Σπάτα: Τα πρωτόκολλα που δεν λειτούργησαν στο ελικόπτερο και οι αντικρουόμενες μαρτυρίες

Advertisement

Σοβαρές παραλείψεις στο πρωτόκολλο ασφαλείας, μια μοιραία στιγμιαία απροσεξία ή ένας συνδυασμός των παραπάνω; Τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν τον 22χρονο βρετανό τουρίστα στη «θανατηφόρα ζώνη» του ελικοπτέρου, αναζητούν οι αρχές, που εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Για το τραγικό δυστύχημα, τρέχουν δύο παράλληλες διαφορετικές έρευνες από την ΕΛ.ΑΣ. και από την Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων. Αντικρουόμενες μαρτυρίες από άτομα που βρίσκονταν στο ελικοδρόμιο των Σπάτων το απόγευμα της Δευτέρας (25/7), αλλά και από συνεπιβάτη του θύματος, περιγράφουν δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες για το συμβάν. Ο χειριστής του ελικοπτέρου και οι δύο τεχνικοί εδάφους, που συνελήφθησαν από την αστυνομία, οδηγήθηκαν την Τρίτη (26/7) ενώπιον του Εισαγγελέα και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Ποια η προβλεπόμενη διαδικασία αποβίβασης από το ελικόπτερο

Μιλώντας στον iEidiseis, ο αεροναυπηγός και εκδότης του περιοδικού «Πτήση και Διάστημα» , Φαίδων Καραϊωσιφίδης, περιγράφει την προβλεπόμενη διαδικασία αποβίβασης από το ελικόπτερο. «Απόλυτος υπεύθυνος είναι ο πιλότος. Η αποβίβαση πρέπει να γίνεται με ακινητοποιημένα στροφεία, υπό την επίβλεψη του προσωπικού εδάφους. Ο επιβάτης πρέπει να αποχωρεί από το πρόσθιο μέρος. Ο νεαρός μπήκε στη θανατηφόρα ζώνη», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η αρμόδια Αρχή, θα προχωρήσει σε έρευνα για το αεροπορικό κομμάτι του δυστυχήματος με ανωμοτί καταθέσεις, για να παρθούν μέτρα σε περίπτωση που υπήρχαν παραλήψεις. Φαίνεται ότι στην περίπτωση του 22χρονου τα πρωτόκολλα δεν λειτούργησαν. Οι έλικες δεν είχαν απενεργοποιηθεί, το προσωπικό εδάφους δεν επέβλεψε σωστά την αποβίβαση, ενώ ο 22χρονος βρέθηκε στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου.

Advertisement

Οι αντικρουόμενες καταθέσεις

«Αποβιβαστήκαμε μόνοι μας και κανείς δεν εμπόδισε τον Τζακ να πάει στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου. Κανείς μας δεν μας οδήγησε στο σαλόνι πριν συμβεί το ατύχημα. Έχω ακούσει ανθρώπους να λένε ότι ο Τζακ ήταν στο τηλέφωνό του και έτρεξε πίσω στο ελικόπτερο και αυτό είναι εντελώς αναληθές», περιγράφει χαρακτηριστικά στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο 20χρονος φίλος του θύματος, που βρισκόταν μαζί του στο ελικόπτερο. Μια διαφορετική εκδοχή, φαίνεται ότι παρουσίασε μιλώντας στο ίδιο έντυπο, ο Ιωάννης Κανδύλης, πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων. «Μάρτυρες με τους οποίους μιλήσαμε είπαν ότι είχε ένα τηλέφωνο στο αυτί του και περπατούσε γρήγορα προς το ελικόπτερο, αψηφώντας το πλήρωμα εδάφους που του φώναζε «Σταμάτα!, «Σταμάτα!»», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, που ερευνούν το τραγικό συμβάν εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και ο νεαρός να κατέληξε δίπλα στον έλικα, απορροφημένος από το κινητό του τηλέφωνο. Περισσότερες απαντήσεις θα δοθούν τόσο από τις καταθέσεις των 3 φίλων του 22χρονου, που είχαν μισθώσει το ελικόπτερο που επέστρεψε από τη Μύκονο.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία

Για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία. Η αστυνομία πέρασε χειροπέδες σε τρία άτομα, τον χειριστή του ελικοπτέρου και δύο τεχνικούς εδάφους, οι οποίοι οδηγήθηκαν χθες στα δικαστήρια και λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Η είδηση απασχόλησε όλα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, παίζοντας ως πρώτη είδηση σε αρκετές ιστοσελίδες. Σύμφωνα με τις αναφορές του αγγλικού τύπου, ο φοιτητής του πανεπιστημίου Oxford Brooks και γόνος εύπορης οικογένειας, βρισκόταν στην Ελλάδα μαζί με φίλους του, δύο εκ των οποίων γιόρταζαν τα γενέθλιά τους και λίγες ώρες πριν το μοιραίο συμβάν διασκέδαζαν στη Μύκονο. Σε άλλο ελικόπτερο που ακολουθούσε επέβαινε ο πατέρας ενός εκ των νεαρών και μόλις έγινε γνωστός ο θανάσιμος τραυματισμός, ζητήθηκε από τον πιλότο να τον μεταφέρει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όλοι μαζί θα αναχωρούσαν με ιδιωτικό αεροσκάφος για την Αγγλία.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement