Βιβλιοθήκη σε σχήμα ανοιχτού βιβλίου στο Ντουμπάι

Advertisement

Η νεότερη βιβλιοθήκη – και πολιτιστικό κέντρο – στον αραβικό κόσμο δίνει παράδειγμα του στόχου της μέσω αρχιτεκτονικής: εξωτερικά, μοιάζει με ανοιχτό βιβλίο πάνω σε αναλόγιο.

Τα 54.000 τετραγωνικά μέτρα της νέας Library of Mohammed bin Rashid στο Ντουμπάι προσκαλούν το κοινό να εξερευνήσει πάνω από ένα εκατομμύριο τυπωμένα ή ψηφιακά βιβλία καθώς και περισσότερα από έξι εκατομμύρια άρθρα έρευνας. Ένας ολόκληρος όροφος είναι αφιερωμένος σε σπάνια και παλαιά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και κάποια που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα«H “Library of Mohammed bin Rashid” είναι η νεότερη βιβλιοθήκη στον Αραβικό κόσμο. Εξασφαλίσαμε από την αρχή να είναι μια σύγχρονη βιβλιοθήκη και μια πηγή γνώσης», δήλωσε ο πρόεδρος της βιβλιοθήκης, ο Mohammed al-Murr.

Θεωρείται ως το μεγαλύτερο πολιτιστικό πρότζεκτ στο Ντουμπάι. Πέραν από τον μοναδικό του αρχιτεκτονικό συνδυασμό, έχει φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά: ηλιακούς συλλέκτες και σύστημα ανακύκλωσης νερού για τους χώρους πράσινου στη βιβλιοθήκη.

Advertisement

Η ανακοίνωση του πρότζεκτ τον Φεβρουάριο του 2016 συνέπιπτε με το «Έτος Ανάγνωσης». Αν και τα εγκαίνιά της ήταν προγραμματισμένα για το 2018, τελικά άρχισε να υποδέχεται κοινό πριν ένα μήνα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement