας στη Λέρο, εμφανώς εξαντλημένη και με πολύ σοβαρό τραύμα στην κοιλιακή χώρα, παρείχαν μέλη του Κτηνιατρικού Κέντρου Λέρου.

Το μέλος του Δικτύου Κτηνιάτρων του ΑΡΙΩΝ Μιχάλης Κοντραφούρης, βρίσκεται στη Λέρο και υποστηρίζει τη νεαρή φώκια ιατροφαρμακευτικά σε συντονισμό με τη MOm και την καθηγήτρια Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Αναστασία Κομνηνού.

«Η φώκια μάς επέτρεψε να την προσεγγίσουμε και διαπιστώσαμε ένα πολύ σοβαρό τραύμα στην κοιλιακή χώρα και αρκετές εκχυμώσεις. Χορηγήθηκαν αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη και οροί. Έδειξε σημάδια βελτίωσης, απομακρύνθηκε από την Αγία Μαρίνα και εμφανίστηκε τώρα σε παραλία στο Παντέλι», αναφέρει το Κτηνιατρικό Κέντρο του νησιού σε ανάρτησή του.

Advertisement

Απευθύνει, μάλιστα, θερμή παράκληση στους πολίτες να μην την πλησιάζουν και να μην την ενοχλούν διότι έχει ανάγκη ανάπαυσης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η MOm, «στις παραλίες της Λέρου κάνει την εμφάνιση της εδώ και δύο μέρες μία ενήλικη αρσενική μεσογειακή φώκια.

Το ζώο φέρει τραύματα στην κοιλιακή χώρα και τα πτερύγια και φαίνεται αρκετά νωχελικό. Ύστερα από εξέταση του κτηνιάτρου και μέλους του ARION, Μιχάλη Κοντραφούρη Κτηνιατρικό Κέντρο Λέρου – Leros Veterinary Centre διαπιστώθηκε ότι τα τραύματα πιθανότατα προέρχονται από μάχη με κάποιο άλλο αρσενικό.

Advertisement

Στο ζώο χορηγήθηκε ορός και αντιβιοτικά για να βοηθηθεί όσο είναι εφικτό. Λόγω του μεγέθους του και της ηλικιακής κλάσης του η μεταφορά του σε κάποιο άλλο μέρος όχι μόνο είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη για τους χειριστές αλλά και για το ίδιο το ζώο και αντενδείκνυται.

Θυμόμαστε όλοι πως η μεσογειακή φώκια είναι ένα άγριο ζώο και οι αντιδράσεις του μπορεί να είναι απρόβλεπτες και ίσως και επικίνδυνες για τους ανθρώπους. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΔΕΝ πλησιάζουμε το ζώο, χρειάζεται ξεκούραση και η πολύ κοντινή παρουσία μας και οι φωνές μπορεί να το στρεσάρουν αρκετά. ΔΕΝ το ταΐζουμε, τέτοιου είδους πρακτικές μόνο κακό μπορεί να προκαλέσουν λόγω εξοικείωσης. ΔΕΝ το βρέχουμε, οι φώκιες βγαίνουν να ξεκουραστούν και να μείνουν στεγνές για ώρες. ΔΕΝ του κόβουμε την διέξοδο προς τη θάλασσα ούτε και το οδηγούμε προς τη θάλασσα, εάν θελήσει να φύγει θα το κάνει μόνο του όταν νιώσει έτοιμο».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement