Οι συνταξιούχοι τρομάζουν με τις εφημερίες…

Advertisement

Αγωνία για το «πώς να πηγαίναμε στα νοσοκομεία» διατυπώνουν οι συνταξιούχοι με αφορμή τα δυο τραγικά περιστατικά, στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς δεν εφημέρευαν οι μονάδες υγείας;

Με παρέμβασή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ζητεί «Όπως και εάν φθάσει ο ασθενής, τα νοσοκομεία πρέπει να προσφέρουν Υγειονομικές Υπηρεσίες».

Χαρακτηριζόμενοι ως «οι πιο ευαίσθητοι λήπτες των υπηρεσιών υγείας» οι συνταξιούχοι, με αφορμή το τραγικό περιστατικό με τον άνδρα όπου ο ασθενής κατέληξε γιατί προσήλθε σε μη εφημερεύον νοσοκομείο, αναρωτιούνται:

Advertisement

«Είναι καλύτερα να περιμένει κανείς το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μπορεί να έρθει μετά από πολύ ώρα, με τον κίνδυνο μηχανικής βλάβης στο δρόμο λόγω παλαιότητας του οχήματος και με αβέβαιο αποτέλεσμα ως προς την υγεία του ασθενούς, προκείμενου το «166» να πάει τον ασθενή στο «σωστό»-εφημερεύον νοσοκομείο; Ή μήπως πρέπει ο ασθενής και οι οικείοι του να τον μεταφέρουν με ΙΧ στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα, με τον κίνδυνο όμως να μην τον δεχθούν;»

Σε ποια από τις δύο περιπτώσεις έχει περισσότερες πιθανότητες να τύχει νοσηλείας (δηλαδή θα επιζήσει…);

«Εκπροσωπώντας περισσότερους από 2,5 εκ. συνταξιούχους, ανθρώπους σχετικά μεγάλης ηλικίας οι οποίοι χρήζουν, κατά τεκμήριο, ανάγκης περισσοτέρων υπηρεσιών υγείας», οι Συνομοσπονδία των συνταξιούχων ζητούν από την κυβέρνηση, αλλά και από τα πολιτικά κόμματα, να τους πουν «τι σχεδιάζουν να πράξουν με αφορμή τις παθογένειες που ανέδειξε το σύστημα «ΕΦΗΜΕΡΙΑ-ΕΚΑΒ».

Advertisement

Οι προτάσεις

Είναι προφανές ότι το ΕΣΥ χρειάζεται την στοργή της πολιτείας, τους πόρους του κράτους και τη ριζική αναμόρφωση ως προς τη λειτουργία του. Και επ αυτών οι συνταξιούχοι προτείνουν:

1. Το ΕΚΑΒ πρέπει να εξοπλιστεί με ασθενοφόρα, κινητό εξοπλισμό «Πρώτων Βοηθειών» και πλήρως μηχανογραφημένο σύστημα με τα προσφερόμενα κρεβάτια ώστε μέσα σε λίγα λεπτά κάθε «περιστατικό» να διακομίζεται στην σωστά στελεχωμένη κλινική.

2. Οι εφημερίες θα πρέπει να αυξηθούν. Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αναγκαία η ενίσχυσή τους με υλικοτεχνικά μέσα, υγειονομικό και επιστημονικό προσωπικό. Ενίοτε η εφημερία θυμίζει «Δαντική κόλαση» με θύματα τους ασθενείς, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό: «Εσείς που μπαίνετε ξεχάστε κάθε ελπίδα».

Advertisement

Χρήσιμο θα ήταν για τον Υπουργό Υγείας και τους Αρχηγούς των κομμάτων να βιώσουν τα δρώμενα με τη διακριτική παρουσία τους σε μια Εφημερία.

3. Οι μονάδες υγείας θα πρέπει να στελεχωθούν με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό και να αναβαθμιστούν μισθολογικά τα υπηρετούντα στελέχη (αύξηση μισθών, Βαρέα και Ανθυγιεινά στο νοσηλευτικό προσωπικό κ.α.)

4. Τα καλά στελεχωμένα νοσοκομεία θα πρέπει να υποδέχονται έκτακτα περιστατικά, να προσφέρουν ανάταξη και πρώτες βοήθειες κι ακολούθως, με ευθύνη των ιατρικού προσωπικού, ο ασθενής να μεταφέρεται με ασθενοφόρο σε εφημερεύον-αρμόδιο νοσοκομείο.

Advertisement

«Ως πολίτες που προσφέραμε για την συγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους και σήμερα, ευαίσθητοι λήπτες των καθημαγμένων υπηρεσιών νοσηλείας, απαιτούμε από την κυβέρνηση και τα κόμματα να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα «Υγεία» σημειώνει ο Δημήτρης Ανδρεαδάκης, πρόεδρος της ΑΓΣΣΕ. Το περιστατικό στην Πάτρα, το δραματικό ποσοστό των ασθενών που καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ο ευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας στη διάρκεια των εφημεριών, προβλήματα που βιώνουν μετ επιτάσεως τα μέλη μας, δεν τιμούν κανέναν.

Όπως δεν τιμά και η (τυχόν) σιωπή του πολιτικού προσωπικού σε αυτή την διατύπωση της αγωνίας μας.

Και καταλήγουν οι συνταξιούχοι: «Περιμένοντας πράξεις, δεν θα σιωπήσουμε…»

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement