Νύχτα αγωνίας: Πύρινη κόλαση σε Δαδιά, Ηλεία, Λέσβο – Ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών

Advertisement

Ακόμα μία μεγάλη και δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους σε τρεις διαφορετικές περιοχές της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλα μέτωπα που εξακολουθούν να απειλούν σπίτια και οικισμούς ολόκληρους.

Οι φωτιές σε Δαδιά, Ηλεία και Λέσβο βρίσκονται σε εξέλιξη, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν ολονύχτια μάχη για να τις περιορίσουν, αλλά και να ελέγξουν τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Φωτιά στη Δαδιά: Προς την εθνική οι φλόγες – Μάχη για τα οικοσυστήματα

Εκτός ελέγχου παραμένει η φωτιά που μαίνεται για τέταρτη ημέρα στον Έβρο και το δάσος της Δαδιάς, με το χειρότερο σενάριο να εμφανίζεται λίγο πριν πέσει το φως, αφού υπήρξε νέα μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή, προϊδεάζοντας για μεγάλη ολονύκτια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Advertisement

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να σταλεί νέο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Δαδιάς, ζητώντας την απομάκρυνση τους.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε τώρα στη Δαδιά εκκενώστε τώρα προς Σουφλi δια μέσω Γιάννουλη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας»

Advertisement

Κάποιοι κάτοικοι μάλιστα που έχουν απομείνει στο σημείο, φέρονται να αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, θέλοντας να συνδράμουν στην προσπάθεια για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Η πυρκαγιά κινήθηκε στα βορειοδυτικά του χωριού Δαδιά, γεγονός που οδήγησε στην προληπτική εκκένωση.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης σταμάτησαν να πετούν. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή συγκεντρώνονται στο συγκεκριμένο σημείο για να προστατεύσουν το χωριό από την πύρινη λαίλαπα. Στο σημείο επιχειρούν πλέον 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα και 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Advertisement

Σύμφωνα με πληροφορίες που υπήρχαν αργά το βράδυ της Κυριακής, η Δαδιά πλέον δεν απειλείται, αλλά η πυρκαγιά κατευθύνθηκε βορειοανατολικά προς την εθνική οδό, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να εκτιμούν ότι θα την αναχαιτίσουν πριν την εθνική. Παράλληλα, στα νοτιοδυτικά, συνεχίζουν τα χωματουργικά και τις εγκαταστάσεις για να την ανακόψουν.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως η κίνηση της φωτιάς προς την εθνική είναι αργή, ενώ υπάρχει αισιοδοξία πως θα καταφέρουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να την ελέγξουν. Η προσπάθεια στράφηκε στα νοτιοδυτικά πριν από τον πυρήνα Α1 του Δρυμού, όπου βρίσκονται όλα τα σημαντικά οικοσυστήματα.

Ολονύχτια μάχη στην Ηλεία – Κάηκαν σπίτια στην Σκιλλουντία

Μεγάλο εξακολουθεί να είναι το μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε τις απογευματινές ώρες από την περιοχή Μακρίσια του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, στην Ηλεία.

Advertisement

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο έχει «ανοίξει» αρκετά και βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές, Σκιλλουντία, Φρύξα, Βρίνα και Γρύλος, χωρίς όμως να απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές».

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα.

Ακόμη, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

Advertisement

Η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση στα Μακρίσια του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, λαμβάνοντας γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Λίγο αργότερα, μέσω της υπηρεσίας επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης 112 του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στάλθηκε μήνυμα σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια και Σκυλλουντία της Ηλείας ώστε να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες περιοχές, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος: «Εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Φρίξα, ενώ έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των περιοχών Κρέστενα, Μακρίσια και Σκυλλουντία», δήλωσε ο ίδιος στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Advertisement
Φωτιά στην Ηλεία
Φωτιά στην Ηλεία EUROKINISSI

Η ανακοίνωση του Olympia Camp:

«Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των παρουσιών.

Όλα τα παιδιά και η δύναμη είναι ασφαλής. Έχει ξεκινήσει ήδη η παραλαβή παιδιών από τους γονείς που έχουν έρθει.

Σημείο συγκέντρωσης: Πλατεία Καλυβάκια

Ενδέχεται να μας επιτραπεί η επιστροφή στην κατασκήνωση. Αν αυτό δεν συμβεί είμαστε σε επικοινωνία με την περιφέρεια δυτικής Ελλάδος για φιλοξενία παιδιών και προσωπικού σε χώρο με φροντίδα της περιφέρειας.

Advertisement

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΡΕΜΙΑ.

Υ.Γ. Οι αποσκευές των παιδιών σε κάθε περίπτωση θα παραμείνουν στην κατασκήνωση. Οι εγκαταστάσεις μας με τα μέχρι τώρα δεδομένα ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ».

Φωτιά στην Ηλεία
Φωτιά στην Ηλεία EUROKINISSI
Φωτιά στην Ηλεία
Φωτιά στην Ηλεία EUROKINISSI

Σύμφωνα με το ilialive.gr, απειλήθηκαν το διυλιστήριο και τα πρώτα σπίτια της περιοχής, ενώ η πυρκαγιά μπήκε και σε σπίτια στην Σκιλλουντία.

Νύχτα αγωνίας: Πύρινη κόλαση σε Δαδιά, Ηλεία, Λέσβο - Ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών
ILIALIVE.GR

Από νωρίς τέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα τα κέντρα υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, και Ζαχάρως, καθώς και το νοσοκομείο του Πύργου.

Advertisement

Σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, μέχρι το βράδυ της Κυριακής είχε διακομιστεί στο κέντρο υγείας Κρεστένων ένας πολίτης που αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι του από τη φωτιά.

Επίσης, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, στο ίδιο κέντρο υγείας φιλοξενείται μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία διαμένει μόνη της στην περιοχή, αλλά λόγω της εκκένωσης, δεν μπορούσε να μετακινηθεί σε άλλο σημείο.

Φωτιά στη Λέσβο: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Εκκενώθηκαν Σταυρός και Βρίσα

Παράλληλα, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που μαίνεται από το Σάββατο (23/4) στη Νότια Λέσβο, όπου σημειώνονται νέες αναζωπυρώσεις με αποτέλεσμα οι αρχές να προχωρήσουν στην εκκένωση των χωριών Βρίσα και Σταυρός.

Advertisement

Την απόφαση να εκκενωθεί προληπτικά ο Σταυρός πήρε η δημοτική αρχή μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς οι φλόγες έφτασαν κοντά στο χωριό.

Με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκκενώνεται ο οικισμός του Σταυρού στο βορειοανατολικό άκρο του μετώπου της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που κατακαίει τη νότια Λέσβο από χθες Σαββάτο στις 10 το πρωί.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, το μέτωπο σε αυτήν την περιοχή είχε τεθεί υπό έλεγχο όμως οι άνεμοι ιδιαίτερα εξαιτίας του μικροκλίματος που δημιουργήθηκε εκεί από τη φωτιά είχαν σαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της. Η φωτιά στράφηκε προς τον οικισμό του Σταυρού και η μάχη δίνεται κυρίως στο τμήμα βόρεια από τον οικισμό προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στο μεγάλο δάσος στις νότιες πλαγιές του όρους Όλυμπος.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Σταυρός Λέσβου ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Βατερά, λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Σταυρό Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Βατερά. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Επίσης, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Βρίσα Λέσβου για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε τώρα στη Βρίσα Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Πολιχνίτο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies«.

Από νωρίς το πρωί όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είχαν επικεντρωθεί στο μεγάλο μέτωπο μεταξύ Βρίσας και Βατερών, όπου κατάφεραν να ανακόψουν τη φωτιά που για άλλη μια φορά απειλούσε τον οικισμό των Βατερών.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της φωτιάς αποτελεί και το ότι ο καπνός είχε φτάσει μέχρι τις ακτές τις Λιβύης.

Μεσσηνία: Σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή Ακριτοχώρι

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες σε αγροτοδασική στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία.

Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν οχήματα και μηχανήματα της αυτοδιοίκησης.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement